12.08.2019

Помилковий УР: відкликати не можна виправити

При заповненні уточнюючого розрахунку (УР) до декларації з ПДВ випадково змістили усі показники декларації на один рядок униз. Тобто виправити треба було рядок 1, а випадково заповнили рядок 2, замість рядка 4 заповнили рядок 5 і т. д. По суті, УР заповнений повністю неправильно. Проте обидві квитанції про прийняття уточненки надійшли. Що робити у такому разі? Чи можна відкликати цей УР?

Насправді, в чинному законодавстві відсутня можливість відкликати податкову звітність як помилково подану або таку, що не відповідає ознакам податкової декларації. Інакше кажучи, таке право платника в ПКУ просто не передбачено. Виправитися можна тільки шляхом подання нового УР.

У подібній ситуації — у разі помилкового подання податкової звітності (подали звітність, яку взагалі не треба подавати, або подали не до того контролюючого органу) — податківці пропонують керуватися п. 50.1 ПКУ (див. 135.02 БЗ). Тобто помилкову податкову декларацію фіскали радять обнулити шляхом подання УР.

Хоча до недавнього часу вони пропонували у такому разі письмово в довільній формі звернутися в контролюючий орган з обґрунтуванням обставин помилкового подання податкової звітності і проханням не визнавати таку звітність як податкову (див. консультацію з 135.02 БЗ, яка діяла до 27.04.2018 р.).

У нашому випадку помилковий УР потрібно обнуляти, точніше прибрати зайве і сформувати показники так, як хотіли заповнити їх спочатку.

Але перед складанням нового УР з’ясуємо спершу, коли і як відобразиться помилковий УР в інтегрованій картці платника (ІКП).

Дані УР зі статусом «Повністю введений» відображаються в ІКП датою подання такого уточнюючого документа в орган ДФС (п. 2 гл. 4 розд. IV Порядку № 422*).

* Порядок ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. № 422.

При цьому в ІКП потрапляє різниця між зобов’язанням, зазначеним у помилковій декларації, і зобов’язанням, розрахованим з урахуванням виявлених платником помилок, штрафу і пені (у разі заниження грошового зобов’язання), визначеним самостійно платником, якщо інше не передбачене формою звітних документів (135.02 БЗ).

Таким чином, враховуючи порядок заповнення УР з ПДВ (див. розд. VI Порядку № 21**), в ІКП відображаються показники графи 6 УР.

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Виправлення помилок, допущених при заповненні уточнюючого розрахунку, здійснюється шляхом подання нового УР з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку (101.24 БЗ). Тобто щоб виправити помилковий УР, необхідно заповнити новий УР.

Порядок заповнення нового УР буде таким:

— у графу 4 переносимо показники графи 5 помилкового УР;

— у графі 5 відображаємо усі показники з урахуванням виправлених помилок;

— у графу 6 — абсолютне значення помилки за усіма заповненими в такому УР рядками з відповідним знаком (+/-), у випадку якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то відповідний рядок не заповнюється.

Врахуйте, якщо за помилковим УР вилізла до сплати до бюджету помилкова сума ПЗ і її не платити, то платникові світить штраф 5 % (п. 120.2 ПКУ).

Крім того, податківці незаконно лякають штрафом за п. 126.1 ПКУ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 15, с. 3). Можливо, дешевше буде сплатити помилкову суму податкових зобов’язань, якщо вони того вимагатимуть. А вже після того, як ляже в ІКП новий УР, можна подати заяву про повернення надмірно сплаченого податку (п. 43.3 ПКУ).