28.02.2019

ПН заблокували «назавжди»: штраф і ПН-двійник?

Нам заблокували реєстрацію ПН. Подали документи, але в реєстрації відмовили. Оскаржувати не будемо. Чи застосують штраф за нереєстрацію цієї ПН? Чи є в нас обов’язок виписати ще одну ПН і зареєструвати її в ЄРПН?

Штраф. У ПКУ передбачено 2 види штрафів за не(своєчасну) реєстрацію ПН/РК у ЄРПН — у пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ. Перший з них (за п. 1201.1 ПКУ) — за несвоєчасну реєстрацію вам точно не загрожує, оскільки він застосовується тільки після реєстрації ПН (РК) у ЄРПН.

Пунктом 1201.2 ПКУ передбачено штраф за нереєстрацію ПН у ЄРПН протягом граничного строку, визначеного в ст. 201 ПКУ, у розмірі 50 % від суми ПДВ у ПН*. Цей штраф застосовується при виявленні таких фактів перевіркою. Теоретично фіскали можуть спробувати застосувати до вас цей штраф. У БЗ 101.27 навіть є консультація про застосування цього штрафу щодо заблокованої ПН, проте там ідеться про ситуацію, коли протягом 365 днів платник не здійснював узагалі жодних дій з розблокування. Ми критикували цю консультацію в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 75, с. 15.

* Там ще передбачено й штраф-«бонус» — теж у розмірі 50 %, якщо «проштрафована» ПН/РК не буде зареєстрована протягом 10 днів за днем отримання ППР з першим штрафом.

Щоправда, за ситуації, коли платник навіть документів не подав, можна говорити про його провину в нереєстрації заблокованої ПН, у вашому ж випадку така провина не простежується. Мабуть, тому фіскали не прагнуть застосовувати на практиці в подібних ситуаціях штраф з «1201.2».

Але якщо раптом таке станеться, відсутність вини платника буде достатньо вагомою підставою, щоб відбитися в суді від цього штрафу. Адже платник з причини блокування взагалі не мав і не має можливості зареєструвати ПН у ЄРПН. Тобто у зв’язку з тим, що фіскали позбавили його права на реєстрацію цієї ПН, не можна штрафувати платника за невиконання обов’язку, який він з вини самих же фіскалів виконати не може. Тим паче, що платник первісно не ухилявся, а виконував свій обов’язок: склав і направив ПН для реєстрації в ЄРПН. (Про те, що суди, розглядаючи справи про штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН, ставлять «на чільне місце» наявність вини платника в цьому порушенні — читайте на с. 19 цього номера.)

Крім того, в п. 1201.2 ПКУ (як і в п. 1201.1) є спеціальне застереження, де буквально зазначено, що в разі зупинення реєстрації ПН (РК) штрафи не застосовуються на період зупинення до прийняття рішення «щодо відновлення реєстрації згідно з п.п. 201.16.4 ПКУ**». У вас рішення комісії було протилежним (про невідновлення).

** І хоча ця норма ПКУ вже не діє (звичайний недогляд законодавців), але в ній ішлося саме про реєстрацію розблокованої ПН/РК — що також підтверджує нефіскальний підхід.

Що стосується другого 50 % штрафу з того ж п. 1201.2 ПКУ, то з ним приблизно така ж історія: у теорії податківці можуть спробувати його застосувати за формальними підставами. Адже протягом 10 днів платник податків навряд чи зможе зареєструвати відмовну ПН. Контраргументи можуть бути тими ж — платник податків фізично не може виконати вимогу про реєстрацію, і в цьому немає його вини.

Ще одна ПН? Обов’язок виписувати другу таку ж ПН ПКУ не передбачено — навіть для тієї ситуації, коли суд підтримає відмову фіскалів. Однак на практиці платники йдуть на це, щоб виручити своїх контрагентів, але це — їх особиста ініціатива. А якщо номер пройде (така «ПН-двійник» зареєструється, хіба що з іншим номером), то, як мінімум, на платника чекає штраф за п. 1201.1 ПКУ

Причому якщо цю другу ПН устигнути зареєструвати до перевірки, тобто до застосування штрафу згідно з п. 1201.2 ПКУ, то вважаємо, що платник податків зможе відбутися тільки штрафом згідно з п. 1201.1 ПКУ.