14.06.2018

Заблокований зменшуючий РК: хто подає документи?

У травні 2018 року здійснили повернення товару постачальникові й отримали від нього відповідний «мінусовий» РК. Але зареєструвати в ЄРПН цей РК не вийшло — він був заблокований. Підкажіть, хто повинен подати «розблокувальні» документи: наше підприємство — покупець (адже ми отримали «відмовну» квитанцію) чи постачальник?

Документи на розблокування ПН/РК завжди подає платник, який їх склав. Тобто продавець. І «мінусовий» РК, виписаний на покупця — ПДВшника, — не виняток. Для того щоб його розблоковувати, «потрудитися» доведеться теж продавцеві. В усякому разі, так говорять податківці (див. БЗ 101.17).

А це означає, що при реєстрації РК, так само як і при реєстрації ПН, на «ризиковість» перевіряють саме продавця. Навіть тоді, якщо РК «мінусовий» і на реєстрацію його направляє покупець.

До речі, факт отримання «блокувальної» квитанції покупцем не говорить про те, що подавати документи слід саме йому. Адже така квитанція одночасно надсилається і продавцеві, і покупцеві (причому завжди — як при зупиненні ПН, так і при зупиненні РК) (п. 17 Порядку № 1246). Загалом,

покупцеві за фактом зупинення реєстрації «мінусового» РК жодних дій чинити не треба

Пам’ятайте: зменшити ПК покупець повинен у періоді здійснення коригування незалежно від того, зареєстрований РК у ЄРПН або ні (п.п. 192.1.1 ПКУ).

А ось регліміт у нього зменшиться тільки за фактом реєстрації РК у ЄРПН. Тож покупець навіть зацікавлений у тому, щоб реєстрація РК відбулася якомога пізніше або його не зареєстрували зовсім. Ну а продавець, навпаки, у розблокуванні аж надто зацікавлений. Адже зменшити свої ПЗ він зможе тільки після реєстрації «мінусового» РК (з відображенням у декларації зменшуючого РК є певні проблеми, пов'язані з тим, в якому періоді їх включати до зменшення податкових зобов'язань постачальника і як РК впливає на регліміт постачальника, зокрема, поява показника ∑Перевищ; докладніше див. лист ДФСУ від 21.05.2018 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 3. Особливо гостро стоїть питання, якщо порушені старі строки реєстрації цього РК).

Та й регліміт у продавця збільшиться тільки за фактом реєстрації РК.

Зверніть увагу: якщо коригована ПН свого часу блокувалася і продавець подавав для її реєстрації «розблокувальні» документи, та ще й з Таблицею даних, то РК до такої ПН уже навряд чи потрапить «під роздачу». Адже всі «ризикові» моменти за цим постачанням уже улагоджені. Якщо ж ПН успішно пройшла моніторинг і не була заблокована, то й РК теж, скоріше за все, пройде його без зупинок. Хоча із цих правил є так багато винятків, що й правилами їх назвати складно. ☺

Наприклад, якщо реєстрація ПН не була зупинена тільки внаслідок позитивності платника (тобто вона виписана на ризикову операцію), а в періоді реєстрації РК позитивний статус уже втрачений, то РК зупинять, незважаючи на те, що ПН була зареєстрована без проблем.

Ще один поширений виняток: РК на зміну номенклатури товарів/послуг (якщо змінена номенклатура в Таблиці даних не зазначена). У цьому разі РК може бути зупинений, навіть якщо всі «розблокувальні» документи за коригованою ПН уже були подані.

А РК, складений на платника ПДВ, що передбачає зміну номенклатури на рівні перших чотирьох цифр коду товарів згідно з УКТЗЕД та/або на рівні перших двох цифр коду послуг згідно з ДКПП (за умови відсутності таких товару/послуги в Таблиці даних платника), взагалі, однозначно — ризиковий (згідно з п. 2.4 листа ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18).