11.10.2018

Реорганізація: передаємо ліміт правонаступникові

Плануємо провести реорганізацію шляхом виділення. Чули, що можна передати ліміт правонаступникові. Що для цього потрібно зробити?

Дійсно, при реорганізації ліміт можна передати правонаступникові. Ця можливість з’явилася з 01.01.2017 р. і передбачена п. 2001.3 ПКУ.

У якому розмірі передають ліміт? А ось у якому розмірі передавати правонаступникові ліміт (повністю чи частково), залежить від виду реорганізації, що проводиться. Так, при реорганізації:

— шляхом приєднання, злиття, перетворення — ліміт передається повністю в усій сумі. Тобто сума ∑Накл платника, що реорганізується, сформована на момент державної реєстрації припинення юридичної особи, використовується при обчисленні суми ∑Накл правонаступника;

— шляхом поділу (з якого здійснюється виділення) — ліміт передається частково. Тобто сума ∑Накл платника, що реорганізується, сформована на момент державної реєстрації припинення юридичної особи, використовується при обчисленні суми ∑Накл правонаступника пропорційно отриманій частці майна згідно з розподільчим балансом.

Оскільки ви проводите реорганізацію шляхом виділення, то вас стосується останній випадок — ви передаватимете ліміт частково (пропорційно переданій правонаступникові частці майна).

Як передають ліміт? Щоб передати ліміт, потрібно повідомити про такі наміри в декларації з ПДВ за допомогою додатка Д4. Тому для передачі ліміту (п. 14 розд. III Порядку № 21):

платник, що реорганізується, з декларацією за ПДВ за останній (звітний) період своєї реєстрації платником ПДВ подає додаток Д4, у якому заповнює таблицю 5. У ній зазначає суму ліміту, яку передає правонаступникові. Якщо правонаступників декілька, то зазначає суми ліміту, що передаються кожному з них. А ось

правонаступник (увага!), у свою чергу, повинен дочекатися підтвердження ліміту, який передається, документальною перевіркою.

Якщо сума ліміту підтверджена перевіркою (погоджена), то правонаступник отримує право на приєднання такої суми до свого ліміту

Заяву на приєднання ліміту правонаступник здійснює за допомогою додатка Д4. Для цього він може подати додаток Д4 разом з декларацією з ПДВ за будь-який звітний (податковий) період після такого погодження ліміту (підтвердження перевіркою), в якому заповнити таблицю 6.

Передача «мінуса» правонаступникові. До того ж знайте, що правонаступникові можна передати і перехідний «мінус» з ряд. 21 (якщо він виникає у платника, що реорганізується, у декларації останнього (звітного) періоду).

При реорганізації шляхом виділення правонаступникові передають частину «мінусу» — пропорційно переданій частці майна згідно з розподільчим балансом (п. 198.7 ПКУ). Перехідний «мінус» передають загалом схожим чином, але тільки за допомогою додатка Д2. Для цього:

— платник, що реорганізується, з декларацією з ПДВ за останній (звітний) період своєї реєстрації платником ПДВ подає додаток Д2, у якому заповнює таблицю 2. У ній зазначає суму «мінуса», яку передає правонаступникові;

— правонаступник, у свою чергу, повинен дочекатися підтвердження такого «мінуса» документальною перевіркою. Тільки тоді правонаступник отримує право включити таку суму до складу свого ПК. Для цього правонаступник у декларації з ПДВ за будь-який звітний (податковий) період після погодження (підтвердження) включає суму такого «мінуса» в ряд. 16.3 декларації і подає з нею додаток Д2, у якому заповнює таблицю 3 (п. 14 розд. III Порядку № 21; лист ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4227/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). І до речі, цей «мінус» правонаступник далі може заявити до БВ. Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 62, с. 26.