13.05.2019

ЄП-декларація при зміні групи: остаточний діагноз

Роз’яснення ДФСУ від 11.04.2019 р.*

* Див.: zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0001872-19/

висновок документа

ФОП — платник ЄП, який протягом року змінює групу (незалежно від обраної нової групи), подає декларацію у «квартальні» строки

Подання декларації. Згідно з п.п. 296.5.1 ПКУ ФОПи груп 1 і 2 при переході у «старшу» групу подають декларацію у строки, встановлені для квартального періоду. Така квартальна декларація подається не тільки при переході з групи 1 чи 2 у групу 3, але і при переході з групи 1 у групу 2 чи навпаки.

Ця декларація потрібна, аби відділити і відобразити окремо доходи, отримані в кожній з груп. Тож у такому випадку навіть для груп 1 і 2 звітним періодом стане квартал (п. 294.1 ПКУ). І вони повинні подавати декларацію не пізніше ніж за 40 днів по закінченню кварталу, після якого вони змінили групу (п.п. 49.18.2 ПКУ). А от у подальшому (після переходу) новоспечені ФОПи груп 1 і 2 подаватимуть декларацію вже у річні строки (п.п. 49.18.3 ПКУ).

висновок документа

У декларації ФОП, який змінює групу, окремо (в окремих розділах) і наростаючим підсумком зазначає доходи, отримані в кожній з груп, на якій він перебував.

Заповнення декларації. Декларація ФОПа на ЄП містить окремі розділи для доходів груп 1, 2 і 3. І якщо ФОП протягом року змінює групу, в нього може бути заповнено одночасно декілька «дохідних» розділів декларації. Адже в ЄП-декларації дохід відображається окремо за кожною групою і окремо за кожною ставкою (п.п. 296.5.1 ПКУ). Тобто підприємець зобов’язаний відділяти у декларації доходи, отримані під час перебування у різних групах.

Візьмемо для прикладу таку ситуацію. Якщо ФОП перебував у групі 3 у І і IV кварталах, а у групі 2 — у ІІ і ІІІ кварталах, то у річній ЄП-декларації у рядку 05 (або 06) відображатиметься сумарний обсяг доходу, отриманого у І і IV кварталах, а у рядку 03 — сумарний обсяг доходу, отриманий у ІІ і ІІІ кварталах.

Виняток із цього правила — якщо ФОП у І кварталі перебував у групі 3 зі ставкою ЄП 3 %, а в IV кварталі повернувся у групу 3, але вже зі ставкою ЄП 5 %. У такому випадку дохід І кварталу відображається у рядку 05, сумарний дохід ІІ і ІІІ кварталів — у рядку 03, а дохід IV кварталу — у рядку 06. Аналогічним чином, якщо ФОП групи 3 змінює ставку (з 3 % на 5 % чи навпаки), у нього окремо відображається дохід, отриманий у «ПДВшних» кварталах (рядок 05) і окремо — в «безПДВшних» кварталах (рядок 06).

А якщо відбуваються «перехідні» операції, коли відвантаження товару було на одній групі, а гроші отримано вже на іншій групі? До доходу якої групи уключати такі кошти? Принцип такий:

(1) якщо гроші, зароблені на «молодшій» групі, отримано під час перебування у «старшій», вони просто уключаються до доходів «старшої» групи;

(2) якщо гроші, зароблені на «старшій» групі, отримано вже після переходу в «молодшу» групу, доведеться подавати УР до періоду, в якому ФОП перебував на «старшій» групі. Адже такий дохід може бути отримано від видів діяльності, які дозволені для «старшої» групи, але для «молодшої» заборонені. Але й при «дозволеному» доході все одно краще подати УР. Такої ж думки фіскали (БЗ 107.08).

Більш детально про усі нюанси, пов’язані зі зміною групи ФОПом на ЄП, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 99, с. 28.