10.05.2018

Продаж ОЗ платником сільгоспЄП

Чи може фермерське господарство — єдиноподатник групи 4 продавати основні засоби? Як оподатковується така операція?

Поспішаємо вас порадувати — жодних «єдиноподатних» обмежень на продаж об’єктів основних засобів ні ПКУ, ні будь-які інші нормативні документи не містять. Тож якщо у вас раптом виявився непотрібний об’єкт основних засобів — продавайте його на здоров’я.

Тепер що стосується оподаткування.

Тут потрібно згадати, що сума основного податкового платежу платника єдиного податку (ЄП) групи 4 взагалі не залежить від величини отриманого ним доходу, у тому числі від продажу об’єктів основних засобів та інших необоротних активів. Річ у тому, що об’єктом оподаткування для платників сільгоспЄП є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду, що перебувають у власності сільгосптоваровиробника або наданих йому в користування, у тому числі на умовах оренди (п. 2921.1 ПКУ).

Особливі правила визначення оподатковуваного доходу при продажу основних засобів, які встановлені абзацом другим п. 292.2 ПКУ, платники сільгоспЄП не застосовують*. Працюють вони тільки для юридичних осіб — єдиноподатників, які є платниками ЄП групи 3, тобто для тих єдинників, у кого сума податку безпосередньо залежить від величини отриманих доходів.

* Нагадаємо, особливий порядок визначення доходу від продажу ОЗ полягає в такому: якщо об’єкт ОЗ використовувався на підприємстві менше 12 місяців, то до складу доходу потрапляє вся сума виручки від реалізації, а якщо ОЗ прослужив більше 12 місяців — дохід визначають як різницю між сумою, отриманою від продажу, і їх залишковою балансовою вартістю на день продажу за даними бухобліку.

Виходить, у бухобліку єдиноподатник групи 4 відображає продаж об’єкта основних засобів за загальними правилами, а на об’єкт оподаткування така операція не впливає зовсім.

А ось що насправді має значення для платника сільгоспЄП, який вирішив продати об’єкт основних засобів, так це:

(1) Суму доходу, отриману від реалізації основних засобів, які перебували на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця, в якому відбувся їх продаж, показують у рядку 3.4 Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за формою, затвердженою наказом від 26.12.2011 р. № 772. Причому зверніть увагу: в рядку 3.4, на наш погляд, відображають суму доходу в межах залишкової вартості об’єкта основних засобів. Наприклад, якщо об’єкт основних засобів, залишкова вартість якого 5000 грн., продали за 6000 грн. (без ПДВ), тоді в рядку 3.4 доведеться показати суму 5000 грн. А якщо його ж продали за 3000 грн. (без ПДВ), у рядку 3.4 потрібно показати 3000 грн.;

(2) Якщо ви як продавець зареєстровані платником ПДВ, тоді не варто забувати про вимоги абзацу другого п. 188.1 ПКУ в частині мінбази при продажу основних засобів. Так, при продажу об’єктів необоротних активів мінбаза відповідає балансовій (залишковій) вартості проданого об’єкта на початок звітного (податкового) періоду, в якому здійснено постачання. Детальніше про розрахунок мінімальної бази ПДВ при продажу необоротних активів ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 72, с. 21.