02.05.2019

Занижуюча помилка і переплата: чи буде штраф?

У 2016 році було помилково задвоєне введення в експлуатацію ОЗ. З того періоду в підприємства значиться переплата з податку на прибуток. Чи буде штраф у разі, якщо сума донарахувань при виправленні помилки не перевищить суму переплати?

Штраф у вашому випадку необхідно нарахувати незалежно від того, чи перекриє переплата суму донарахованих податкових зобов’язань. І ось чому.

Порядок застосування штрафу за помилку, що самостійно виправляється платником, установлений п. 50.1 ПКУ. У ньому сказано таке.

Платник податків, який самостійно (у тому числі й за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих періодів, зобов’язаний:

1) або надати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання уточненки;

2) або відобразити суму недоплати і штраф у розмірі 5 % від такої суми в поточній декларації, збільшивши таким чином загальну суму зобов’язань за поточний період.

Якщо ж платник не нарахує штраф самостійно, за нього це зроблять фіскали. Причому в цьому випадку спосіб виправлення вже жодної ролі не відіграє. Розмір штрафу єдиний — 5 % суми заниження ПЗ (недоплати) (п. 120.2 ПКУ).

Зверніть увагу: розмір штрафу в перелічених нормах установлений у % від суми недоплати.

Проте вирішальне значення для застосування штрафу має не наявність недоплати, а факт заниження ПЗ.

Саме заниження ПЗ є порушенням, яке карається штрафом, — незалежно від стану взаєморозрахунків з бюджетом з такого заниженого податку

Тобто під недоплатою тут слід розуміти недодекларовані ПЗ.

У вашому випадку помилка, очевидно, призвела до недодекларування ПЗ. Адже сума амортизації за задвоєними ОЗ, швидше за все, була віднесена на витрати і неправомірно зменшила об’єкт оподаткування податком на прибуток. Отже, сума ПЗ теж виявилася заниженою (звісно, якщо за цей період не був задекларований збиток). Якщо так, то без штрафу тут не обійтися. І наявність переплати від нього не врятує.

Як виправити допущену амортизаційну помилку?

У бухобліку слід відкоригувати сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року (п. 4 П(С)БО 6):

Дт 13 — Кт 44 — на суму надміру нарахованої амортизації;

Дт 44 — Кт 641 — на суму податку на прибуток, який необхідно донарахувати.

Крім того, не забудьте прибрати з обліку зайвий ОЗ. Для цього відображаємо проводки: Дт 15 — Кт 631 (або інший рахунок обліку взаєморозрахунків з постачальником) та Дт 10, 11, 12 — Кт 15 — методом «червоне сторно» на суму задвоєної вартості.

Відповідні коригування в обліку відображають на підставі бухгалтерської довідки. А нарахований самоштраф відносять на витрати в поточному періоді: Дт 948 — Кт 641.

У декларації з податку на прибуток таку помилку можна виправити або шляхом подання УД або заповнивши додаток ВП до поточної декларації. Але зауважте: якщо за прибутком ви звітуєте щоквартально, то уточненки доведеться подавати окремо за кожен помилковий період (1 квартал, півріччя, 3 квартали і рік).

А повністю виправити помилку за допомогою додатка ВП у вас не вийде. Адже через додаток ВП можна виправляти помилки тільки одного періоду (тобто до поточної декларації подають лише один додаток ВП). Тому, щоб підприємству-квартальнику виправити амортизаційні помилки декількох періодів, йому все одно доведеться разом з додатком ВП до поточної декларації складати декілька УД — за кожен не виправлений додатком ВП помилковий період.

Детальніше про виправлення амортизаційних помилок див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 26, с. 23.