20.05.2019

Форма № 2-мс новоспеченого високодохідника

Річний дохід підприємства за 2018 рік уперше перевищив 20 млн грн. Як слід було заповнювати графу 4 ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року: прокреслювати чи заповнювати за даними бухгалтерського обліку? (м. Маріуполь)

Якщо минулого року вам пощастило отримати дохід в сумі, що перевищує 20 млн грн., то розплатою за це буде застосування квартального звітного періоду з податку на прибуток у 2019 році (п. 137.4 ПКУ). І, як наслідок, щоквартальне надання спрощеної фінзвітності у складі Балансу і Звіту про фінансові результати за ф. № 1-мс і № 2-мс.

Враховуючи, що в 2018 році ваше підприємство вважалося річником для податку на прибуток, було мікропідприємством і подало фінзвітність тільки один раз за підсумками року, то узяти готові показники для заповнення графи 4 «За аналогічний період попереднього року» ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року вам було просто нізвідки.

Що робити?

Як відомо, ф. № 1-мс і № 2-мс (№ 1-м і № 2-м) для суб’єктів малого і мікропідприємництва встановлені П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва». В той же час, на «малюків» поширюються принципи і правила складання фінзвітності з НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». До такого висновку нас підштовхує п. 2 розд. I НП(С)БО 1, який говорить про застосування стандарту усіма підприємствами, які складають фінзвітність, і, відповідно, не робить ніяких винятків ні для малих, ні для мікропідприємств.

У свою чергу п. 4 розд. II НП(С)БО 1 дозволяє не наводити у фінзвітності статті, по яких відсутня інформація до розкриття. Простіше кажучи, залишити незаповненими (з прокресленням) ви можете тільки ті рядки (графи) звітності, для заповнення яких у вас немає інформації. Чи можна у вашому випадку говорити про те, що ви не володієте достатньою інформацією для заповнення графи 4 ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року? На наш погляд, ні.

Адже ч. 1 ст. 11 Закону про бухоблік* прямо передбачено, що підприємства зобов’язані складати фінзвітність на підставі даних бухобліку. Так, у вашому випадку, на жаль, не було можливості автоматично перенести дані з графи 3 ф. № 2-мс за 1 квартал 2018 року в графу 4 ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року, проте бухгалтерські дані за минулий рік у вас є.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Виходить, відбутися одними лише прокресленнями замість інформації про доходи/витрати за минулий рік у вашому випадку не можна. Графу 4 треба було заповнити за даними бухобліку.

Інакше (з незаповненою графою 4) ваша фінзвітність не відповідає основній меті її складання, а саме: не надає користувачам для ухвалення рішень повної і правдивої інформації про фінансовий стан і результати діяльності підприємства (п. 4 розд. I НП(С)БО 1). Крім того, вона, порушуючи вимоги п. 4 розд. III НП(С)БО 1, не дає можливості користувачам порівнювати вашу фінзвітність за різні періоди.

Також у своїй вимозі обов’язково заповнювати графу 4 Звіту про фінрезультати контролери теоретично можуть спертися на ст. 13 Закону про бухоблік. Вона зобов’язує складати проміжну фінзвітність без будь-яких винятків для малих і мікропідприємств. Мовляв, так, надавати квартальну звітність «малюки» нікому не зобов’язані, але складати її для заповнення порівнянної інформації вимушені.

Якщо ж ви подали ф. № 2-мс (№ 2-м) з незаповненою графою 4, тоді її доведеться відкоригувати. А ось вносити виправлення в декларацію з податку на прибуток за 1 квартал 2019 року не треба. Ваша помилка не викривила величину податку на прибуток, а в таких випадках податківці дозволяють уточненку не складати (див. 102.23.02 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 30, с. 2).