№71

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2018/№ 71 Інші номери журналу ›
  • «Умовні» ПЗ при ПДВ-анулюванні нараховують не завжди Лист ДФСУ від 23.07.2018 р. № 3237/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Заповнюємо РК до податкової накладної, в якій не було графи з кодом пільги За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*
  • Основні засоби: самі вирішили, самі ліквідували Коли об’єкт ОЗ «віджив» своє, постає питання про його ліквідацію. Як же все-таки відобразити «самоліквідаційні» заходи в бухгалтерському та податковому обліку? На щастя, нещодавно Мінфін чітко визначив ПДВ-наслідки такої операції (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 65, с. 3). Поспішимо ліквідацію об’єкта ОЗ за власним бажанням закріпити в обліку в дусі останніх мінфінівських роз'яснень.
  • Незалежні професіонали: хто вони? Щоб одразу було зрозуміло, про кого йтиметься, скажемо, що це особи, які займаються незалежною професійною діяльністю (адвокати, нотаріуси, судові експерти тощо). Їх особливість у тому, що вони не є ані підприємцями, ані звичайними громадянами. Відповідно, і порядок роботи з ними особливий. Який — розглянемо далі.
  • Катаємося на таксі Uber у відрядженні До редакції надходять запитання читачів, чи можна безподатково компенсувати витрати працівника у відрядженні на таксі Uber (у тому числі за кордоном). Висловимо свою думку із цього приводу.
  • Створюємо і продаємо торгову марку: як обліковувати Торгова марка — це «обличчя» вашого товару. Саме вона надає можливість покупцеві відрізнити ваш товар від товарів конкурентів. Тому багато хто сьогодні охоче створює і реєструє торгові марки. Але не завжди така «обновка» приживається на підприємстві. Тоді воно вирішує продати (передати в користування) готовий зареєстрований знак для товарів і послуг. Як у цьому випадку обліковувати витрати на створення торгової марки, а потім і доходи від її продажу?
  • ПДВ-«примхи» імпорту електромобіля Підприємство (платник податку на прибуток і ПДВ) у 2018 році імпортувало електромобіль. Послуги, супутні придбанню, містили «вхідний» податковий кредит. Вартість таких послуг не була включена в митну вартість електромобіля. Чи нараховувати «компенсуючі» ПЗ?
  • Фіскали зазіхають на особисті рахунки ФОП Нещодавно ДФСУ заявила, що звернулася до банків з вимогою надати інформацію про рахунки, відкриті ФОП для особистих цілей. Ця новина сполошила всіх ФОП. Чи не почнуть контролери наполягати, що кошти на таких рахунках є неоподатковуваною виручкою? І тоді спробуй довести, що за всі ці суми податок сплачено. Що ж саме податкова може отримати від банкірів?
  • ФОП сплачує за причіп готівкою через банк. Що з ПК? ФОП на ЄП третьої групи — платник ПДВ, що має «авто-вантажний» код КВЕД 49.41, планує придбати автопричіп. Чи буде у нього право на податковий кредит (ПК), якщо він сплатить за причіп готівкою через касу банку?
  • «ФОП» у реквізиті ПН «Постачальник (продавець)» Покупець відмовляється приймати від ФОП товаросупровідні документи через відсутність у реквізитах постачальника літер «ФОП». А якщо їх зазначити там, то вони автоматично підтягуються до ПН, де їх зазначати не слід. Що ж робити?
  • Бухгалтерський тест за серпень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми серпневих номерів.
  • Чим запам’ятався серпень
  • «Кредитовий підзвіт»: крапка чи три крапки від ВС? Спір із ДФСУ щодо правомірності оподаткування ПДФО вартості товарів, придбаних працівником за власні кошти для потреб роботодавця (так звана справа про кредитовий підзвіт), дійшов до вищої судової інстанції. Верховний Суд (ВС) ухвалою від 08.08.2018 р. у справі № 816/909/18 відмовив фіскалам у відкритті касаційного провадження за мотивами її незначної складності.
  • Округлення у чеку РРО: з якої суми розрахувати ПДВ? У листі ДФСУ від 23.08.2018 р. № 3707/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці ще раз нагадали, як заповнити чек РРО при округленні і яка сума йде до Х- та Z-звітів. Про це ви вже знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 64, с. 3, і у цій частині все по-старому.
  • Експорт олійних культур сільгоспвиробниками — за ставкою 0 % Президент підписав Закон України від 22.05.2018 р. № 2440-VIII, яким передбачено, що звільнення від оподаткування ПДВ не поширюється на операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту сільгосппідприємствами-виробниками соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), вирощених ними на землях сільгосппризначення, які перебувають у власності таких товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису.
  • Як учасникам ООС підтвердити пільгу з ВЗ Наразі ПКУ передбачає, що тимчасово, на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, не підлягають оподаткуванню військовим збором (ВЗ) доходи у вигляді грошового забезпечення учасників операції Об’єднаних сил (ООС) на період їх безпосередньої участі в ООС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі