№19

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2019/№ 19 Інші номери журналу ›
  • «Злочин і покарання» для єдинника Спрощена система тому так і називається, що покликана зробити життя платника податків простішим. Єдинник веде спрощений облік, і правила оподаткування для нього достатньо прозорі. Водночас для платника єдиного податку (ЄП) діє чимало обмежень. І тут йому слід бути дуже пильним. Адже порушення цих обмежень призводить до зовсім неприємних наслідків. Про те, які злочини може скоїти єдинник і яке йому за це світить покарання, ми і поговоримо в цьому номері.
  • Заборонені види діяльності Список того, чого єдинникам робити не можна, достатньо великий. Причому тут є і внутрішньогрупові обмеження, що забороняють певну діяльність для конкретної єдиноподатної групи, і загальні заборони, що поширюють свою дію на всіх єдинників (а точніше, на перші три групи ЄП). У цій статті поговоримо і про ті, і про інші.
  • Наслідки забороненої діяльності Із попередньої статті ви вже знаєте, які види діяльності є табу для платників єдиного податку. Але які наслідки чекають єдиноподатника, якщо наявність ПКУшної заборони його не зупинить і він усе одно дозволить собі заборонену діяльність? Давайте розберемося у цьому питанні!
  • Дохідні та трудові порушення на ЄП Найчастіше платники ЄП порушують дві вимоги перебування на ЄП, а саме: вимогу щодо граничного обсягу доходу, встановленого для їхньої групи, або щодо кількості працівників, які перебувають із ними у трудових відносинах. Тому далі поговоримо про те, що загрожує платникам ЄП, які допустили такі порушення.
  • Табу на негрошові розрахунки Кожному платнику ЄП відомо, що він має здійснювати розрахунки виключно у грошовій формі. Якщо він порушує це правило, то на нього чекають великі проблеми. Тому зараз поговоримо про те, які саме негрошові розрахунки є забороненими та що загрожує єдиноподатнику, який їх здійснить.
  • Не сплатив єдиний податок — перейди на загальну систему У платників ЄП можуть бути проблеми, не тільки коли вони не втримали в дозволених рамках свій дохід, найняли більше працівників, ніж можна, чи здійснили негрошові розрахунки, а й тоді, коли несвоєчасно сплачують податкові зобов’язання з ЄП. Що загрожує за таке порушення, обговоримо далі.
  • У Реєстрі ЄП відсутній код КВЕД: наслідки Для того щоб при придбанні товару, роботи чи послуги у ФОП-єдиноподатника не було проблем ані у покупця, ані у продавця, має виконуватися одне просте правило: єдинник повинен здійснювати той вид діяльності, інформація про який внесена до Реєстру ЄП. Якщо ж у ФОП-єдиноподатника у Реєстрі ЄП відсутній вид діяльності, яким він займається, то нічого доброго для продавця платника ЄП не буде. Про те, що очікує на кожну сторону, яка здійснила таку операцію, читайте далі.
  • Стороннім вхід заборонено, або Фіскали відмовляють у ЄП-реєстрації Досі ми говорили про порушення умов перебування на спрощеній системі для вже зареєстрованих платників. Однак іноді трапляються такі порушення, які «не пускають» суб’єкта господарювання на спрощену систему вже на «старті», тож він так і залишається кандидатом у єдиноподатники. Поговоримо про це!
  • Загальносистемник за рішенням фіскалів Інколи платник ЄП може просто не знати про порушення умов перебування на спрощеній системі або знати та проігнорувати вимогу про відмову від ЄП. У цьому випадку в дію вступають податківці, які самостійно анулюють реєстрацію такого горе-платника ЄП.
  • ЄП-порушення і судова практика: останні новини У попередніх статтях сьогоднішнього номера ми розглядали правила перебування на спрощеній системі, а також те, як можна ці правила порушити. Однак деякі із правил перебування на спрощеній системі прописані в ПКУ таким чином, що можуть по-різному трактуватися платниками і фіскалами. За таких обставин постає потреба в тому, щоби звернутися до суду. У цій статті розглянемо позицію судових органів щодо правил перебування на спрощеній системі.
  • Перевищили «25 % у СК»: як бути? Підприємство з 01.01.2019 р. зареєстроване платником єдиного податку. Але тепер з’ясували, що перебувати на спрощенці не маємо права, оскільки 100 % статутного капіталу належить нерезиденту. Анулювати реєстрацію з початку року не встигли. Як бути? Може внести зміни до статуту (зменшити частку нерезидента до дозволених ˂2 5 %)? Чи залишити все як є?
  • Чи можна відкликати заяву про застосування спрощенки? Чи можна відкликати заяву на ЄП, якщо до початку кварталу/року зрозуміли, що виручка буде більша, ніж дозволена (у заяві зазначили прогнозну суму менше, а потім отримали велику передоплату)?
  • Копійка статус береже, або Сумові обмеження ЄП-порушень Чи існують для порушень правил перебування на спрощеній системі «сумові мінімуми», при дотриманні яких порушення не визнається?
  • Види діяльності у ЄДР і перехід на спрощену систему У ЄДР міститься інформація про те, що у підприємства є вид діяльності, який заборонено для спрощеної системи оподаткування. Чи є це підставою для відмови у реєстрації такого підприємства платником єдиного податку?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі