03.09.2018

ФОП сплачує за причіп готівкою через банк. Що з ПК?

ФОП на ЄП третьої групи — платник ПДВ, що має «авто-вантажний» код КВЕД 49.41, планує придбати автопричіп. Чи буде у нього право на податковий кредит (ПК), якщо він сплатить за причіп готівкою через касу банку?

Розпочнемо з тієї частини вашого запитання, що стосується можливості для ФОП сплатити за причіп шляхом внесення готівки до каси банку. Законодавство цього варіанта не забороняє. І більше того: на такий платіж не поширюються готівкові обмеження — ані у розмірі 10000, ані у розмірі 50000 грн. (109.13 БЗ).

Проте при виборі цього варіанта оплати будьте насторожі. Якщо розмір готівкового платежу не покриватиметься сумами готівкової виручки згідно з Книгою обліку доходів і витрат (а з неї запросто можна отримати цю цифру, адже записи в Книзі здійснюються щодо готівки і безготівки окремо), контролери, за звичаєм, можуть подивитися на таку готівку як на неоприбутковану (тобто «ліву») виручку… ☹

А якщо попередня ваша декларація з ЄП не підтверджує, що відповідну суму ви заробили хоча б у попередньому періоді, від таких підозр контролерів відбитися буде ще складніше. Зрозуміло, що подібні дії податківців ґрунтуються лише на їх припущеннях, а не на приписах законодавства. Але нерви попсувати можуть… ☹

Тепер про ваше право на ПК з ПДВ. Передусім скажемо про момент виникнення такого права при розрахунку готівкою.

Дивіться уважно: якщо першою подією було отримання причепа, то зареєстрована продавцем за датою такої першої події ПН буде достатнім підтвердженням як самого вашого права на ПК, так і зазначеного в ПН моменту його виникнення.

Але якщо готівкова оплата була авансовою, то такий варіант оплати — на відміну від безготівкової (з банківського рахунку або корпоративної платіжної картки) — не тягне на статус першої події. А тому (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 67, с. 27)

з моментом визнання ПК вам доведеться почекати до дати отримання причепа

Ми не пишемо «оприбуткування», оскільки бухоблік ви не ведете. Але відповідну дату ви зможете взяти з того первинного документа, яким буде оформлено приймання-передачу причепа.

Заразом згадаємо про іншу проблему з ПК у ФОП (у тому числі — і на ЄП) у зв’язку з придбанням транспортних засобів (ТЗ*).

* До речі, причіп — це теж ТЗ.

Фіскали давлять на те, що ФОП — на відміну від «звичайної» фізичної особи — суб’єктом права власності бути не може. Тобто, на їх думку, ТЗ, куплений ФОП, останній передає самому собі (?!), але як «просто» фізичній особі (див., наприклад, лист ДФСУ від 17.10.2017 р. № 2253/З/99-99-13-01-02-14/ІПК, а також БЗ 101.13). Через це ПК такому ФОП, мовляв, слід компенсувати шляхом нарахування відповідного податкового зобов’язання… ☹

Та є і гарна новина!

Можливо, деструктивна позиція податківців зміниться завдяки виваженій позиції ВС (див. постанову від 24.05.2018 р. у справі № 803/1021/17**), що підтверджує право ФОП як платника ПДВ формувати ПК у зв’язку з придбанням ТЗ на загальних підставах.

** http://reyestr.court.gov.ua/Review/74261969

Добре, що ВС нарешті в усьому розібрався, і сподіваємося, скоро це дійде і до фіскалів. А поки все не визначиться остаточно, будьте готові до того, що ПК за купленим автопричепом доведеться відстоювати в суді. ☹