11.03.2019

Зарплата готівкою: скільки можна?

Сколько слухов наши уши поражает!
Сколько сплетен разъедает, словно моль!*
Щойно з 15 лютого запрацювали чергові зміни до касових правил**, як НБУ навздогін запропонував для обговорення проект наступних — щодо обмеження готівкових розрахунків. Традиційно ця тема викликає глухий спротив наших співвітчизників. А якщо ще й розпустити неправдиві чутки, скажімо, про те, що ось-ось стане неможливим одержати зарплату готівкою на суму понад 15 тис. грн., то це точно не сподобається багатьом. Та чи так це насправді? Чи планує НБУ такі непопулярні заходи?

* В. С. Висоцький, «Пісенька про чутки».

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 16, с. 7.

Безперечно, ви знаєте, що регулятор нарешті розставив усі крапки над «і» у питанні, чи поширюється 50-тисячне обмеження готівкових розрахунків на виплати, пов’язані з оплатою праці. Якщо серед вас є ті, хто вже відчув на собі скасування таких обмежень, ми щиро радіємо разом з ними. Хоча нам чомусь здається, що їх не надто багато…

Інша справа — якщо Нацбанк обмежить зарплатні готівкові виплати 15 тисячами. Звісно, не кожен заробляє такі гроші, проте ця цифра здається більш-менш досяжною для доволі значної кількості працівників. Її озвучує і Мінсоцполітики у своїх заявах щодо бажаного розміру середньої зарплати в Україні у найближчі декілька років.

То на що ж чекати тим, хто вже має такі щомісячні статки або сподівається скоро вийти на цю цифру? Дамо відповідь на це запитання не з чуток, а з аналізу чинного касового Положення № 148 та запланованих змін до нього (див. за посиланням https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=89102905).

Як виплачують зарплату зараз? Наразі у п.п. 2 п. 6 Положення № 148 прописано, що суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки з фізичними особами готівкою протягом одного дня в розмірі до 50 тис. грн. уключно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів, зокрема, до банку для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Разом з тим обмеження, установлені в п. 6 Положення № 148, не стосуються виплат, пов’язаних з оплатою праці. Такий виняток із загального правила віднедавна прямо прописаний у п.п. 4 п. 8 Положення № 148. Саме ця норма і дає зараз можливість фізособам отримувати заробітну плату готівкою з каси свого роботодавця у будь-якій сумі. Такий підхід поділяють і податківці (БЗ 109.13).

Що планує НБУ? У планах регулятора, зокрема,

зниження граничної суми розрахунків готівкою суб’єктів господарювання з фізичними особами з 50 тис. грн. до 15 тис. грн.

Очевидно, що такі зміни не зачіпають жодним чином п. 8 Положення № 148. Отже, з нього, як і раніше, випливатиме, що зарплатні виплати не обмежуються тим 15-тисячним порогом, який планується встановити для готівкових розрахунків суб’єктів господарювання з фізичними особами. Тож нічого не бійтеся — НБУ не збирається (принаймні, цього разу) обмежувати вас у праві отримати зароблене готівкою. Хоча заради справедливості слід сказати, що готівка — анахронізм, якого непогано було б позбутися. І рано чи пізно, це все одно станеться…