26.08.2019

Паливний бак — не місце зберігання пального!

Роз’яснення ДФС України від 16.08.2019 р.*

* sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/389311.html

висновок документа

Зберігати пальне в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях можна без ліцензії на право зберігання пального

З 1 липня усі суб’єкти господарювання, які зберігають пальне, мають обов’язково отримати ліцензію на право його зберігання. Така ліцензія видається на кожне окреме місце, що використовується для зберігання пального, тобто місце (територію), на якому розташовані споруди/обладнання/ємності для зберігання пального на праві власності або користування (ст. 1, 15 Закону № 481**).

** Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

При цьому Закон № 481 якихось конкретних вимог щодо місткості та розміщення обладнання та/або ємностей, що використовуються для такого зберігання, не встановлює (лист ДФСУ від 30.05.2019 р. № 2471/6/99-99-12-01-01-15/ІПК, 115.05 БЗ). З урахуванням цього виникає запитання: чи буде вважатися паливний бак транспортного засобу ємністю для цілей отримання ліцензії на зберігання?

На наш погляд, якщо детально вникати в суть терміна «місце зберігання пального» бак транспортного засобу не можна вважати ємністю для зберігання пального, на яку слід отримувати ліцензію на зберігання. Аргументуємо це тим, що:

1) бак транспортного засобу призначений не для зберігання пального, а для його використання;

2) якщо бак і визначати місцем зберігання, то пересувним. А якщо виходити з документів, що подаються для отримання ліцензії (лист ДФСУ від 30.05.2019 р. № 17014/7/99-99-12-01-01-17), формально місце зберігання ємності не може бути пересувним.

Водночас ніхто не заважає податківцям буквально підійти до розуміння поняття «місце зберігання пального» і віднести бак транспортного засобу до ємностей, які знаходяться на місці зберігається пального, і вимагати отримувати ліцензію на зберігання.

Звичайно, це б поставило в надскладне становище практично всіх суб’єктів господарювання, оскільки було б не зрозуміло, як оформити документи на отримання ліцензії на таке місце зберігання. Та коли це було проблемою для податківців?!

Тому усі суб’єкти господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби чи обладнання або пристрої, для роботи яких потрібне пальне, з тривогою чекали, яку позицію займуть податківці.

І от нещодавно фіскали на своєму офіційному веб-сайті виклали свою думку з цього приводу.

І як би це не було дивно, податківці підійшли зважено до вирішення цього питання. Вони проаналізували всі вимоги до порядку отримання ліцензії на зберігання і дійшли до того ж висновку, що й ми.

Фіскали чітко заявили, що зберігання пального в паливних баках транспортних засобів/обладнанні/пристроях не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального. Аргументи: такі резервуари не є нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно з Законом № 481.

Про те, що на пересувні ємності, наприклад паливозаправники та цистерни-причепи, ліцензію не отримують, говорять фіскали у листі від 15.08.2019 р. № 3814/6/99-99-12-02-02-15/ІПК.

Отже, всі суб’єкти, які використовують транспортні засоби та обладнання, яке працює на пальному (має паливний бак), отримувати ліцензію на зберігання на такий бак не повинні.

У всіх інших випадках без ліцензії не обійтися. Детально про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59.