07.01.2019

Усунення неоднозначностей. РК з кодом «302»

Коли складають такий РК? РК з причиною «Усунення неоднозначностей» складають для виправлення неоднозначностей (помилок), що виникли після коригування ПН попереднім(-ми) РК, але тільки якщо після такого коригування підсумкові показники ПН не обнулилися (!) — не стали «нульовими» (БЗ 101.16, лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17).

Інакше, якщо показники кількості/обсягу обнулилися (стали «нульовими»), то складають РК з іншими причинами — «Зменшення обсягу при нульовій кількості»/«Зменшення кількості при нульовому обсягу» (про них див. на с. 24).

Такий РК може складатися у випадках, коли:

— до ПН уже раніше складали РК за старими правилами«на дельту»*. І, наприклад, одним рядком («на дельту») коригували: одночасну зміну кількості/ціни (в одному рядку заповнювали графи 7 — 10 РК) або часткову зміну ціни (тобто одним рядком змінювали ціну на частину товару і заповнювали гр. 9, 10 РК);

* Нагадаємо, що «старі правила» коригування (одним рядком «на дельту») діяли до початку весни 2018 року (тобто до торішнього «весняного» оновлення ПЗ).

— обліковуються під одним і тим же порядковим номером (тобто однаково пронумеровані) дві і більше товарні позиції. Нагадаємо, що нумерація, що повторюється, могла виникнути через коригування за старими правилами, коли і позицію, що видаляється (з «-»), і замінювану позицію (з «+») нумерували однаково — одним і тим же порядковим номером у РК;

коригування помилково відобразили не в тих графах, тобто:

коригування ціни показали в «кількісних» гр. 7, 8 (замість гр. 9, 10), а

коригування кількості — у «цінових» гр. 9, 10 (замість гр. 7, 8);

— було складено «округлену» ПН — зважаючи на округлення ціни до двох знаків після коми (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 4). Врахуйте:

РК на «Усунення неоднозначностей», по суті, — проміжний (додатковий) РК перед «основним» коригуванням

Він виконує допоміжну функцію: покликаний усунути неоднозначності і перетворити застарілі дані ПН на сучасний вигляд, щоб провести поточне коригування за новими правилами.

Особливості заповнення РК. Оскільки такий РК передує основному коригуванню, його зазвичай складають тією ж датою, що і подальший «основний» РК. Коригування проводять за кількістю: у РК заповнюють «кількісні» гр. 7, 8, а також гр. 1.1 — 6, 11 — 15 (а ось «цінові» гр. 9, 10 не заповнюють).

Щоправда, увага (!): у цього РК є своя особливість заповнення «мінусових» рядків — у них у гр. 7 сторнують кількість, а ось «цінову» гр. 8 РК не заповнюють. Зате обсяги в гр. 13 і суму ПДВ у гр. 14 мінусують скоригованими, тобто вже з урахуванням (!) колишніх коригувань ПН (БЗ 101.16). Утім, якщо такий РК складають до «староформеної» ПН (зареєстрованої ще до 01.12.2018 р.), то в «мінусових» рядках гр. 14 «ПДВ» не заповнюють, оскільки її не було в ПН (БЗ 101.16, п. 4.1 листа № 36942). Хоча якщо її вийде заповнити і зареєструвати РК — не страшно.

Зверніть увагу: у гр. 2.1 «Причина коригування» в усіх рядках (!) цього РК зазначають умовний код причини «302» («Усунення неоднозначностей»).

На думку податківців, неоднозначності, виявлені в різних рядках ПН, слід усувати «порядково» — шляхом складання окремого РК (!) з причиною «Усунення неоднозначностей» до кожного рядка, що підлягає виправленню (БЗ 101.16, лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17). Хоча якщо ЄРПН пропустить, то можна всі коригування провести одним РК.

РК з причиною «Усунення неоднозначностей» завжди в результаті буде «нульовим». Адже за допомогою його нічого не зменшуємо (не збільшуємо), а лише перетворюємо дані «неоднозначних» рядків ПН на необхідний вигляд. Такий РК реєструє продавець (у верхній лівій частині ставлять відмітку «Х» про продавця).

Приклад РК з причиною «Усунення неоднозначностей» (після часткової знижки у 2017-му на частину товару, оформленої РК за старими правилами одним рядком «на дельту»).