08.10.2018

Переведення у таблиці 5 Звіту з ЄСВ

Як відобразити в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 переведення працівника на іншу роботу?

Дійсно, починаючи зі звітного періоду за серпень 2018 року страхувальники зобов’язані відображати в таблиці 5 випадки переведення протягом звітного періоду особи на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника.

При відображенні переведення слід звернути увагу на таке.

1. У таблиці 5 зазначаємо лише переведення на іншу постійну посаду чи роботу у того самого страхувальника (тобто те переведення, інформацію про яке відображаємо в трудовій книжці працівника). Тимчасове переведення (наприклад, згідно зі ст. 33 та 34 КЗпП) до таблиці 5 вносити не потрібно.

Важливо! Не вважається переведенням на іншу роботу переміщення працівника на тому ж підприємстві на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором.

Також не є переведенням зміна найменування посади (роботи) працівника у зв’язку з приведенням його у відповідність до Класифікатора професій у випадку, коли умови праці, посадові (робочі) обов’язки залишились колишніми. Адже згідно з п. 31 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором.

2. У випадку, коли переведення на іншу посаду або роботу проводиться:

варіант 1 не з 1-го числа звітного місяця, у таблиці 5, сформованій за той місяць, на який припало переведення, на застраховану особу формуємо два рядки. Перший рядок — із відомостями за попередньою посадою та останнім днем роботи на ній (графа 11 «дата закінчення»). Другий рядок — із зазначенням посади, на яку переведений працівник, та дати початку роботи на цій посаді (графа 11 «дата початку»).

Важливо! За обома рядками обов’язково повинні бути заповнені графи 12 — 16! За першим рядком (із датою закінчення роботи на попередній посаді) графу 17 не заповнюємо;

варіант 2 — з 1-го числа місяця, то дані за працівником повинні бути відображені (1) у таблиці 5 Звіту з ЄСВ, сформованого за місяць, в якому працівник закінчує працювати за «старою» посадою, із зазначенням останнього дня роботи на ній (графа 11 «дата закінчення»), та (2) у таблиці 5 Звіту з ЄСВ, сформованого за місяць, на який припадає дата початку роботи за новою посадою, на яку було переведено працівника.

Графу 17 у таблиці 5 за рядками з інформацією щодо переведення не заповнюємо! Зазначати у ній «переведення» не потрібно!

Приклад. У вересні 2018 року на підприємстві:

— Васюту Сергія Івановича, прибиральника територій, переведено охоронником з 12.09.2018 р. (наказ від 03.09.2018 р. № 87-ос);

— Бойчука Олега Павловича, продавця непродовольчих товарів, переведено на посаду завідувача магазину з 01.10.2018 р. (наказ від 25.09.2018 р. № 88-ос).

Наведемо фрагменти заповнених таблиць 5 Звіту з ЄСВ за вересень та жовтень 2018 року з даними щодо працівників (див. на с. 21).

Пояснимо. Васюту С. І. перевели на нову роботу у середині місяця. Тому на нього сформовано два рядки с датами закінчення роботи на «старій» та початку роботи на новій посаді.

Бойчук О. П. почне працювати на новій посаді з 01.10.2018 р. Тому в таблиці 5 Звіту з ЄСВ за вересень зазначаємо дані про останній день роботи за «старою» посадою. Початок роботи на новій посаді буде зазначено у таблиці 5 Звіту з ЄСВ за жовтень 2018 року.