08.08.2019

Товар отримано, зменшено ціну, товар повернено: коли коригуємо ПК?

Підприємство-покупець за післяоплатним договором (оплату постачальникові за товар перераховуємо після реалізації товару) отримує товар. Оскільки товар не продається, в додатковій угоді з постачальником домовилися про зниження ціни (провели уцінку). Чи потрібно за уцінкою нам зменшувати ПК? Чи повинен постачальник через зниження ціни нам виписати зменшуючий РК? Як коригувати ПК, якщо так і не реалізований товар надалі весь повертається продавцеві?

Додаткова угода на зменшення ціни. Згідно з п. 192.1 ПКУ у разі, якщо після постачання товару здійснюється зміна суми компенсації його вартості, включаючи подальший за постачанням перегляд цін, то суми ПЗ постачальника і ПК одержувача підлягають коригуванню на підставі РК до ПН.

Для визначення дати коригування логічно прив’язуватися до дати підписання угоди про перегляд ціни. Проте податківці на перше місце ставлять дату однієї з подій — відвантаження або оплати, що настає після зміни договірних умов.

І при перегляді ціни після відвантаження вимагають проводити коригування (складати РК) на дату остаточного розрахунку з покупцем (див. листи ДФСУ від 24.11.2015 р. № 24988/6/99-99-19-03-02-15 і від 01.03.2018 р. № 824/6/99-95-42-03-15/ІПК, 101.15 БЗ).

Тож зважаючи на думку податківців, до тих пір, поки ви не оплатите товар, проводити перерахунок, пов’язаний зі зменшенням ціни товару, не потрібно. У вашому випадку на дату підписання додаткової угоди (уцінки товару) ще не настала подія для коригування — розрахунок за товар. Відповідно немає приводу і для складання зменшуючого РК.

Якщо ж справа все-таки дійде до оплати, то розрахуватися за товар ви повинні будете вже з урахуванням зменшеною ціни. І на цю ж дату, враховуючи норми п.п. 192.1.1 ПКУ, зменшити ПК, не чекаючи складання постачальником РК на зменшення ціни і подальшої його реєстрації в ЄРПН.

Що стосується внутрішньої уцінки такого товару, то вона сама по собі не є приводом для зменшення ПК, відображеного при його придбанні: її проведення не спричиняє зміни власника товарів (не є постачанням) і не змінює їх первісного призначення. Така процедура не здійснює жодного впливу на ПДВ-облік.

А ось якщо ж справа до оплати так і не дійде — ви повернете постачальникові так і не оплачений товар, то на вас чекає абсолютно інше коригування — коригування з причини повернення товару.

Повернення товару. Раз покупець повертає товар, отже, правочин не відбувся і, дотримуючись вимог ст. 192 ПКУ, нараховані раніше ПЗ продавця і сформований ПК покупцем слід відкоригувати. Коригування проводимо з причини повернення товару. Причому додаткову домовленість про зміну ціни в цьому випадку до уваги не беремо, оскільки подія для коригування ПН з такої причини так і не настала (товар за зменшеною ціною так і не був оплачений).

У загальному випадку, якщо після повернення товарів сума оплати за них підлягає поверненню покупцеві, то, враховуючи позицію податківців, безпечніше складати РК на дату повернення коштів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 15).

Проте у вашому випадку повернення оплати за товар не буде (ви його так і не оплатили). Тому вже на дату повернення товару постачальник повинен буде скласти зменшуючий РК, «знімаючи» товар за первісно обумовленою в договорі ціною (тобто без урахування її зменшення).

У свою чергу, ви як покупець повинні показати зменшення ПК у декларації з ПДВ за звітний період, на який припаде дата повернення товару (не чекаючи РК від покупця), а отримавши РК, зареєструвати його в ЄРПН.