25.04.2019

Комунальні послуги: що це?

Ми всі так чи інакше стикаємося з житлово-комунальними послугами (ЖК-послугами). Хтось як фізособа, а хтось ще і як суб’єкт господарювання. Тема комунальних послуг у «госпсуб’єктній» площині викликає масу запитань. Та й у фізичних осіб проблем не менше. Проте в цьому тематичному номері ми зосередимося саме на госпсуб’єктах. А розпочнемо з того, що ж таке ЖК-послуги і що загрожує за несплату комуналки.

Нормативно-правове регулювання. У «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 21, с. 13 ми трохи вже обговорювали новий «житлово-комунальний» Закон № 2189. Цей документ остаточно вводиться в дію уже з 01.05.2019 р. А оскільки деякі норми Закону № 2189 поки що не «працюють», то ми будемо згадувати попередній Закон № 1875.

Суть ЖК-послуг. Закон № 1875 і Закон № 2189 класифікують їх по-різному.

Закон № 1875 виокремлює комунальні послуги, послуги з утримання будинків/споруд і прибудинкових територій, з управління будинком, з ремонту приміщень (ст. 13 Закону № 1875).

У Законі № 2189 усе набагато простіше: весь комплекс ЖК-послуг поділяється на дві групи — житлові та комунальні.

Головне, що тут потрібно зрозуміти: житлові і комунальні послуги — це різні комплекси послуг.

Згідно зі ст. 5 Закону № 2189 до житлових належать послуги з управління багатоквартирним будинком, а це:

1) утримання спільного майна багатоквартирного будинку:

— прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території;

— сантехнічні роботи;

— обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги);

— утримання ліфтів тощо;

2) купівля електроенергії для функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

3) поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

До комунальних належать послуги з: (1) постачання та розподілу природного газу; (2) постачання та розподілу електроенергії; (3) постачання теплової енергії; (4) постачання гарячої води; (5) централізованого водопостачання; (6) централізованого водовідведення; (7) поводження з побутовими відходами.

Як бачите, госпсуб’єктам житлові послуги не так будуть цікаві, як фізособам, які отримують увесь комплекс послуг.

Несплата комуналки. Наслідки. Варіантів у постачальників (виконавців) ЖК-послуг багато: від пені за кожен день прострочення до відключення тих чи інших послуг, стягнення заборгованості через суд за допомогою державних або приватних виконавців. Такі наслідки можуть очікувати як на госпсуб’єктів, так і на фізосіб. Останні за певних умов можуть утратити навіть квартиру (детальніше див. на с. 21 цього номера).

Відключення, суди й участь виконавчої служби (приватного виконавця), а також стягнення пені дозволяв і Закон № 1875. Але зміни є. Так, щодо пені Закон № 2189 визначає:

її конкретний розмір — 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення;

— порядок нарахування: з першого робочого дня, що йде за останнім днем граничного строку внесення плати за ЖК-послуги. Граничні строки сплати шукайте в договорах з конкретними «комунальними» постачальниками.

Увага! «Пеневі» норми Закону № 2189 почнуть діяти з 01.05.2019 р.

Ключовими моментами пробіглися. Тепер можна занурюватися в бухобліково-податкові та інші тонкощі ЖК-послуг. Про це далі в нашому номері.