02.05.2019

Продаж товарів у наборах: яке найменування зазначати в ПН і чеку РРО?

Підприємство здійснює роздрібну торгівлю за готівкові кошти з використанням РРО. Окремі товари ми реалізуємо в наборах. До кожного набору входять різні товари різної вартості та з різними кодами УКТ ЗЕД. Складання набору супроводжується оформленням первинного документа — акта комплектації. Чи можна в касовому чеку в полі «номенклатура товарів» зазначати «набір» без розшифровування найменувань товарів, що входять до його складу? Чи допустимо в податковій накладній (ПН) у «номенклатурній» графі зазначати «набір» і який код УКТ ЗЕД йому присвоювати?

Так, на наш погляд, у вашому випадку цілком можливо при заповненні ПН та касового чека відбутися одним рядком і не перелічувати «поіменно» всю номенклатуру товарів, що входять до набору. Головне, щоб усі первинні документи були витримані в одному стилі.

Податкова накладна. Як відомо, такий обов’язковий реквізит ПН, як «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця», повинен відповідати (!) формулюванням у первинних документах, які супроводжують постачання товарів/послуг, і не повинен містити інших даних. Тому якщо за даними бухгалтерської первинки та касового чека ви продаєте «набір» товарів, те ж саме потрібно писати й у ПН. Поготів, що сьогодні податківці не проти того, щоб продавці показували в ПН реалізацію наборів (комплектів) товарів, що містять декілька видів однієї товарної позиції й один (чи декілька) видів іншої товарної позиції одним рядком (див. листи ДФСУ від 04.01.2019 р. № 65/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 27.06.2018 р. № 2899/6/99-99-15-03-02-15/ІПК тощо, категорія 101.16 БЗ).

Як правильно визначити код УКТ ЗЕД, який потрібно присвоїти зібраному вами набору? Податківці рекомендують керуватися при цьому правилом 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД*. У вашій ситуації найдоречніше застосовувати правило 3 (b), у якому сказано, що «суміші, багатокомпонентні товари, які складаються з різних матеріалів або вироблені з різних компонентів, товари, що надходять у продаж у наборах для роздрібної торгівлі» повинні класифікуватися за тим матеріалом або компонентом, який визначає основні властивості цього товару.

* Додаток до Закону України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII.

Якщо товар не можна класифікувати за якимось компонентом, що надає йому відмітну рису, то тоді визначайте код УКТ ЗЕД за правилом 3 (с) — класифікуйте його в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед номерів зазначених товарних позицій.

І ще один момент. Оскільки ви — роздрібний торговець і продаєте товари за готівку кінцевому споживачеві, то виписуєте не звичайну ПН, а підсумкову. У цьому випадку клопоту із заповненням «номенклатурної» графи легко уникнути. Адже в підсумкових ПН, на наш погляд, цілком можна не перелічувати «поіменно» всі продані товари, а зазначати загальну суму постачань за день у розрізі груп товарів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 8).

Чек РРО. Спочатку згадаємо, що п. 11 ст. 3 Закону про РРО вимагає проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування (для пального із зазначенням товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Визначення терміна «назва товару (послуги)» надає п. 2 розд. I Положення № 13. Це слово, сполучення слів або слова та цифрового коду, які відображають споживчі ознаки товару (послуги) й однозначно ідентифікують товар або послугу в документообігу суб’єкта господарювання.

У вашому випадку акт комплектації є підставою для списання окремих складових набору та, одночасно, для оприбутковування нової облікової одиниці товарів — набору. Тому при програмуванні реквізиту «найменування товару» касового апарата можна зазначати не весь перелік складових набору, а його загальне найменування з акта комплектації. Єдине — стежте, щоб це найменування було унікальним, тобто дозволяло ідентифікувати кожен набір серед інших побратимів (з іншим наповненням).