05.03.2018

Persona non grata: хто має право ходити на перевірки

Постанова КМУ від 18.12.2017 р. № 1104

висновок документа

З 23.02.2018 р. діє перелік контролерів, які до кінця цього року мають право проводити перевірки суб’єктів господарювання

До переліку потрапили практично всі «винятки» 2017 року. Також додалися нові «позиції».

Нагадаємо*: формально в період з 1 січня і до 23 лютого 2018 року жоден контролер не мав права «чіплятися» до госпсуб’єктів з плановими заходами. Для позапланових же діяв (і діє щодо держорганів, що не потрапили до списку КМУ) перелік особливих підстав. Хоча, наприклад, податківці були проти**.

* Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 5.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 9, с. 2.

Зверніть увагу: чинне законодавство не передбачає перенесення вже запланованих перевірок! Тому про ті перевірки, що були заплановані на вказаний період, можна було б і забути.

Так каже і Держрегуляторна служба***.

*** Див. за посиланням: https://goo.gl/pLTRBB.

Проте, наприклад, фіскали навряд чи будуть перейматися із цього приводу ☹. Наказ Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524 дозволяє терорганам ДФСУ вносити зміни до плану перевірок. Хоча насамперед податківці повинні дотримуватися вимог «держнаглядового» Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V, який забороняє переносити заплановані перевірки (див. ч. 1 ст. 5).

Такі нормативні розбіжності дозволяють оскаржити податкові повідомлення-рішення, винесені за підсумками перевірок, проведених у цей «спірний» період. Хоча суди можуть повестися непередбачувано і стати на бік фіскалів.

Отже, хто у 2018 році зможе перевіряти без особливих обмежень? Це, зокрема, ДФС, Держпраці, Держаудитслужба (раніше – КРУ), Мінприроди разом з Держекоінспекцією, Держпродспоживслужба, ДСНС («пожежники», якщо говорити зрозумілою мовою ☺), Держлікслужба (аптеки, начувайтеся!), Держархбудінспекція тощо.

При цьому «гостювати» у вас мають право представники як «центру», так і терорганів. З повним переліком тих, хто не потрапив під мораторій, можна ознайомитися в постанові, що коментується.

Зверніть увагу: деяким «персонажам» ☺ дозволяють перевіряти в загальному порядку тільки (!) певні сфери. Наприклад, «пожежники» мають право завітати з перевіркою, зокрема, до госпсуб’єктів з високим ступенем ризику****.

**** Відповідні критерії див. у постанові КМУ від 27.12.2017 р. № 1043.

Крім того, зауважте: до переліку «позамораторних» контролерів, що стежать за дотриманням трудового законодавства, окрім Держпраці, потрапили також виконкоми місцевих рад.