16.05.2019

Не отримав дохід — не подавай декларацію!

Юрособа — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 у І кварталі 2019 року не отримала доходу. Чи можна не подавати декларацію з ЄП? І що буде, якщо згодом виявиться, що в І кварталі все-таки дохід було отримано?

Перший квартал. Нагадаємо, що відповідно до абзацу першого п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожен установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, згідно з вимогами ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Отже, якщо у юрособи немає показників, які слід відображати в декларації з ЄП, то й подавати податкову декларацію не потрібно.

З цим погоджуються й податківці (108.01.05 БЗ). Цитуючи п. 49.2 ПКУ, фіскали зазначають, що вищезгаданий абзац п. 49.2 ПКУ застосовується до всіх платників податків, у тому числі платників ЄП. А тому вони не проти, щоб юрособи — платники ЄП групи 3, у яких протягом І кварталу поточного року відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню ЄП, не подавали декларацію з ЄП за цей період.

Інші періоди. Що стосується права не подавати декларацію в інших звітних періодах певного року, то тут усе залежить від того, чи отримував платник ЄП доходи у попередніх кварталах поточного року. Навіть якщо в поточному кварталі доходів не було. Так, якщо дохід юрособа — платник ЄП групи 3:

не отримувала, то й за відповідний період декларацію також подавати не потрібно;

отримувала, то декларацію подавати доведеться. На цьому акцентують увагу й фіскали у категорії 108.01.05 БЗ. Вони вважають, що у разі коли в попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період платники мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати ЄП). Аргументація: декларація складається наростаючим підсумком з початку року. А тому, якщо у платника ЄП у якомусь періоду року був об’єкт оподаткування, то його декларувати потрібно кожен період.

Таким чином: платник ЄП групи 3 може не подавати декларацію з ЄП до того звітного періоду поточного року, у якому в нього виникне об’єкт оподаткування. Перший квартал — це перший звітний період року, тому відсутність виручки за цей період дає право юрособі не подавати декларацію з ЄП.

Виправлення помилки. Водночас якщо юрособа отримала в І кварталі 2019 року дохід, але цей факт виявила лише в наступному звітному періоді після подання декларації, то, щоб виправити цю помилку, платнику ЄП потрібно задекларувати неврахований дохід. Зробити таке виправлення юрособа — платник ЄП групи 3 може тільки шляхом подання звітної декларації з ЄП за І квартал 2019 року.

Використати звичайні способи виправлення помилки (уточнюючий розрахунок або виправлення у поточній декларації) юрособа не зможе. Річ у тому, що умовою виправлення помилки згідно з п. 50.1 ПКУ є виявлення помилки в раніше поданій декларації. У нашому випадку платник ЄП через відсутність доходу звітну декларацію не подавав.

Декларацію з ЄП юрособа подає із запізненням, тому штрафних санкцій не уникнути. А саме юрособа потрапляє:

1) на штраф за несвоєчасне подання декларації, визначений ст. 120 ПКУ (170 грн. за кожне неподання або несвоєчасне подання);

2) на штрафні санкції відповідно до ст. 126 ПКУ за несвоєчасну сплату зобов’язань, відображених у декларації (10 чи 20 % задекларованого податку), а також у неї виникає податковий борг, який може позбавити юрособу статусу платника ЄП.

Щоб мінімізувати такі штрафи, радимо спочатку подати нульову ЄП, а потім самовиправитися через уточнюючий розрахунок. Деталі — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 34-35, с. 22 та № 19, с. 26.