13.06.2019

Чисті активи в мінус — негативні наслідки в плюс

Як ви вже зрозуміли, чисті активи (ЧА) серйозно впливають на існування ТОВ. Чого тільки варті значні правочини. Але зменшення ЧА може спричинити не лише проблеми з укладенням останніх. Тож що ж це за наслідки? Давайте розбиратися.

Зменшення чистих активів (ЧА) з погляду Закону про ТОВ може викликати низку негативних наслідків як для ТОВ, так і для його учасників. Про що ж ідеться?

Значні правочини. Про значні правочини ви можете прочитати детальніше на с. 10 цього номера. Тут же нагадаємо: згідно з ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ для вчинення правочину, вартість майна, робіт або послуг за яким перевищує 50 % вартості ЧА товариства станом на кінець попереднього кварталу, потрібен дозвіл загальних зборів ТОВ.

Відповідно, зниження ЧА веде до зменшення кількості можливих правочинів без участі загальних зборів. Якщо ж ЧА дорівнюють «0», то кожен (!) правочин підлягатиме погодженню. Адже його предмет у цьому випадку буде завжди вище 50 % чистих активів.

Хоча можна спробувати обійти це обмеження, про що ми писали на с. 10 цього номера.

Зниження ЧА — скликання загальних зборів — банкрутство — відповідальність директора. Згідно з ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ, якщо вартість ЧА товариства знизилася більш ніж на 50 % порівняно із цими показниками станом на кінець попереднього року, виконавчий орган товариства (директор/дирекція тощо) повинен скликати загальні збори учасників. Такі збори потрібно провести протягом 60 днів з дня такого зниження. До порядку денного включаються питання про:

— заходи, які потрібно здійснити для поліпшення фінансового стану товариства;

— зменшення статутного капіталу ТОВ;

— ліквідацію товариства.

У принципі,

обійти ці положення можна за допомогою дооцінки ЧА*

* Детальніше про переоцінку ЧА див. в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 43.

А втім, варто визнати: до кінця не ясно, що в розумінні Закону про ТОВ може вважатися заходами для поліпшення фінансового стану товариства. Дійсно, дуже розпливчата категорія.

Але ж і це ще не все. Якщо директор/дирекція не скликає загальні збори з причини зниження ЧА і товариство визнають банкрутом до закінчення 3 років з дня такого зниження вартості ЧА, члени виконавчого органу (директор/члени дирекції) солідарно несуть субсидіарну відповідальність за зобов’язаннями товариства (ч. 4 ст. 31 Закону про ТОВ).

Тут нагадаємо, що означає «солідарно» і «субсидіарна відповідальність».

Суть солідарної відповідальності в тому, що кредитор може звернутися з вимогою відшкодувати належне як з усіх солідарних боржників разом, так і з будь-кого з них окремо (ст. 543 ЦКУ). При цьому якщо один з боржників не зміг виконати зобов’язання в повному обсязі, то недоплачену суму кредитор може вимагати від інших винних до повного погашення боргу.

Субсидіарна відповідальність полягає в тому, що спочатку кредитор повинен звернутися з вимогою до боржника. Тільки якщо боржник відмовиться від виконання зобов’язань або кредитор не отримав відповіді в розумні строки на пред’явлену вимогу, то вимога про виконання зобов’язання в повному обсязі направляється особі, яка разом з боржником несе солідарну відповідальність (ст. 619 ЦКУ).

Так, наприклад, якщо йдеться про дирекцію, то всі члени дирекції відповідатимуть таким чином: спочатку кредитор повинен звернутися за погашенням зобов’язання до ТОВ. Якщо ТОВ відмовиться задовольнити вимоги кредитора, то він може звернутися до будь-кого з членів дирекції або до всіх одночасно для погашення зобов’язання ТОВ.

Тому будьте обережні! У разі зниження вартості ЧА директорові/членам дирекції потрібно сповіщати про це учасників товариства і скликати загальні збори в порядку, встановленому вашим статутом. Адже якщо ці посадові особи все зробили відповідно до процедури, то вони можуть уникнути відповідальності (про що ми скажемо нижче).

А ось у разі, коли директор є ще й учасником товариства, думаємо, хвилюватися не варто. Навряд чи йому загрожують такі наслідки. Він же завжди проінформований про ЧА і як директор, і як учасник товариства. А для учасників не передбачена відповідальність за неприйняття того чи іншого рішення, закріпленого в ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ (про вжиття заходів з поліпшення фінансового стану/зменшення статутного капіталу/припинення ТОВ).

Чи може директор/члени дирекції уникнути відповідальності за порушення обов’язку зі скликання загальних зборів у разі банкрутства ТОВ

Так, якщо доведуть, що:

а) не знали і не повинні були знати про таке зниження вартості ЧА товариства

або

б) голосували за рішення про скликання загальних зборів учасників у зв’язку зі зниженням вартості ЧА товариства.

До речі, норма і в частині відповідальності, і в частині звільнення від неї викликає запитання. Зокрема, як застосовувати її до одноосібного директора?

Виходить, що про солідарну субсидіарну відповідальність мови бути не може. По-перше, стосовно нього застосовуватиметься просто субсидіарна відповідальність: тобто спочатку для погашення вимог звертатимуться до ТОВ, а вже потім до директора. А по-друге, підстава для звільнення «голосував за рішення про скликання» до нього не застосовна.

Це означає, що залишається тільки доводити, що директор не знав і не повинен був знати про таке зниження. І цей момент також викликає велике запитання! Чи може директор говорити про те, що він «не повинен був знати» про зниження активів? Він же підписує баланс?! Тобто теоретично завжди в курсі того, що відбувається з ЧА.

Радує тільки те, що під таким тягарем відповідальності директор/члени дирекції ходитимуть не завжди, а тільки в разі, якщо товариство потрапить під процедуру банкрутства. А це трапляється не так уже й часто.

Виплати при виході учасника з ТОВ. Тут нагадаємо, що згідно з ч. 8 ст. 24 Закону про ТОВ при виході вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників товариства пропорційно розміру частки такого учасника. Не зовсім, щоправда, зрозуміло, що законодавець мав на увазі під ринковою вартістю. Ми припускаємо, що тут ідеться все ж про ЧА.

Ось і виходить, що чим нижче вартість ЧА, тим менше надалі отримає учасник, який виходить з товариства ☹.

Логіка Закону про ТОВ, звісно, зрозуміла. Директор або дирекція повинні у своїй діяльності враховувати розмір ЧА. І для успішного існування підприємства бажано, щоб ЧА хоча б дорівнювали статутному капіталу. Інакше в контрагентів можуть виникнути сумніви в платоспроможності товариства. А щоб директор і товариство не розслаблялися — Закон про ТОВ вводить негативні наслідки. Інша річ, що на практиці не завжди вдається цього досягти… Адже підприємницька діяльність — це насамперед діяльність на свій страх і ризик. І нульове або від’ємне значення ЧА — це нормальна ситуація. Криміналу в цьому жодного немає, принаймні до певного моменту. Головне — усе в міру.