08.07.2019

Фіскальний розрахунок дивідендного авансу в дії?!

За матеріалами категорії 102.24 Бази знань

висновок документа

У рядку 4 додатка АВ враховується загальна сума дивідендів, виплачена у звітному періоді як юридичним, так і фізичним особам, а у рядку 5 — сума дивідендів, виплачена на користь юросіб, з якої справляється авансовий внесок з податку на прибуток без урахування суми дивідендів, виплачених фізособам

Якщо дивіденди виплачуються тільки юрособам, то алгоритм розрахунку авансового внеску, що прописаний у додатку АВ і полягає у розрахунку внеску лише із суми перевищення дивідендів над значенням об’єкта оподаткування за відповідний рік, за результатами якого вони виплачуються (п.п. 57.11.2 ПКУ), діє ідеально.

Водночас, як тільки платник податку на прибуток здійснює виплату дивідендів одночасно і юрособам, і фізособам (виплату дивідендів фізособі звільнено від авансових внесків згідно з п.п. 57.11.3 ПКУ), і до того ж у розмірі більшому, ніж об’єкт оподаткування, то виникає запитання, як правильно розрахувати перевищення (дельту), з якого слід сплатити аванс?

На наш погляд, справедливо буде авансовий внесок обчислювати тільки виходячи із дивідендів, виплачених юрособі. Тобто сума виплачених фізособам дивідендів повинна оминути алгоритм визначення суми перевищення, прописаний у п.п. 57.11.2 ПКУ. Щоб було дотримано такого підходу, в рядку 4 додатка АВ слід зазначати різницю тільки між сумою виплачених «оподатковуваних» дивідендів та об’єктом оподаткування.

Так, наприклад, якщо за рік, в якому об’єкт оподаткування податком на прибуток склав 150000 грн., сплачено дивідендів юрособі 210000 грн., а фізособі — 90000 грн., то авансовий внесок платити потрібно із суми перевищення, що виникає при виплаті дивідендів тільки юрособі (210000 грн. - 150000 грн. = 60000 грн.). Раніше цей підхід підтримували і податківці (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2015, № 27-28, с. 12).

Хоча якщо виходити тільки із алгоритму розрахунку суми перевищення, що міститься у додатку АВ, то там про жодні винятки не йдеться. Тому, щоб використовувати лояльний підхід, ми радили отримувати індивідуальну консультацію (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 13, с. 6).

Водночас у консультації, що коментується, фіскали змінили свою позицію. Вони почали наполягати, що у рядку 4 додатка АВ платники податку на прибуток мають зазначати суму дивідендів, виплачених як юрособі, так і фізособі. А це вказує на те, що для розрахунку суми перевищення слід брати всю суму виплачених дивідендів.

Такий підхід ставить платника податку на прибуток у невигідне становище. Він змушує вираховувати із суми, яка звільнена від сплати авансового внеску (розміру об’єкта оподаткування податком на прибуток за рік, за який виплачуються дивіденди), не тільки суму оподаткованих дивідендів (виплачених юрособам), а й суму неоподаткованих дивідендів (виплачених фізособі). В результаті цього платник податку на прибуток змушений платити авансові внески у будь-якому випадку коли здійснює виплату дивідендів понад об’єкт оподаткування податком на прибуток. Так, якщо взяти дані із прикладу, наведеного вище, то платнику податку на прибуток потрібно буде сплатити авансовий внесок із суми 150000 грн. (210000 + 90000 - 150000), хоча при старому підході розмір авансового внеску був нарахований з набагато меншої суми. Суттєва різниця, чи не так?

Поява фіскальної консультації одразу перекреслює всі сподівання на лояльний підхід податківців до цієї ситуації. Тим паче, що саме так радить робити алгоритм заповнення додатка АВ, а сам ПКУ можливість лояльного підходу до розрахунку суми перевищення не передбачає.

Тому, як би не було прикро, але допоки не буде внесено змін до ПКУ чи додатка АВ і в них не буде чіткого посилання на застосування лояльного підходу, суму перевищення, на жаль, доведеться обчислювати із всієї суми виплачених дивідендів.