Теми статей
Обрати теми

Як виникає (зникає) ΣПеревищ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Мабуть, найкаверзнішим компонентом формули ліміту реєстрації є показник ΣПеревищ. Адже він відбирає у платника ліміт! Давайте з’ясуємо, за яких обставин він може виникати і чи можна його якось позбутися.

Коли з’являється ∑Перевищ

ΣПеревищ — останній показник формули з п. 2001.3 ПКУ, який зменшує регліміт (міститься в рядку 6 Витягу J1401206).

Так от, ∑Перевищ (так зване перевищення) виникає, якщо ПЗ за деклараціями (із ряд. 9 розділу I) більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН, тобто:

img 1

Тоді додатна (!) різниця — це і є ∑Перевищ. Тому цей показник може мати тільки додатне значення, при від’ємному він прирівнюється до нуля.

Отже, ∑Перевищ виникає, якщо дані декларації (з урахуванням УР) перевищують (!) дані Реєстру. Тобто якщо ПЗ «задекларовано» більше, ніж «зареєстровано». А ця розбіжність з’являється тоді, коли відображення ПЗ і несвоєчасна реєстрація ПН/РК припадають на різні періоди. Якщо декларування і реєстрація належать до одного періоду, то ∑Перевищ виникати не повинно (адже розбіжностей немає).

Також нагадаємо, що з минулої осені порядок розрахунку ∑Перевищ переналаштовували — стали рахувати щомісячно, хоча до цього рахували наростаючим підсумком (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 3). Тож фактично він складається зі «щомісячних» (!) значень ∑Перевищ. Проте обурює те, що через відміну наростаючого підсумку фактично йде «гра в одні ворота» — на збільшення — і дані з часом не згортаються.

Втім, значення цього показника — величина не фіксована і може змінюватися. Так, ∑Перевищ (за відповідний період) автоматом перераховується кожного разу при (див. БЗ 101.17):

— поданні декларації або уточнюючого розрахунку (УР) — на дату такого подання декларації/УР;

— запізнілій реєстрації податкової накладної (ПН)/розрахунку коригування (РК) в ЄРПН — на дату такої реєстрації ПН/РК.

Також врахуйте, що ПН/РК при реєстрації в ЄРПН «підтягуються» до періодів так (БЗ 101.17, лист ДФСУ від 19.09.2017 р. № 1365/99-99-15-03-01-18):

Таблиця 1. До яких періодів в ЄРПН належать зареєстровані ПН/РК

img 2

Ну а тепер детальніше про розбіжності, що призводять до ∑Перевищ. Ось найтиповіші з випадків. Про деякі йдеться в листі № 968*, про інші податківці чомусь замовчують. До того ж сама СЕА працює непередбачувано, через що, можливо, ∑Перевищ вискочить і в інших якихось випадках.

* Лист ДФСУ від 11.01.2018 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17-(ср. ).

Несвоєчасна реєстрація ПН

Уявимо, що ПЗ за першою подією задекларували, проте ПН поки не зареєстрували. У такому разі після подання декларації виникне ∑Перевищ через те, що ПЗ за декларацією «випереджають» дані ЄРПН (ПЗ за декларацією > ПЗ за ЄРПН).

Потім на дату реєстрації ПН ліміт повинні автоматично перерахувати і перекинути суму з ∑Перевищ в ∑НаклВид (і ∑Перевищ зникне). Щоправда, у такому разі за несвоєчасну реєстрацію ПН до продавця застосують штраф (за п. 1201.1 ПКУ).

Хоча проблеми виникають із торішніми ПН, при реєстрації яких ΣПеревищ не зникає (і яке податківці на місцях скасовують «у ручному режимі» — по дзвінку платника).

Приклад 1. У декларації за березень (за першою подією) відображені ПЗ в «1000 грн.». Березнева ПН зареєстрована несвоєчасно у кінці квітня.

Тоді ∑Перевищ виникає/зникає так:

Таблиця 2. Несвоєчасна реєстрація ПН і ∑Перевищ

Період

Подія

Сума ПДВ

Вплив на:

∑НаклВид

∑Перевищ

березень

перша подія (виписування ПН):

1000

0

1000*

ПЗ задекларовані (ПН не зареєстровано)

квітень

реєстрація ПН:

1000**

0**

зареєстровано ПН із запізненням

* Після подання декларації за березень виникне ∑Перевищ за березень (оскільки ПЗ за декларацією за березень > ПЗ за березень за даними ЄРПН).

** На дату запізнілої реєстрації березневої ПН «заднім числом» перерахують дані за березень, тобто березневий ∑Перевищ перейде у березневий НаклВид.

Це, мабуть, «найблагополучніший» випадок. Далі розберемо «цікавіші» ситуації.

Сумові помилки в ПН

Уявимо, що в ПН помилилися в сумі, тоді як у декларації ПЗ відобразили правильно. У такому разі, окрім ПН, з’явиться РК: «збільшуючий» (з «+») або «зменшуючий» (з «-»), яким виправляють ПН-помилку (п. 192.1 ПКУ) і який згідно з правилами самовиправлення складають поточною (!) датою виявлення помилки (БЗ 101.15, 101.16).

Далі про помилкові ситуації детальніше.

Якщо в ПН сума ПДВ занижена. Припустимо, що ПН помилково склали на суму менше, ніж реальні ПЗ (тобто ПН < ПЗ).

Приклад 2. У декларації за березень відображені правильні ПЗ в «100 грн.», а ось ПН зареєстрували помилково на «занижену» суму ПДВ «70 грн.». Для виправлення ПН-помилки у квітні склали виправляючий РК, який сформує правильну збільшену суму ПЗ (100 замість 70)*. Тоді ситуація з ∑Перевищ виявиться такою (див. табл. 3).

* Детальніше про РК див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 29, с. 9.

Таблиця 3. «Занижена» ПН і ∑Перевищ (якщо ПН < ПЗ)

Період

Подія

Правильна сума ПДВ

Вплив на:

∑НаклВид

∑Перевищ

березень

помилка:

100

70

30*

(100 - 70)

зареєстровано ПН із сумою ПДВ «70 грн.»

(у декларації відображено правильні ПЗ «100 грн.»)

квітень

виправлення помилки:

+30

30**

зареєстровано виправляючий РК

(ПЗ в ЄРПН збільшено на «+30 грн.»)

* Після подання декларації за березень виникне ∑Перевищ за березень, оскільки ПЗ за декларацією за березень (100 грн.) > ПЗ за березень за даними ЄРПН (70 грн.).

** При реєстрації квітневого РК, на жаль, березневий ∑Перевищ (30 грн.) не зникне — його не перерахують (оскільки РК датований квітнем, а не березнем і врахується у квітневих даних, а не березневих).

Тож ситуація неприємна тим, що навіть після виправлення «помилкової» ПН ∑Перевищ нікуди не зникає (тобто на таку суму не відновиться ліміт!). Проте якби ПН-помилку виявили за гарячими слідами і провели виправлення березнем (березневим РК), то за березень ПЗ за декларацією співпали з даними Реєстру і ∑Перевищ не виник би.

Тому краще ПН-помилки виправляти оперативно і не затягувати із складанням РК (не переносити на інший період, інакше «вискочить» незникаюче ∑Перевищ).

Обнулити ∑Перевищ вийде, якщо скласти РК «заднім числом» — березнем. Тоді при реєстрації РК перерахують дані за березень (збільшать ∑НаклВид/ зменшать ∑Перевищ) і березневий ∑Перевищ зникне. Щоправда, у такому разі (зворотний бік медалі ☹) розплатою стане штраф за несвоєчасну реєстрацію РК (за винятком випадку, коли цей РК виписали другою половиною березня і встигли зареєструвати до 15 квітня включно).

Якщо в ПН сума ПДВ завищена. Припустимо, що ПН помилково склали на суму більшу, ніж реальні ПЗ (тобто ПН > ПЗ).

Приклад 3. У декларації за березень відображені правильні ПЗ в «100 грн.», а ось ПН зареєстрували помилково на «завищену» суму ПДВ «130 грн.». Для виправлення ПН-помилки у квітні склали і зареєстрували виправляючий РК, який сформує правильну зменшену суму ПЗ (100 замість 130):

Таблиця 4. «Завищена» ПН і ∑Перевищ (якщо ПН > ПЗ)

Період

Подія

Правильна сума ПДВ

Вплив на:

∑НаклВид

∑Перевищ

березень

помилка:

100

130

0*

зареєстровано ПН із сумою ПДВ «130 грн.»

(у декларації відображено правильні ПЗ «100 грн.»)

квітень

виправлення помилки:

-30

30**

(0 - (-30))

зареєстровано виправляючий РК

(ПЗ в ЄРПН зменшено на «-30 грн.»)

* Після подання декларації за березень ∑Перевищ не виникне, оскільки ПЗ за декларацією за березень (100 грн.) < ПЗ за березень за даними ЄРПН (130 грн.), тобто «перевищення» немає.

** Після подання декларації за квітень виникне ∑Перевищ за квітень (30 грн.), оскільки РК прив’язаний до квітня, а не березня (і раз у квітневій декларації його не відображаємо, ПЗ у квітневій декларації перевищать дані ЄРПН).

На відміну від попередньої ситуації ∑Перевищ з’являється пізніше: не за період помилки, а за період її виправлення. Але і тут проблема залишається та ж сама: навіть після виправлення помилки ∑Перевищ нікуди не зникає.

Хіба можна спробувати уникнути ∑Перевищ, якщо дослухатися порад контролерів і «підігнати» дані декларації під дані ЄРПН (БЗ 101.17). Тобто засвітити помилку і її виправлення в декларації. Ну, скажімо, відобразити «завищені» ПЗ за березень (подати УР до декларації за березень із зайвими ПЗ на «+30 грн.», сплативши недоплату і 3 % «самоштраф»), з тим щоб потім врахувати «зменшуючий» РК на «-30 грн.» безпосередньо у квітневій декларації. Тоді ПЗ за деклараціями співпадуть із ПЗ за ЄРПН і ∑Перевищ не виникне. Проте такий «прийом» не вписується в загальну стратегію виправлення ПДВ-помилок, що викликає побоювання.

Детальніше про це — в наступній ситуації.

Помилкові «зайві» ПН

Тут ∑Перевищ виникає через те, що в декларації не прийнято показувати ПН-помилки (ні «зайві» помилкові ПН, ні виправляючі «зменшуючі» РК до них), тоді як дані про них у будь-якому випадку врахують- ся в ЄРПН. Подивимося, як це вплине на ∑Перевищ.

Приклад 4. У березні зареєстрували «зайву» ПН на «100 грн.». У декларації за березень її не показали. У кінці квітня її обнулили: склали і зареєстрували «зменшуючий» РК (на «-100 грн.»).

Тоді ситуація з ∑Перевищ буде такою:

Таблиця 5. Помилкова «зайва» ПН і ∑Перевищ

Період

Подія

Сума ПДВ

Вплив на:

∑НаклВид

∑Перевищ

березень

помилка:

100

100

0*

зареєстрована «зайва» ПН березня

(без відображення в декларації березня)

квітень

виправлення помилки:

-100

-100**

100**

(0 - (-100))

зареєстровано виправляючий РК

(без відображення в декларації квітня)

* Після подання декларації за березень ∑Перевищ не виникне (оскільки «зайву» ПН у декларації не відображали, ПЗ за декларацією за березень < ПЗ за березень за даними ЄРПН, тобто «перевищення» немає).

** Після подання декларації за квітень виникне ∑Перевищ за квітень (100 грн.). Адже раз РК у квітневій декларації не відображаємо, ПЗ у цій декларації перевищать дані ЄРПН.

Зверніть увагу: якби помилку виправляли в тому ж березні, то ∑Перевищ не виник би. А так він після виправлення помилки виникне за квітень і далі нікуди не зникає (у результаті не відновиться ліміт).

Податківці у такому разі радять «зрівняти» дані декларації з даними Реєстру. Для цього ПН-помилку і її виправлення — «проганяти» через декларацію, тобто:

— помилкову «зайву» ПН показувати в декларації за березень (якщо не показали, то подавати УР до декларації за березень, щоправда, «ціною» сплати недоплати і 3 % «самоштрафу») — тоді ПЗ за декларацією будуть ті ж, що і за даними ЄРПН;

— виправляючий «зменшуючий» РК включати в поточну (!) декларацію за квітень — тоді за квітень ПЗ за декларацією співпадуть із даними ЄРПН і ∑Перевищ за квітень також не виникне (детальніше про ситуацію див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 19-20, с. 28 і 2017, № 95, с. 9).

Щоправда, «поради» контролерів все-таки сумнівні, оскільки ніяк не підкріплені законодавчо. Та і до того ж призводять до викривлення ПДВ-звітності: переносять виправлення помилки на інший «непомилковий» період (що не має до помилки ніякого відношення). У результаті «помилковий» період залишається невиправленим (його ПЗ залишаться завищеними), а ось в іншому («непомилковому») періоді ПЗ будуть занижені. Тому так чинити ми не рекомендуємо, хіба що лише після отримання на свою адресу персональної ІПК.

Ще про помилкову ПН і незникаючий ∑Перевищ можна письмово повідомити податківцям і вимагати обнулити ∑Перевищ (див. про це розділ статті «Технічні помилки»).

Хоча, насправді, щодо помилкових ПН та ∑Перевищ уже давно час вирішити проблему.

«Збільшуючі» РК (у декларації не того періоду)

∑Перевищ може виникати через відображення «збільшуючих» РК у декларації не того періоду.

Скажімо, задекларували ПЗ «пізніше»: не періодом складання, а періодом реєстрації РК. Тоді після подання декларації за період реєстрації вискочить ∑Перевищ (оскільки ПЗ за декларацією перевищать ПЗ за ЄРПН, адже зареєстрований «збільшуючий» РК буде «підтягнуто» в ЄРПН до періоду складання, а не реєстрації).

Щоб виправити ситуацію і «відмінити» ∑Перевищ, необхідно усунути помилку: передекларувати ПЗ, як належить, — періодом першої події. Для цього знадобляться аж 2 УР: «збільшуючий» УР (до періоду першої події — складання РК), щоб додати потрібні ПЗ і «зменшуючий» УР (до періоду реєстрації РК), щоб, навпаки, зняти зайві ПЗ.

Зверніть увагу, що при підрахунку ∑Перевищ

ПЗ за УР «підтягуються» до періоду, за який виправляється помилка

Тим самим (1) відновимо ПЗ за період першої події (складання РК), (2) знімемо ПЗ за період реєстрації РК, і ∑Перевищ зникне.

Тож візьміть на замітку: ПЗ за «збільшуючими» РК показують у декларації (як і за ПН) періодом першої події (не чекаючи реєстрації РК).

«Зменшуючі» РК (у декларації не того періоду)

Це, мабуть, «найтемніший» випадок ☹. Усе тому, що теоретично з 01.01.2018 р. для «зменшуючих» РК, складених на покупців — платників ПДВ, повинен працювати новий строк реєстрації в ЄРПН — 15 днів з дня отримання покупцем РК (абзац сімнадцятий п. 201.10 ПКУ).

У свою чергу, від реєстрації «зменшуючих» РК залежить, коли зменшувати ПЗ постачальникові: при своєчасній реєстрації — у періоді складання РК, при несвоєчасній реєстрації — у періоді реєстрації РК (БЗ 101.23, лист ДФСУ від 12.02.2018 р. № 952/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Проте, наскільки нам відомо, СЕА під новий 15-денний реєстраційний строк поки не переналаштували. Тому, на жаль, СЕА по-старому все ще «заточена» під старий алгоритм і старі строки реєстрації, зважаючи на те, в якій (першій/другій) половині місяця складені «зменшуючі» РК. Тому на старі строки реєстрації орієнтуються і податківці в питаннях:

— зменшення ПЗ продавцями в декларації;

— накладення на покупців штрафів за несвоєчасну реєстрацію РК;

— підрахунку ∑Перевищ.

А це означає, що в ЄРПН з урахуванням старих строків «зменшуючі» РК, зареєстровані:

— своєчасно (у першій/другій половині місяця) — враховуються періодом складання РК;

— несвоєчасно (пізніше за першу/другу половину місяця) — враховуються періодом реєстрації РК.

Інакше, якщо включити РК у декларацію в іншому періоді, то вискочить ∑Перевищ. Ну, наприклад, РК, складений 25 березня, направлений покупцеві 10 квітня і зареєстрований покупцем 17 квітня (по-новому — «своєчасно», оскільки не спливли 15 днів з дня отримання РК/по-старому — «несвоєчасно», оскільки зареєстрований не в першій половині місяця) в СЕА врахується як зареєстрований несвоєчасно (тобто за квітень — період несвоєчасної реєстрації). Тому продавець його повинен включити в декларацію за квітень (якщо не включить, то за квітень вискочить ∑Перевищ).

До речі, питань не повинно виникати, якщо такий РК реєструвати:

з дотриманням одночасно і нових, і старих строків (наприклад, 12 квітня — у СЕА врахується березнем як своєчасно зареєстрований «у першій половині»), тоді продавець його повинен включити в декларацію за березень;

з порушенням і нових, і старих строків, наприклад, у травні (у СЕА врахується травнем), тоді продавець повинен зменшувати ПЗ періодом запізнілої реєстрації в декларації за травень (а якщо і в такому випадку вискочить ΣПеревищ, доведеться вимагати від податківців його скасування). Щоправда, у такому разі за прострочення реєстрації на покупця накладуть штраф.

Тож якщо «зменшуючі» РК відображати в декларації по-старому (з урахуванням старих строків), то ∑Перевищ з’явитися не повинен.

Технічні помилки

І нарешті, якщо незрозуміло звідки взявся ∑Перевищ (за вашими даними розбіжностей виникати не повинно), причина може критися в самій СЕА — в технічних помилках (некоректному підрахунку цього показника програмним забезпеченням).

Тоді треба повідомити про проблему контролерам — звернутися письмово до своїх (а краще заразом і до обласних) податківців з вимогою переглянути показник ∑Перевищ (зменшити його на відповідну суму). Адже при технічних помилках обласні податківці, у свою чергу, за кожним з випадків повинні направляти ДФСУ Запит на виправлення помилок в розрахунку показника ∑Перевищ (за формою, наведеною в листі № 968), щоб проблему вирішувати вже системно і за допомогою зворотного зв’язку допрацювати програмне забезпечення в частині підрахунку ∑Перевищ.

Ми розглянули випадки, з якими до нас звертаються читачі. Однак цілком можливо, практика і недосконалість СЕА підкине ще якісь «сюрпризи».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі