№39

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2019/№ 39 Інші номери журналу ›
  • Помилки ФОП на ЄП групи 1 або 2 Незважаючи на те, що спрощена система оподаткування на те й створена, щоб спростити ведення обліку та нарахування податку, тобто загалом для спрощення «податкового життя» платникові, проте й на цій системі оподаткування від помилок ніхто не застрахований. Причому іноді помилка на спрощенці може призвести до серйозних наслідків. Утім, за великим рахунком, нічого непоправного не існує. Якщо є помилки, то є й механізми їх виправлення. У цьому тематичному номері ми зібрали найпоширеніші помилки, яких припускаються спрощенці, і розповімо про їх виправлення. А цю статтю присвятимо тому, як виправити помилку в ЄП-декларації* підприємцеві 1 — 2 групи єдиного податку.
  • Несумові помилки в єдиноподатковій декларації: чи варто виправляти? Помилки (як дівчата) бувають різні. Ось і в деклараціях єдиноподатників схибити можна не тільки щодо суми доходу. Буває так, що промахуємося в несумових показниках: зазначено не ті КВЕДи, не той звітний період та інше. Виправляти чи не виправляти — ось у чому питання. У цій статті розберемося з дилемою і можливими наслідками невиправлення.
  • Виправлення помилок третьогрупниками У третьогрупників виправлення помилки у декларації автоматично означає зміну нарахованої суми єдиного податку. Адже для платників третьої групи ставка єдиного податку встановлюється у відсотках до доходу. Як таким платникам виправляти помилки у «єдиноподатковій» декларації? Давайте подивимося!
  • Повернення коштів покупцю: чи треба УР? У процесі діяльності платника ЄП подекуди виникають ситуації, коли покупець повертає реалізований йому товар або відмовляється від послуги. Як наслідок — платник змушений повертати покупцю гроші й постає перед необхідністю відобразити це повернення у своєму «єдиноподатковому» обліку і в декларації. Як це зробити? Про це поговоримо саме зараз!
  • Виправляємо Книгу обліку доходів/доходів і витрат Усі фізособи-підприємці (ФОП) — платники єдиного податку (ЄП) мають контролювати обсяг отриманого доходу шляхом ведення обліку своїх доходів. Такий облік потрібен всім ФОП — платникам ЄП для того, щоб не порушити граничну межу доходу, що дає право перебувати на ЄП, а платникам ЄП групи 3 — ще й розрахувати суму податку. Такий облік ФОП ведуть у Книзі обліку доходів і Книзі обліку доходів та витрат. При веденні таких Книг інколи ФОП допускають різноманітні помилки. Про те, як їх виправити, і поговоримо далі.
  • Податок сплачений з помилкою в призначенні платежу Ось бувають такі ситуації, коли сплатив податок своєчасно, гроші з рахунку пішли і начебто спав-то спокійно... Та тут з’ясувалося, що в інтегрованій картці (ІК) у вас значиться недоїмка і вже штрафні санкції «набігли». А виною всьому банальна помилка в призначенні платежу — або неправильно зазначено прізвище чи адреса платника, або просто забули зазначити ІПН платника. Загалом, ваші гроші «зависли» як не рознесені. Безумовно, в результаті листування з контролерами, гроші таки знайдуть свого адресата (тобто фіскали їх врахують в інтегрованій картці «щасливчика»). Але поки те та се, штрафи платникові «набіжать». Знайома ситуація? А чи можна уникнути штрафу в такому випадку? І як тут боротися з фіскалами? Адже податок-то був сплачений своєчасно. Загалом, давайте розбиратися разом.
  • Здатися чи гратися у хованки? ФОП — платник єдиного податку (ЄП) групи 2 у IІІ кварталі 2018 року припустився помилки при розрахунку суми доходу, а саме не відобразив у складі доходу отриману виручку. Помилку виявили у травні 2019 року. Якщо додати до доходу невраховану виручку, то ФОП у ІІІ кварталі перевищив граничну межу (1,5 млн грн.), що дає право перебувати на ЄП у групі 2. Як діяти ФОП? Які санкції загрожують ФОП, якщо він зараз подасть уточнюючий розрахунок, і чи варто взагалі його подавати?
  • Не врахували зменшення минулого періоду Як показують запитання читачів, іноді допущені в декларації помилки пов’язані не з банальним заниженням/завищенням доходів і, як наслідком, викривленням суми податку, а з тоншими речами. Наприклад, підприємець на спрощенці (група 3) розрахував і дохід, і податок правильно, але при заповненні декларації не врахував суму податку, нараховану в попередніх періодах року. Водночас платіж був здійснений на правильну суму. Давайте з’ясуємо, які наслідки викликає ця помилка.
  • Не отримав дохід — не подавай декларацію! Юрособа — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 у І кварталі 2019 року не отримала доходу. Чи можна не подавати декларацію з ЄП? І що буде, якщо згодом виявиться, що в І кварталі все-таки дохід було отримано?
  • Звіт наростаючим підсумком — виправляємо помилки у даті ФОП-єдиноподатник помилився в даті доходу (на межі кварталів). Фактично дохід отримано 31 березня 2019 року, а врахували його тільки 1 квітня 2019 року. Можна не виправляти помилку, адже через наростаючий підсумок у результаті все правильно?
  • Помилка за квартал і наростаючий підсумок ФОП групи 3 (5 %) увесь 2018 рік заповнював ЄП-декларацію без наростаючого підсумку, тобто зазначав дохід за кожен квартал окремо і нараховував ЄП від суми доходу за квартал (рядок 13 декларації не заповнювався, а в рядках 12 і 14 зазначалися суми чистого ЄП за кожен квартал). Як тепер виправитися?
  • Виправляємо помилку після виходу з ЄП Підприємство з 1 січня 2019 року перейшло зі спрощеної системи на загальну. У квітні 2019 року нами була виявлена помилка в декларації платника єдиного податку за дев’ять місяців 2018 року. Чи можна зараз її виправити?
  • Не всяка помилка в деці загрожує штрафом Нами була подана декларація з єдиного податку (3 група, ставка 5 %) електронкою. Отримано квитанцію 2 про те, що декларацію прийнято. Тепер же нам зателефонувала інспектор та повідомила, що декларація заповнена неправильно — і це загрожує штрафами. Аргументує вона тим, що в ряд. 19 у полі «Сума штрафу, яка нарахована платником податку самостійно у зв’язку з виправленням помилки, ___ % (рядок 17 х 3 % або 17 х 5 %)» проставлено число «5» (програма автоматично ставить). Поясніть, чи вважається таке заповнення декларації порушенням?
  • Як «загубити» Книгу обліку доходів/доходів і витрат? У Книзі дуже багато помилок, а їх виправлення завдасть багато мороки. Що буде, якщо Книгу «загубити»? Яка процедура такої «втрати»?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі