02.05.2019

Перехід у високодохідники: облікові моменти

Мікропідприємство (малодохідник) працює без урахування різниць. За підсумками 2019 року плануємо отримати доходи вище 20 млн грн. Які дії чекають на підприємство в обліку при зміні прибуткового статусу на високодохідне?

Особливих норм, що регулюють порядок прибуткового оподаткування під час переходу підприємства з малодохідників у високодохідники, у ПКУ немає.

Найголовніше, до чого потрібно підготуватися: ставши висоскодохідником, підприємству доведеться коригувати фінрезультат на різниці з розд. III ПКУ. І щоб правильно розрахувати деякі різниці, підприємство повинно буде:

1. Завести податковий облік ОЗ. Для цього на 1 січня року, у якому підприємство стає високодохідником, потрібно буде обов’язково визначити:

перелік об’єктів, які відповідають критеріям ОЗ за правилами ПКУ (тобто для розрахунку податкової амортизації обрати об’єкти, первісна вартість яких складала більше 6000 грн., а за об’єктами ОЗ, введеними в експлуатацію до 01.09.15 р., — більше 2500 грн.), і

їх податкову балансову вартість для графи 3 додатка АМ (який, ставши високодохідником, ви зобов’язані будете подавати разом з декларацією з податку на прибуток). Як її визначити, у ПКУ не прописано. Податківці рекомендують (див. БЗ 102.05) орієнтуватися на бухгалтерську балансову (залишкову) вартість ОЗ і НМА, що склалася на 1 січня року, у якому платник став високодохідником. Тобто у вашому випадку на 01.01.2019 р.

2. Вести податковий облік результатів операцій із цінними паперами (у додатку ЦП). Щоправда, переносити показники з минулих малодохідних періодів у додаток ЦП не потрібно. Розрахунок у ньому ведуть виключно за підсумками операцій, виконаних у звітному високодохідному періоді.

3. Розраховувати різниці за створеними раніше резервами та забезпеченнями. У високодохідників податковий облік резервів та забезпечень за рахунок різниць поділений на три групи (резерви сумнівних боргів (РСБ) / сумнівну заборгованість регулюють різниці з п. 139.2 ПКУ; інші резерви (крім «трудових») регулюють різниці з п. 139.1 ПКУ, а «трудові» резерви не викликають коригувань у податковому обліку). І якщо резерви/забезпечення, що викликають коригування, були створені в малодоходному періоді, а коригуватися (зменшуватися)/використовуватися будуть уже у високодохідному, то будьте готовими повторно зменшити фінрезультат.

Увага! Якщо ж ваше підприємство як юрособа, яка відповідає критеріям мікропідприємництва*, скористалося правом не створювати в бухобліку резерви та забезпечення (абз. 4 п. 8 розд. І П(С)БО 25), то, залишаючись мікропідприємством, і далі, незважаючи на перехід до складу високодохідників, ви все так само можете працювати без створення резервів та забезпечень.

* Детальніше про градацію підприємств див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 103, с. 2.

Для податковоприбуткових цілей мікростатусу ви не втрачаєте. Тому спеціально нараховувати РСБ і забезпечення не потрібно.

Просто щодо дебіторської заборгованості, під яку не створювався РСБ, ви повинні будете в обліку з податку на прибуток застосувати «особливі» різниці:

— з абзацу третього п.п. 139.2.1 ПКУ, згідно з якою фінрезультат до оподаткування збільшують на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму РСБ;

— з абзацу третього п.п. 139.2.2 ПКУ, згідно з якою фінрезультат до оподаткування зменшують на суму списаної дебіторської заборгованості, але тільки якщо списана заборгованість відповідає хоча б одній з ознак безнадійної заборгованості, визначених п.п. 14.1.11 ПКУ. Детальніше про перехідні особливості зміни статусу прибутківця див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 22, с. 7.

4. Поквартальна звітність. Ставши високодохідником за підсумком 2019 року, ви повинні будете починаючи з наступного 2020 року подавати декларацію з прибутку поквартально. При цьому, незважаючи на річний бухперіод, подавати поквартально доведеться й фінзвітність (як додаток ФЗ), але за своїми спрощеними формами (1-мс і 2-мс).

У 2019 році поквартально звітність не подаєте, навіть якщо перевалити за 20 млн вже у середині року.