17.05.2018

Якщо зайва ПН заблокована, зареєструвати РК до неї вийде

Помилкову (зайву) ПН заблокували. Чи можна (або чи потрібно) до такої зайвої ПН виписати РК і зареєструвати його в ЄРПН?

Відразу скажемо, навіть якщо ви складете «зменшуючий» РК і направите його для реєстрації покупцеві, зареєструвати він його не зможе. Пояснимо.

Якщо реєстрація помилкової ПН призупинена і ви не подавали документи на розблокування, то вам хвилюватися не варто. Поки ця ПН не пройшла через ЄРПН, то можна з упевненістю говорити, що її взагалі не існує (даних про таку ПН у ЄРПН поки що немає).

У вас «помилкова» ПН, яка не відповідає первинним документам та операції з постачання товарів/послуг. І якщо керуватися вимогами ПКУ, то відображати помилкову ПН (у тому числі й не зареєстровану в ЄРПН) не потрібно й у декларації. Адже податкові зобов’язання виникають за операціями постачання товарів/послуг (пп. 185.1 та 187.1 ПКУ). А складання податкових накладних — це вже наслідок виникнення податкових зобов’язань. І ніяк не навпаки. Якщо операції постачання товарів/послуг не було, то не повинно бути і податкових зобов’язань з ПДВ.

Та й п. 44.1 ПКУ забороняє формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами / даними бухгалтерського обліку.

Показники постачання і ПДВ з вашої помилково складеної податкової накладної не підтверджені ні первинними документами, ні фактичним здійсненням операції. Тому їх не слід фіксувати в декларації з ПДВ.

Що важливо! Погоджуються із цим і головні податківці (див. листи ДФСУ від 29.03.2018 р. № 1289/6/99-95-42-03-15/ІПК, від 05.04.2018 р. № 1469/6/99-95-42-03-15/ІПК, консультацію з БЗ 101.23). Хоча на місцях податківці настійно вимагали включати до декларації помилкові (зайві) ПН, причому навіть заблоковані.

Тож якщо податківці вимагатимуть включити вашу помилкову заблоковану ПН до декларації з ПДВ, не йдіть у них на поводі

Тим більше, що нещодавно з’явилася хороша консультація й у місцевих податківців: тим, хто включив зайві ПН до декларації, вони радять самовиправитися в порядку, прописаному в п. 50.1 ПКУ, виключивши через УР* показники зайвої ПН.

* http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/ 336034.html.

Адже інакше показники вашої зайвої заблокованої ПН, потрапивши до декларації з ПДВ, принесуть вам тільки ∑Перевищ. Плюс не зрозуміло, як потім зменшити помилкові податкові зобов’язання.

Адже, як ми вже говорили, навіть якщо ви і складете РК, зареєструвати його в постачальника не вийде. Згідно з п. 12 Порядку № 1246 для реєстрації РК у ЄРПН потрібна наявність у реєстрі (ЄРПН) відомостей, що містяться в коригованій податковій накладній. А ваша зайва ПН заблокована (інформації про неї в ЄРПН немає). Причому навряд чи вашу помилкову ПН розблоковують. Для цього потрібно подавати документи. А їх немає і не буде, оскільки сама ПН зайва, тобто складена без первинних документів. Тож про реєстрацію РК у вашому випадку не може бути й мови**.

** Інша річ, що деякі платники податків усе одно виписують РК і відправляють на реєстрацію з тією метою, щоб у разі судового розгляду максимально зняти із себе провину — мовляв, ми зробили все від себе залежне, щоб виправити помилку, ну а те, що обидва документи не реєструють у ЄРПН, — це не наша провина (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 95, с. 9).

Вкотре повторимо: головне ваше завдання — не показувати помилкову ПН у декларації з ПДВ. Тоді зайва ПН не з’їсть ваш ліміт реєстрації і не порушить дисбаланс між даними звітності з ПДВ і ЄРПН.