04.04.2019

Домовилися з нерезидентом про зниження ціни послуг? Відкоригуйте ПДВ

Наше підприємство отримало імпортні послуги від нерезидента. У ПДВ-обліку ми виписали податкову накладну, зареєстрували її, відобразили ПДВ-зобов’язання і податковий кредит. Після цього вартість послуг була знижена. Чи можна відкоригувати суму нарахованих податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ? Якщо так, то як це зробити?

Можна / не можна відкоригувати ПЗ/ПК? Перегляд ціни поставлених товарів/послуг є однією з підстав для коригування ПДВ-зобов’язань та податкового кредиту продавця і покупця за правилами п. 192.1 ПКУ. Проводять таке коригування на підставі розрахунку коригування (РК) до раніше оформленої податкової накладної (ПН).

На наш погляд, цей принцип коригування податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) працює й у вашій специфічній ситуації: коли і ПЗ, і ПК відображає підприємство — одержувач нерезидентських послуг. Тому сміливо виписуйте РК до тієї ПН, якою ви первісно показали нарахування ПДВ-зобов’язань.

Радує, що не проти такого коригування й податківці (див. лист ДФСУ від 06.06.2017 р. № 492/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, категорію 101.15 БЗ).

Хто реєструє РК? У цій ситуації всі обов’язки з нарахування ПЗ і ПК несе одержувач послуг — резидент. Він же, як ми з’ясували, за наявності підстав має право відкоригувати раніше нараховані ПЗ і ПК. А ось постачальник-нерезидент жодного стосунку до ПДВ-обліку не має. Зрозуміло, що в такому разі реєструвати будь-який РК (як збільшуючий, так і зменшуючий) буде одержувач послуг — резидент. Підтверджує це й п. 25 Порядку № 1307, який прямо говорить: РК до ПН, складеною одержувачем (покупцем) послуг від нерезидента, місце постачання яких на митній території України, підлягає реєстрації в ЄРПН одержувачем (покупцем) таких послуг.

Коли оформляти РК? Певних висновків із цього приводу можна дійти з п. 21 Порядку № 1307. Тут сказано, що порядок складання РК аналогічний порядку складання ПН (крім випадків, прямо передбачених цим документом). ПН, як відомо, складають на дату виникнення ПДВ-зобов’язань. Відповідно, РК потрібно складати на дату виникнення підстав для коригування ПЗ. Тобто в нашому випадку — на дату перегляду вартості імпортних послуг — укладення додаткової угоди про зменшення вартості послуг, що надаються за договором. Щоправда, не виключено, що податківці наполягатимуть на проведенні коригування на дату остаточного розрахунку з контрагентом (за аналогією з коригуванням зобов’язань за внутрішньоукраїнськими постачаннями, див. лист ДФСУ від 01.03.2018 р. № 824/6/99-95-42-03-15/ІПК, категорію 101.15 БЗ).

Як визначити суму коригування? Якщо пам’ятаєте, базою ПДВ за отриманими від нерезидента послугами є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, включеного до ціни постачання відповідно до законодавства (п. 190.2 ПКУ). При цьому контрактну вартість в іноземній валюті перераховують у гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення ПЗ. У зв’язку з переглядом ціни відбувається зменшення (збільшення) вартості послуг у валютному еквіваленті, проте дата нарахування ПЗ, а також курс, що діяв на цю дату, залишаються незмінними. Тому суму зменшення (збільшення) вартості отриманих послуг перераховують у гривні також за курсом НБУ на дату первісного виникнення ПЗ.

Як показати коригування в ПДВ-декларації? Суму коригування з РК показують одночасно в рядках 6 і 13 декларації з ПДВ, яку подають за той звітний період, у якому складено РК (див. категорію 101.15 БЗ). Для розшифровування показників цих рядків заповнюють додаток Д1 до декларації (у спеціальних рядках).

Тут, щоправда, варто попередити: при коригуванні ПЗ і ПК орієнтуватися на період складання РК можна тільки в разі своєчасної його реєстрації в ЄРПН. А ось якщо з реєстрацією РК ви забарилися, ПЗ безпечніше зменшити лише в періоді реєстрації РК, а ПК — у періоді виписки РК (інакше може вискочити показник ∑Перевищ, який зменшує ліміт реєстрації, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7).