№27

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2019/№ 27 Інші номери журналу ›
  • ПДВ і ПН при експорті На яку дату виникають податкові зобов’язання з ПДВ при експорті і за яким курсом визначають обсяг експортного постачання для цілей складання ПН?
  • Безоплатний експорт: про облік і валютний нагляд Підприємство безоплатно передає нерезиденту зразки своєї продукції, аби розширити ринок збуту. Яким чином ця операція відобразиться в обліку і чи підлягає вона валютному нагляду?
  • Експортна виручка і дохід підприємця-загальносистемника Підприємець-загальносистемник отримав на розподільчий рахунок валютну виручку від експортної операції. Наступного дня відбувся обов’язковий продаж частини цієї виручки. Залишок іноземної валюти зараховано на валютний рахунок і продано на міжбанку наступного місяця. Яким чином обліковувати доходи від цих операцій і комісію, утриману банком при продажу валюти?
  • Дохід єдиноподатника при експорті та заповнення Книги Підприємець-єдиноподатник отримав на розподільчий рахунок валютну виручку від експортної операції. Яким чином визначити суму цього доходу і відобразити її у Книзі обліку?
  • Рахунок резидента за кордоном і єдиний податок Підприємство — резидент України (платник єдиного податку) планує отримувати валютні надходження від нерезидентів на рахунок, відкритий за кордоном. Чи потрібно за фактом надходження коштів на такий рахунок відображати «єдиноподатковий» дохід?
  • ПК з тимчасової МД — «тримаємо в думці», ПК з додаткової МД — записуємо Підприємство 21.02.2019 р. ввезло імпортний товар, який був задекларований за тимчасовою митною декларацією (МД). 05.03.2019 р. після проведення лабораторних досліджень була подана додаткова МД за формою ІМ40ДТ. При цьому товару був присвоєний код УКТ ЗЕД, знижена сума ввізного мита і, відповідно, в менший бік перерахований ввізний ПДВ. В якому звітному періоді (лютий чи березень) підприємство має право задекларувати імпортний податковий кредит?
  • Коли прибуткувати імпортний товар? Підприємство імпортувало товар. За умовами ЗЕД-договору перехід права власності відбувається при отриманні товару на складі постачальника. На яку дату прибуткувати товар у бухобліку?
  • Імпорт через комісіонера: ПДВ та облік винагороди Підприємство придбаває товар у нерезидента із залученням посередника (комісіонера). Як комітенту відображати в обліку ПДВ з імпортного товару і чи треба включати до первісної вартості комісійну винагороду?
  • Безнадійна ЗЕД-кредиторка: облік списання Підприємство за ЗЕД-договором отримало партію товарів від нерезидента. Проте на момент закінчення строку позовної давності оплата постачальникові так і не була перерахована. Чи потрібно при списанні безнадійної кредиторської заборгованості за імпортними товарами коригувати «імпортний» ПК? Як списання безнадійної кредиторки впливає на оподаткування прибутку підприємства?
  • Бути чи не бути розподілу імпортного ПДВ за п. 199.1 ПКУ? Підприємство імпортує товари, які будуть використані в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях. Чи потрібно розподіляти ПДВ і нараховувати часткові ПДВ-зобов’язання за такими товарами «подвійного призначення»?
  • Рахунок резидента за кордоном і ПДВ-облік Підприємство — резидент України (платник ПДВ) планує отримувати валютні надходження від нерезидентів на рахунок, відкритий за кордоном. Чи вважається надходження коштів на такий рахунок подією для цілей ПДВ-обліку?
  • Зарубіжна філія: нюанси бухгалтерського і ПДВ-обліку Підприємство відкрило за кордоном філію, яка надає інжинірингові послуги нерезидентам. Як правильно обліковувати витрати і доходи філії від здійснення такої діяльності? Чи потрібно в цьому випадку перерозподіляти податкові зобов’язання за п. 199.1 ПКУ?
  • Домовилися з нерезидентом про зниження ціни послуг? Відкоригуйте ПДВ Наше підприємство отримало імпортні послуги від нерезидента. У ПДВ-обліку ми виписали податкову накладну, зареєстрували її, відобразили ПДВ-зобов’язання і податковий кредит. Після цього вартість послуг була знижена. Чи можна відкоригувати суму нарахованих податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ? Якщо так, то як це зробити?
  • Імпорт послуг: чи потрібен акт? Підприємство отримує послуги від нерезидента. Чи достатньо для бухгалтерських і податкових цілей інвойсу? Чи обов’язково потрібен акт наданих послуг?
  • Логістичні послуги нерезиденту: об’єкт / не об’єкт ПДВ? Підприємство надає нерезиденту послуги транспортної логістики (оператори через мережу Інтернет супроводжують перевезення вантажів по території США). Чи оподатковувати вартість таких послуг ПДВ?
  • Повертаємо товар нерезиденту Підприємство планує повернути імпортований товар нерезиденту. Які податкові наслідки такого повернення? І як відобразити його в обліку?
  • Повернення товару від нерезидента Підприємство експортувало товар. Потім покупець повернув його через брак. Натомість був відправлений якісний товар. Як відобразити такі операції в бухгалтерському обліку підприємства? І які податкові наслідки?
  • Нерезидент повернув передоплату Підприємство уклало договір з нерезидентом, купило валюту і перерахувало за цим договором передоплату. Але потім договір розірвали. Валюту повернено. Як відобразити в обліку? Чи потрібно перераховувати до бюджету курсову різницю? Які податкові наслідки?
  • Ввезення давальницької сировини: як, щоб без податків? За яких умов ввезення давальницької сировини не оподатковується ПДВ, митом та іншими митними платежами?
  • Відходи переробки: куди подіти? Після переробки давальницької сировини утворилися залишки. Нерезидент їх забирати відмовляється. Які шляхи їх використання та які податкові наслідки?
  • Експедиторські послуги від нерезидента і податок на репатріацію Підприємство отримує транспортно-експедиторські послуги від нерезидента. Чи потрібно при виплаті на користь нерезидента за такі послуги утримувати податок на репатріацію?
  • Програмне забезпечення від нерезидента і ЗЕД-договір Підприємство сплачує нерезиденту за ключ доступу до програмного забезпечення. На сайті компанії-нерезидента є публічний договір. За фактом оформленого на сайті замовлення автоматично формується рахунок для оплати. Цей рахунок підприємство надає банку, однак банк вимагає двостороннього договору. Чи правомірні вимоги банку?
  • Рахунок резидента за кордоном і валютний нагляд Підприємство — резидент України планує отримувати валютні надходження від експортної операції на рахунок, відкритий за кордоном. Чи обов’язково перераховувати таку іноземну валюту на рахунок резидента в банку України для припинення валютного нагляду? Чи можливо валютні кошти з цього рахунку використовувати для розрахунків за імпортним контрактом?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі