08.08.2019

Зарплатні рядки та ПСП

Чи допустимо зарплату працівника у формі № 1ДФ відображати двома рядками, наприклад, у разі, коли податкова соціальна пільга (ПСП) застосовувалася не в усіх місяцях звітного кварталу?

За загальним правилом у Податковому розрахунку на фізичну особу заповнюємо стільки рядків, скільки видів доходів з різними ознаками (див. графу 5 розд. I форми № 1ДФ) їй нараховувалося/виплачувалося у звітному кварталі (п. 3.6 Порядку № 4).

Винятків з озвученого правила всього два. Причому обидва вони стосуються якраз зарплатного доходу (ознака доходу «101»).

Так, допускається наявність декількох рядків з однією ознакою доходу «101», якщо працівник протягом звітного кварталу:

звільнявся, а потім приймався на роботу до того ж роботодавця. У такому разі на нього формуємо стільки рядків у формі № 1ДФ, скільки разів інформація про зміну місця роботи зустрічалася у звітному кварталі;

— користувався в різних місяцях кварталу правом на ПСП з різними ознаками пільг (див. приклад 1, рис. 1).

Враховуючи наведене, робимо висновок: якщо до зарплати працівника протягом кварталу застосовувалася одна або декілька ПСП з однією ознакою пільги, то на такого працівника в Податковому розрахунку формуємо один рядок з ознакою доходу «101».

При цьому заповнена графа 8 «Ознака податкової соціальної пільги» вказуватиме на те, що хоча б в одному з трьох місяців звітного кварталу до зарплати працівника застосовувалася ПСП (див. приклад 2, рис. 2).

Переходимо до практики.

Приклад 1. У квітні до зарплати працівника застосовувалася ПСП «на себе» (960,50 грн., ознака пільги — 01), а в травні і червні — ПСП на двох дітей (1921 грн., ознака пільги — 04).

Зарплата за квітень — 2500 грн. (ПДФО — 277,11 грн.), загальна сума зарплати за травень і червень — 5000 грн. (ПДФО — 208,44 грн.).

Приклад 2. Працівник був прийнятий на роботу з 22 квітня. До зарплати за квітень була застосована ПСП у звичайному розмірі (960,50 грн., ознака пільги — 01). В інших місяцях звітного кварталу ПСП не застосовувалася.

Загальна сума зарплати, нарахованої у звітному кварталі, — 18400 грн. (ПДФО — 3139,11 грн.).