18.02.2019

Які надходження не збільшують ЄП-дохід новоспеченого єдинника

Підприємство — неплатник ПДВ у 4 кварталі 2018 року перейшло із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку (ЄП) за ставкою 5 %. Після переходу на ЄП підприємство отримало на поточний рахунок (1) оплату вартості товарів, відвантажених ще на загальній системі оподаткування, і (2) кошти, які раніше були помилково перераховані на рахунок іншого підприємства. Чи включати ці грошові надходження до складу оподатковуваного доходу підприємства-єдиноподатника?

1. Відповідь на першу частину свого запитання (про включення в ЄП-дохід виручки за товари, відвантажені на загальній системі оподаткування) ви знайдете в п.п. 6 п. 292.11 ПКУ. У ньому зазначено, що до складу оподатковуваного доходу єдиноподатника не включають, зокрема, суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих в період сплати інших податків, встановлених ПКУ, вартість яких була включена в дохід юрособи при обчисленні податку на прибуток.

Абсолютно справедлива норма, яка позбавляє новоспечених єдинників від необхідності декларувати оподатковуваний дохід від продажу товарів двічі:

перший раз — за податковоприбутковими правилами у момент відвантаження товарів на загальній системі оподаткування;

другий раз — за правилами «єдиноподатного» обліку, тобто на дату надходження грошових коштів на рахунок або до каси (п. 292.1 ПКУ).

Головна умова її застосування — вартість товарів, оплата за які отримана на спрощеній системі оподаткування, повинна була потрапити в дохід юрособи при обчисленні податку на прибуток. Якщо ж з якоїсь причини цю умову не дотримано — «єдиноподатний» дохід за фактом отримання оплати відобразити все-таки доведеться, оскільки така ситуація не підпадає під дію п.п. 6 п. 292.11 ПКУ.

Таким чином, у вашому випадку дохід від реалізації товарів (так само як і витрати в сумі собівартості реалізованих товарів) ви повинні були відобразити в періоді перебування на загальній системі оподаткування. А ось на дату отримання оплати другий раз дохід показувати вже не треба.

Подробиці оподаткування цієї та інших перехідних операцій при зміні системи оподаткування читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96, с. 30.

2. Не збільшує єдиноподатний дохід і сума коштів, які були перераховані помилково і повернені назад неналежним одержувачем. Особлива заслуга в цьому належить п.п. 5 п. 292.11 ПКУ. Саме він дозволяє не включати в оподатковуваний ЄП-дохід, зокрема, суми коштів (аванс, передоплату), які повертаються покупцеві товарів (робіт, послуг) — платникові ЄП, якщо таке повернення відбувається на підставі листа-заяви на повернення коштів.

Крім того, згадайте: єдиноподатники — третьогрупники визначають свій дохід на підставі даних спрощеного бухобліку, який здійснюється згідно з П(С)БО (п. 292.13 ПКУ і п.п. 296.1.3 ПКУ). Тобто, в ЄП-обліку дохід збільшують тільки ті надходження*, які ведуть до збільшення активів (зменшення зобов’язань) підприємства і збільшення його власного капіталу. У вашому випадку повернення коштів не веде до збільшення активів, а зводиться до перерозподілу коштів у складі активів. Це означає: немає доходу — немає і бази оподаткування ЄП.

* Якщо інше прямо не застережене ПКУ.

Той факт, що повернена постачальником сума авансу не збільшує єдиноподатний дохід покупця-єдинника, підтверджують і податківці — див. лист ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 26.02.2018 р. № 767/ІПК/19-00-12-03-25. Щоправда, в ньому фіскали роз’яснювали порядок оподаткування коштів, повернених постачальником в результаті неякісного виконання договору (а не помилково перерахованих сум). Проте зроблений висновок справедливий в обох ситуаціях: і в тому, і в іншому випадку підприємство отримує назад свої власні кошти, що нічого спільного з отриманням доходів не має.