08.07.2019

Дрібні монети скоро вийдуть із обігу. Що далі?

Постанова Правління НБУ від 20.06.2019 р. № 82

висновок документа

З 1 жовтня 2019 року монети номіналами 1, 2 та 5 коп. перестануть бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою. Монети номіналом 25 коп. залишаться в обігу

Постанова, що коментується, була очікуваною. Згадайте: з 1 липня 2018 року постановою № 25* регулятор вирішив припинити додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Разом з тим, вони залишилися в обігу до прийняття окремого рішення Правління НБУ про їх вилучення. І ось таке рішення з’явилося.

* Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

Зверніть увагу! Дрібні монети перестануть бути засобом платежу не одночасно. Спочатку втратять свою платіжну силу найдрібніші монети — 1, 2 та 5 коп. Однак не прямо зараз, а тільки з 1 жовтня!

Скажемо одразу: пересічним громадянам нема чого хвилюватися. Обмін монет таких номіналів на монети і банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, банки здійснюватимуть до 30 вересня 2022 року у сумах, кратних 10 коп., без стягнення плати за проведення такого обміну.

А що ці зміни означають для решти?

По-перше, до 01.10.2019 р. такі монети дозволено приймати (і видавати!) без жодних обмежень, причому не тільки у сфері торгівлі, послуг та ресторанного господарства, а за всіма без винятку видами готівкових розрахунків.

По-друге, монети номіналами 10, 50 і 25 (!) коп. залишаються засобами платежу й надалі. Доля 25-копієчної монети вирішиться пізніше — аналогічним рішенням НБУ.

По-третє, безготівкові розрахунки (у тому числі й у перелічених вище сферах) відбуваються, як і раніше, без жодних змін.

Що чекає на нас після 1 жовтня?

Юрособи (крім банків), відокремлені підрозділи юросіб, фізичні особи — підприємці зобов’язані:

1) припинити з 1 жовтня прийом монет номіналами 1, 2 та 5 коп. за всіма видами готівкових операцій;

2) здати до 18 жовтня залишки монет номіналами 1, 2 та 5 коп. до банків для зарахування на рахунки.

І найголовніше!

висновок документа

Заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) й надалі слід проводити за правилами, визначеними постановою № 25

Таким чином, правила заокруглення жодним чином не змінюються ні до, ні після 1 жовтня. Тобто, як і раніше, якщо сума закінчується:

— від 1 до 4 коп., її заокруглюють у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;

— від 5 до 9 коп. — у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Заокруглення проводять за відсутності монет дрібних номіналів. Якщо такі монети є у будь-якої із сторін розрахунків, про жодне заокруглення не йдеться. Решта подробиць — у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 31, с. 28.(ср. )

До речі, діяти саме так наразі вимагає і Порядок провадження торговельної діяльності.., затверджений постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833. А от питання, як бути в інших сферах готівкових розрахунків, знову залишилося поза кадром.

На жаль, у постанові, що коментується, НБУ вчергове промовчав, як виплачувати готівкою заробітні плати, пенсії, стипендії, соціальні допомоги тощо. Або як, скажімо, фізособи зможуть сплатити готівкою податки («нерухомий», земельний), визначені контролюючим органом з копійками. А є ще різноманітні адмінзбори, держмита, судовий збір, обов’язкові послуги держустанов, вартість бланкової продукції, супутньої таким держпослугам, — і далеко не завжди вони кратні 10 копійкам…

Поки є час, чекаємо на роз’яснення регулятора.