11.11.2019

Значні правочини в ТОВ і не лише...

Закон України від 03.10.2019 р. № 159-IX

Закон, що коментується, набрав чинності 02.11.2019 р.

висновок документа

ТОВ саме вирішує, чи потрібно загальним зборам учасників схвалювати правочини дорожче 50 % вартості чистих активів

Нагадаємо: укладення правочину, предмет якого перевищує 50 % вартості чистих активів, вимагає згоди загальних зборів (ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ*).

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Тепер же, по-перше, завдяки статуту можна скасувати обов’язкове схвалення загальними зборами такого правочину (хоча раніше ми доходили цього висновку** виходячи з положень Модельного статуту ТОВ***). По-друге, якщо в статуті таке скасування не передбачено, то вартість чистих активів рахуємо за даними останньої затвердженої фінзвітності.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 47, с. 10.

*** Затверджений постановою КМУ від 27.03.2019 р. № 367.

висновок документа

Змінився порядок подання документів держреєстратору представником юрособи/ФОП, а також оформлення відчуження частки (частини частки) статутного капіталу госпсуб’єкта

1. Представнику ФОП або юрособи, щоб подати документи держреєстратору у паперовому вигляді, тепер потрібна нотаріально посвідчена довіреність. До внесення змін уповноважена особа юрособи (якщо це не директор або не підписант) могла діяти на підставі довіреності, підписаної директором і з печаткою підприємства.

Зверніть увагу: директор юрособи та уповноважена особа, зазначена в ЄДР, як і раніше, може подавати документи без довіреності.

2. Акти приймання-передачі частки (частини частки) в статутному капіталі, а також рішення юрособи для подання держреєстратору мають оформлятися на нотаріальних бланках. Це правило підвищить витрати на внесення змін до даних про юрособу в ЄДР. Адже доведеться платити не лише за засвідчення підписів на протоколі (рішенні) загальних зборів/єдиного учасника/власника госпсуб’єкта, а й за спецбланки, вартість яких нотаріус, скоріш за все, включить до ціни своїх послуг.

3. Договір про відчуження частки (частини частки) тепер обов’язково укладається в письмовій формі (п. 4 ч. 1 ст. 116 ЦКУ у новій редакції).

Але зверніть увагу: держреєстратору під час внесення змін до даних про склад учасників ТОВ або ТДВ, як і раніше, надаватиметься тільки акт приймання-передачі частки (частини частки) з нотаріально засвідченими підписами (однак вже на нотаріальному бланку).

4. Держреєстрацію відчуження частки в юросіб (окрім АТ, ТОВ і ТДВ) проводитиме нотаріус одночасно з посвідченням договору про відчуження частки. Так, наприклад, якщо власник приватного підприємства (ПП) задумає продати свою частку в статутному капіталі і вирішить нотаріально посвідчити відповідний договір, то процедура обмежиться лише нотаріусом. Останній і договір посвідчить, і внесе зміни до ЄДР щодо складу власників ПП.