03.09.2018

Заповнюємо РК до податкової накладної, в якій не було графи з кодом пільги

За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

У розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), форма якої не передбачала коду ставки та коду ПДВ-пільги:

— у рядку, в якому сторнуються ці рядки ПН, гр. 11 «Код ставки» та гр. 12 «Код пільги» не заповнюються;

— у рядку, за допомогою якого додаються дані до ПН (з новим черговим порядковим номером рядка), в гр. 11 зазначається код ставки, а в гр. 12 — код ПДВ-пільги, чинної на дату коригування

Йдеться про ПН, форму якої було затверджено ще наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957 (діяв до 01.04.2016 р.). У таких ПН інформацію про ПДВ-пільгу, що використовується, зазначали в окремому полі внизу. Причому це були пункти, статті, підрозділи, розділи ПКУ, якими передбачено ПДВ-звільнення, а не коди пільг.

У 2016 році все змінилося. Мінфін своїм наказом від 31.12.2015 р. № 1307 кардинально оновив форму ПН/РК. У результаті у формі ПН з’явилися нові графи, у тому числі гр. 8 «Код ставки» та гр. 9 «Код пільги», а у формі РК — відповідно гр. 11 та гр. 12.

У зв’язку з такими змінами податківці поспішили переналаштувати і своє програмне забезпечення в частині приймання та опрацювання ПН/РК в ЄРПН.

Унаслідок цього система почала слідкувати за тим, щоб у ПН/РК, виписаних на пільгові операції та надісланих на реєстрацію до ЄРПН, були обов’язково зазначені (пп. 6, 7 п. 16, п. 17, п. 21 Порядку № 1307**):

** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

— фраза «Без ПДВ» у полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» у верхній частині форми;

— у гр. 8 ПН (гр. 11 РК) — значення «903»;

— у гр. 9 ПН (гр. 12 РК) — код пільги згідно з довідником податкових пільг (Довідником податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідником інших податкових пільг).

Якщо ж у зазначених документах відповідного коду пільги немає, слід було вписати умовний код «99999999» та в спеціально відведеному полі відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачено звільнення від оподаткування.

Деякий час система відмовлялася реєструвати в ЄРПН РК до ПН, складених за «старою» формою.

А все тому, що:

з одного боку, в таких РК потрібно було зазначити код ставки та код пільги, як того вимагали нова форма РК і сам Порядок № 1307;

з іншого, зазначати такі дані було не потрібно. Адже згідно з новими правилами заповнення РК значення гр. 11 і 12 РК мають відповідати значенню гр. 8 та 9 рядка ПН, яку необхідно відкоригувати (див. роз’яснення у БЗ 101.15). А оскільки від самого початку таких даних у ПН не було, то і вносити до граф РК не було чого.

І ось зараз податківці запропонували рішення:

— у рядку РК, за допомогою якого вносяться зміни до раніше заповненого рядка «старої» ПН, проблемні графи залишити незаповненими;

— а в новому рядку, який додається до такої ПН, — внести необхідні дані згідно з вимогами Порядку № 1307.

Сподіваємося, що після появи цих рекомендацій з реєстрацією таких РК проблем не буде.

Про подібну проблему з кодом УКТ ЗЕД читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 3.