02.05.2019

Фінзвітність мікропідприємств: проміжна чи річна

Підприємство відповідає всім критеріям мікропідприємства. За підсумками 2018 року ми подавали спрощену фінансову звітність за формою № 1-мс. Чи повинні ми у 2019 році подавати проміжну фінансову звітність?

Ні, подавати у 2019 році проміжну фінансову звітність не потрібно, хіба що ви є прибутківцем-високодохідником. А ось чому так — давайте розбиратися.

Вимога про складання проміжної фінансової звітності — за підсумками першого кварталу, першого півріччя і 9 місяців — родом зі ст. 13 Закону про бухоблік. Водночас п. 2 Порядку № 419 дозволяє окремим підприємствам не складати і не подавати проміжної фінансової звітності. Серед таких щасливчиків, зокрема, мікропідприємства, які відповідають критеріям, установленим ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік.

Нагадаємо: «мікро» є підприємства, показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

— балансова вартість активів — 350 тис. євро;

— чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тис. євро*;

* Критерії, виражені в євро, перераховують за середньорічним курсом НБУ.

— середня кількість працівників — до 10 осіб.

«Мікро» у 2019 році вважається підприємство, яке відповідало зазначеним критеріям за підсумками фінансової звітності за 2017 рік

Цікаво, що для цілей надання фінзвітності статус «мікропідприємства» закріплюється за вами як мінімум на найближчі 2 роки. Відбувається так у силу вимог ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік: якщо підприємство однієї з категорій (мікро-, мале, середнє або велике) за показниками річної фінзвітності протягом 2 років поспіль не відповідає цим критеріям, то воно «переходить» до іншої категорії.

Що це означає стосовно вашої ситуації?

Із запитання випливає, що підприємство у 2017 — 2018 роках відповідало критеріям мікропідприємства й у 2018 році подавало фінзвітність за формою № 1-мс. Щоб потрапити до «старшої» групи в таких умовах (відповідно, надавати звітність щокварталу та/або за іншою формою), ви повинні найближчі 2 роки не відповідати цим критеріям. Тобто у 2019 році ви в будь-якому разі звітуєте як «мікро» — подаєте звітність за формою № 1-мс та 2-мс за підсумками року. Більше того, якщо у 2019 році ви «переростете» в «мале», то і це не стане приводом для прощання зі спрощеною звітністю у 2020 році. І тільки якщо й у 2020 році ви не «впишетеся» в категорію «мікро», тільки тоді з 2021 року ви повинні будете залишити цю групу. Звичайно ж, якщо на той час щось не зміниться в правилах подання фінзвітності**. ☺

** Наприклад, Мінфін підготував проект змін до Порядку № 419, який передбачає зобов’язати подавати квартальну фінзвітність малі підприємства й іноземні представництва.

Єдине, це висновок не для вас, якщо в податковоприбуткових цілях ви є високодохідником (тобто ваш річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.). Адже фінансова звітність сьогодні є додатком до декларації з податку на прибуток і її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ). Тому високодохідники, які за правилами п. 137.4 ПКУ подають декларацію з податку на прибуток щоквартально, вимушені разом із нею складати і спрощену квартальну фінансову звітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати за формою № 1-мс і 2-мс.

На це свого часу звертав увагу Мінфін у листі від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779, а також податківці у своїй консультації з категорії 102.23.02 БЗ.

Про те, хто подає проміжну звітність за 1 квартал 2019 року, а відповідно, хто її складати не зобов’язаний, ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 28, с. 15.