Теми статей
Обрати теми

Помилка у фінзвітності не вплинула на прибуток: уточнюючу декларацію можна не подавати

Свіриденко Алла, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.23.02 Бази знань

висновок документа

Якщо виправлення помилки у фінзвітності не впливає на показники декларації з податку на прибуток, то підприємство може обмежитися наданням виправленої фінзвітності, а уточнюючу декларацію не подавати

Ні для кого не секрет, що розрахунок податку на прибуток сьогодні ґрунтується на даних бухобліку, а інформацію для заповнення рядків 01 і 02 декларації з прибутку беруть із фінзвітності. Тому помилка, допущена вами у бухобліку і, відповідно, у фінзвітності, може «паровозом» спричинити помилку в декларації з податку на прибуток (починаючи з тих самих рядків 01 або 02)*. Для того, щоб самовиправитися у такому разі, треба скласти уточнюючу декларацію з податку на прибуток або уточнитися через додаток ВП до поточної декларації. На додаток до цього потрібно подати виправлену фінзвітність.

* Детально про заповнення декларації з податку на прибуток читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 9, с. 14.

А що, коли помилка закралася тільки у фінзвітність, а показники декларації з податку на прибуток при цьому не постраждали? Чи треба в цьому випадку складати уточнюючу декларацію/додаток ВП або достатньо подати виправлену фінзвітність?

Ще зовсім нещодавно, відповідаючи на подібне запитання в тій же самій категорії 102.23.02 БЗ, податківці наполягали: навіть якщо помилка у фінзвітності не спричинила помилку в декларації з прибутку, складання уточнюючої декларації є обов’язковим. До уточненки треба прикласти виправлену фінзвітність, а в спецполі такої уточнюючої декларації навести інформацію про причини виправлень згідно з п. 46.4 ПКУ. Про це та про інші нюанси виправлення помилок з податку на прибуток див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 25.

Схоже, логіка такого механізму виправлення базувалася на статусі фінзвітності як додатка до декларації з податку на прибуток (п. 46.2 ПКУ). Мовляв, якщо помилка в додатку, то треба подати повторно саму форму декларації.

По правді кажучи, переписування декларації в тому ж вигляді було по суті поганою роботою. І, на щастя, податківці вирішили спростити життя платників, позбавивши їх від зайвих дій.

Сьогодні податківці підкоригували своє роз’яснення. У ньому контролери вже не наполягають на обов’язковому оформленні уточнюючої декларації (звісно, якщо йдеться про виправлення помилки, що не вплинула на показники декларації). Навпаки, вони дозволяють обмежитися лише переподанням виправленої фінзвітності за відповідний звітний період «в тому ж порядку, що і фінзвітність, що уточнюється».

А ось уточнюючу декларацію, на їх думку, подавати треба тільки у тому випадку, якщо (1) у фінзвітності допущено помилки і (2) такі помилки впливають на показники декларації з податку на прибуток.

І насамкінець хочемо заспокоїти тих, хто виявив у себе помилку поточного року (наприклад, ви знайшли помилку I кварталу 2019 року вже після закінчення граничного терміну надання фінзвітності за цей період). Такі помилки в бухобліку (!) виправляють в періоді їх виявлення шляхом додаткової проводки або методом «червоне сторно». Причому в результаті такого «самовиправлення» правильні показники з’являться тільки у фінзвітності за півріччя (2 квартал). А ось фінзвітність за I квартал ніяк не зміниться, отже, подавати її наново податківцям (хоч з уточнюючою декларацією, хоч без неї) не треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі