№47

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2019/№ 47 Інші номери журналу ›
  • ПДФО при продажу корпоративних прав «зі знижкою» Лист ДФСУ від 04.04.2019 р. № 1446/6/99-99-13-02-03-15/ІПК
  • Приводимо статут у відповідність із Законом про ТОВ: загальні моменти Упевнені, що ви неодноразово чули новину про приведення статутів ТОВ і ТДВ* у відповідність із Законом про ТОВ. Так ось, перехідний період добігає кінця 17.06.2019 р.! Тому ми вирішили знову порушити цю нелегку корпоративну тему**. Фокусуватися будемо на ТОВ, оскільки їх більшість. Що змінилося за час існування Закону про ТОВ? Які підходи в тлумаченні виробила практика? Про це читайте в нашому номері. А цю статтю ми присвятимо загальним питанням, пов’язаним зі змінами: як і коли змінювати статут, а також що буде, якщо цього не зробити.
  • Модельний статут: дочекалися! Закон про ТОВ дозволяє працювати «обмеженим» товариствам на Модельному статуті. Раніше таке теж було можливе. Проте попередній «модельник», з точки зору Закону про ТОВ, безнадійно застарів. Не так давно Кабмін затвердив новий, сучасний Модельний статут. Що таке Модельний статут? Кому він підійде? На що звернути увагу і як цей документ використовувати? На всі ці й інші «модельні» запитання ви знайдете відповідь у нашій статті.
  • Значні правочини в ТОВ: від «А» до «Я» Зі значними правочинами (вартість майна/робіт/послуг за якими становить 50 % і більше вартості чистих активів), думаємо, зіткнулися більшість ТОВ. Контрагенти витребують протоколи загальних зборів, баланс або довідку про вартість чистих активів для того, щоб переконатися, що юрособа може укласти договір. І це стало на сьогодні звичайною практикою. Про «найгарячіші» питання таких дорогих правочинів поговоримо в цій статті.
  • Збільшуємо СК за рахунок нерозподіленого прибутку: як це діє? Величина статутного капіталу (СК) не є постійною: при дотриманні певних умов його можна збільшити. Звісно ж, збільшення СК складно назвати буденною операцією, але тим важливіше і цікавіше знати, як пройти через цю процедуру та як облікувати її результати. У цій статті ми розповімо про нюанси збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку. Ну і, звісно, поглянемо, як таке збільшення вплине на бухгалтерський і податковий облік підприємства.
  • Чисті активи в мінус — негативні наслідки в плюс Як ви вже зрозуміли, чисті активи (ЧА) серйозно впливають на існування ТОВ. Чого тільки варті значні правочини. Але зменшення ЧА може спричинити не лише проблеми з укладенням останніх. Тож що ж це за наслідки? Давайте розбиратися.
  • Формуємо статутний капітал за новими правилами Уявіть, ТОВ тільки-но зареєструвалося. Що йому потрібно зробити насамперед? Правильно, сформувати статутний капітал (СК). Як це зробити за новими правилами? І що робити, якщо строк для формування СК минув ще до набрання чинності Законом про ТОВ? Відповіді знайдете в цій статті.
  • Вносимо додаткові вклади до статутного капіталу по-новому Застосування Закону про ТОВ поки що викликає запитання. Звичайно, з часом ми знайдемо відповіді на всі з них. Цей нормативний акт скоро стане таким же звичним, як і чинне до нього законодавство. Ну а поки що доведеться звикати. До нашої редакції надійшло запитання про механізм збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів його учасників. Що ж, давайте розбиратися разом.
  • Чи є вихід з... ТОВ? Звісно, учасники ТОВ — не раби на галерах, можуть і вийти з товариства. Хоча без нюансів і коректив, внесених Законом про ТОВ, не обходиться. Крім того, учасники можуть виключити свого «колегу» в примусовому порядку. Як повинна відбуватися процедура виходу і виключення з ТОВ? За що сьогодні можуть вигнати з товариства? Розбираємося разом у цій статті.
  • Засновник вносить витрати до статутного капіталу ТОВ?! Засновник нашого новоствореного ТОВ здійснював витрати, пов’язані з товариством, до відкриття поточного рахунку: на підключення Інтернету, установку бухгалтерського програмного забезпечення, замків тощо. Стороною укладених договорів з виконавцями зазначено ТОВ. Тепер учасник хоче, щоб ці витрати були внесені до статутного капіталу ТОВ. Квитанції та чеки є, але дати там зазначені різні. Чи законний такий вклад? Якими проводками відобразити це в бухобліку?
  • Продам частку в статутному капіталі... Один з учасників нашого ТОВ вирішив продати свою частку в статутному капіталі. Як відповідно до Закону про ТОВ повинен відбуватися така угода? Як її оформляти? До статуту ТОВ зміни доки не вносилися.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі