Теми статей
Обрати теми

Аванс за товари/послуги через підзвітну особу: коли формувати податковий кредит

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Якщо підзвітна особа надає авансовий звіт і здає на склад придбаний товар, то у більшості випадків податковий кредит виникне за датою авансового звіту. Але іноді трапляється так, що на руках у працівника лише документи про авансову оплату. Сам же товар надійде пізніше. Коли у такому разі у підприємства виникає право на податковий кредит?

Авансова оплата готівкою

Дата формування податкового кредиту (ПК) — це (п. 198.2 ПКУ):

дата списання з поточного рахунку;

— або дата отримання товарів/послуг.

Строго кажучи, авансова оплата готівкою — зовсім не перша подія (на відміну від оплати з поточного рахунку).

На наш погляд, щоб включити «вхідний» ПДВ за такою операцією до ПК, треба отримати товар/послугу, оплачені підзвітною особою.

Тільки у такому разі будуть формальні підстави для формування ПК:

— настане перша (вона ж єдина) подія — отримання товару/послуги;

— на дату такої події у платника ПДВ будуть наявними документи, що підтверджують право на ПК.

Причому в цьому випадку не важливо, чи буде ПК підтверджувати ПН або касовий чек (до 240 грн.): все одно потрібно чекати постачання.

До речі, нещодавно з’явився лист ГУ ДФС у м. Києві від 11.05.2018 р. № 2094/ІПК/26-15-12-01-18 з ліберальним висновком*, де мова йде про право відобразити ПК на підставі зареєстрованої ПН, коли товар ще фізично не доїхав. Проте, по-перше, такий лібералізм не випливає з ПКУ; по-друге, ситуація хоч і аналогічна, але стосувалася купівлі без участі підзвітної особи. Тому керуватися цим листом без ІПК на свою адресу ми б не рекомендували.

* Трохи раніше головні податківці пов’язували момент відображення ПК (за наявності ПН) за ще не поставленим товаром з переходом права власності (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 60, с. 13).

Авансова оплата карткою

У такому разі у платника ПДВ з’являється можливість сформувати ПК вже за датою списання коштів з корпоративної банківської картки, тобто з рахунку (п. 198.2 ПКУ). Зрозуміло, за наявності зареєстрованої ПН. Тобто платникові ПДВ чекати, поки привезуть товар/нададуть послугу, оплачену підзвітною особою, не обов’язково.

Звичайно, якщо ви все ще сумніваєтеся, у вас є право почекати. Згадайте: право на формування ПК діє протягом 1095 днів з моменту складання ПН (п. 198.6 ПКУ).

Якщо ж підзвітна особа принесе лише касовий чек, то тут треба бути обережнішим.

По-перше, якщо його сума перевищує 240 грн. (з ПДВ), то формувати ПК за таким документом у принципі не можна (п. 201.11 ПКУ).

По-друге, наявність касового чека, що свідчить про оплату підзвітною особою товарів без їх оприбутковування, не надає покупцеві право формувати ПК за операцією (на відміну від ПН).

Тому навіть якщо сума в касовому чеку в межах 240 грн., то для формування ПК все одно доведеться чекати, поки товар/послуга не будуть отримані/надані.

Адже формулювання п.п. «б» п. 201.11 ПКУ дозволяє касовому чеку бути замінником ПН саме за отриманими товарами/послугами.

Тож будьте уважні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі