05.12.2019

Податковий кредит та технічно неминучий брак

Суть спору*
Підприємству-позивачу нараховано ПДВ щодо яєць, відбракованих у процесі вирощування курчат. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, суд апеляційної інстанції скасував це рішення та ухвалив нове, яким задовольнив позов. Податківці оскаржують рішення апеляційного суду.

* Див. постанову ВС від 17.10.2019 р. у справі № 802/1020/14-а // reyestr.court.gov.ua/Review/85032513

Позиції сторін

Податківці наголошують: підприємство було зобов’язане нарахувати компенсуючий ПДВ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ у зв’язку зі списанням відбракованої продукції (інкубаційних яєць). Адже такі яйця не використані в господарській діяльності.

Платник наголошує, що операція зі списання відбракованих інкубаційних яєць є частиною єдиного виробничого процесу. Відтак списані яйця використовувалися у господарській діяльності і підстав для застосування п.п. «г». п. 198.5 ПКУ немає.

Вирішення справи судом

Верховний Суд по суті погодився з висновками апеляційного суд. Суд виходив з того, що починаючи з дати поставки яйця на підприємстві відбувається процес його використання у технологічному процесі. Цей процес включає: сортування яйця, його перекладку та вибірку добового молодняку.

Вартість яєць, які були відсортовані на першому етапі інкубації, включається до собівартості готової продукції і не списується з балансу у момент відсортування. Відтак база оподаткування ПДВ у момент реалізації готової продукції не зменшується, а тому говорити про негосподарське використання списаних яєць не можна.

Думка редакції

Отже, підприємство займається вирощуванням курчат. Технологічно процес складається з кількох стадій і на одній із них відбувається міражування (перевірка запліднення і цілісності яйця). Міражні яйця виключають із подальшого виробничого процесу і визнають або побічною продукцією (якщо їх можна продати), або відходами (якщо їх потрібно списати й утилізувати)**. У нашому випадку йдеться про яйця, які підлягають списанню. Вони активом не визнаються і за ними ведуть лише кількісний облік. У сумовому обліку вартість таких яєць лягає на собівартість готової продукції.

** Про це говорять Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені наказом Мінагрополітики від 18.05.2001 р. № 132.

Податківці, зрозуміло, застосували п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Це — традиційний підхід фіскалів до відбракованої у процесі виробництва продукції. (див., наприклад, лист ДПСУ від 20.11.2019 р. № 1438/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

Суд наголосив: при списанні товарів, що втратили споживчі властивості (зокрема, непридатних для інкубації яєць), компенсуючий ПДВ не нараховується за умови, що вартість таких товарів включається до вартості товарів чи послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування ПДВ та пов'язані з отриманням доходів. У такому випадку яйця вважаються використаними в ПДВ-оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності. І компенсувати податковий кредит платник не зобов’язаний.

Додамо від себе, що у випадку зі списанням міражних яєць можна провести аналогію з технічно неминучим (нормативним) браком у виробництві. Такий брак згідно з пп. 11, 14 П(С)БО 16 дійсно включається до складу виробничої собівартості (як і було зроблено платником у нашому випадку)***.

*** Про облік браку читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 49, с. 57.

Надалі, коли підприємство реалізує готову продукцію з ПДВ, вартість такого браку теж буде оподатковано ПДВ (у складі собівартості реалізованої продукції). Тому списані міражні яйця продовжують використовуватися у госпдіяльності платника. З таким підходом до відбракованої сільгосппродукції деінде погоджуються й самі податківці (див. лист ДФСУ від 10.05.2019 р. № 2064/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Головне, щоб вартість списаних ТМЦ включалася до вартості ПДВ-оподатковуваної продукції (див. БЗ 101.04).