18.02.2019

Декларація з податку на нерухомість: яку хочеш, вибирай

За матеріалами категорії 106.07 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Фіскали рекомендують платникам податку на нерухоме майно звітувати у 2019 році за новою формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 15.11.2018 р. № 897

От так сюрприз! І це якраз за тиждень до того, як закінчиться строк подання «нерухомої» звітності! Невже у когось із чиновників не вистачило витримки? Адже нічого, окрім хаосу, така рекомендація фіскалів не додасть… ☹

Чи правомірна вона? Звісно, ні. Опублікували нову форму у січні цього року, базовий звітний (податковий) період з податку на нерухомість — календарний рік, отже, вперше застосовувати її слід при складанні звітності у 2020 році.

Як завжди, фіскали пояснюють свою витівку турботою про платника. Буцімто, за новою формою зручніше уточнювати свої податкові зобов’язання.

Але, панове, щоб їх уточнювати, треба спочатку ці зобов‘язання задекларувати. А більшість платників це вже зробила за старою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 (про порядок її заповнення йшлося у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5, с. 20). І як їм тепер бути? Невже здавати «нерухому» звітність наново?

Ні і ще раз ні! До контролюючого органу має бути надана декларація тільки за однією формою! Про це чітко сказано у роз’ясненні. Добре, а як наразі діяти тим, хто не встиг здати її раніше?

висновок документа

Водночас, зважаючи на норми п. 46.6 ПКУ, платники податку не обмежені в поданні декларації за старою формою

А чи є право вибору у платників? У деяких програмних продуктах для здавання звітності залишилася стара форма декларації, у деяких — лише нова. А от в офіційному Реєстрі форм електронних документiв (http://sfs.gov.ua/data/material/ 000/006/58768/Forms_deklar.htm) зазначена тільки нова. Тож ми радили б користуватися зараз саме нею, щоб не було проблем із прийняттям звітності.

Отже, на що варто звернути увагу?

1. Нова декларація містить два додатки. У них окремо розраховуєте податкові зобов’язання щодо об’єктів житлової і нежитлової нерухомості. Раніше розрахунок податку за кожним з об’єктів проводили безпосередньо в декларації.

2. Якщо у вас є об’єкти тільки одного типу (або житлові, або нежитлові), заповнюєте і подаєте лише один з додатків. При складанні звітної декларації вам знадобиться тільки розділ І кожного з додатків. У розділі ІІ проводять уточнення податкових зобов’язань**, тож його залишаєте порожнім.

** Як уточнити податок на нерухомість у новій декларації, розповімо найближчим часом.

3. У графі 2 «Код типу об’єкта» кожного з додатків зазначаєте код із ДК 018-2000***. Якщо у документах на нерухомість такий код не прописаний, підбираєте його самостійно. Це завдання не для слабкодухих, тож підійдіть до цього творчо. Ось вам на підмогу мантра від фіскалів: клас будівлі визначають за документами на право власності з урахуванням функціонального призначення такого об’єкта нерухомості (БЗ 106.02).

*** Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507.

4. Із відповідного додатка до декларації переносите лише загальну суму податкових зобов’язань окремо за об’єктами житлової і нежитлової нерухомості. Рядки, у яких йдеться про уточнення податку та нарахування штрафу/пені, не заповнюєте.