02.05.2019

Нецільова благодійна допомога

Підприємство виплачує співробітникові нецільову благодійну допомогу. Яка сума у 2019 році не оподатковується? З якою ознакою доходу відобразити її у формі № 1ДФ: «126», «127» або «169»?

У 2019 році суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не оподатковують ПДФО і ВЗ, якщо вона надана резидентом (юрособою або фізособою) в розмірі, що не перевищує сукупно за такий рік 2690 грн. (п.п. 170.7.3, пп. 1.2 і 1,7 п. 161 підрозд. 10 ПКУ). Вимоги до одержувача допомоги ПКУ не висуває. Напрями використання допомоги не важливі.

Якщо ж сума допомоги перевищує неоподатковувану межу, то із суми перевищення доведеться утримати ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %).

Зверніть увагу, раніше податківці оподатковувану частину нецільової благодійної допомоги пропонували розглядати як дохід у вигляді додаткового блага (ознака доходу «126»), потім як інший оподатковуваний дохід (ознака доходу «127»). Але останнім часом їх риторика змінилася. Сьогодні вони пропонують відштовхуватися не від суми, а від суті виплати. Оскільки фізособі надають саме нецільову благодійну допомогу, то незалежно від суми такої допомоги її вид змінюватися не повинен.

Враховуючи викладене, сьогодні ДФСУ в роз’ясненні 103.25 БЗ рекомендує відображати в розд. I форми № 1ДФ суму нецільової благодійної допомоги, як оподатковувану, так і не оподатковувану, з єдиною ознакою доходу «169».

Також ці суми повинні «засвітитися» в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір».

А ось ЄСВ у цьому випадку не буде (п. 3.31 Інструкції № 5). І до форми № Д4 така разова допомога не потрапить.

Зверніть увагу: якщо фізособа отримає нецільову благодійну допомогу в сумі, що перевищує неоподатковувану межу, то вона повинна буде подати за підсумками звітного року декларацію про майновий стан і доходи із зазначенням такої суми допомоги (п.п. 170.7.3 ПКУ). Причому якщо такі виплати були від декількох податкових агентів, то їй доведеться розрахувати і сплатити ПДФО і ВЗ з частини річної суми допомоги, що перевищує неоподатковувану межу.