18.11.2019

Єдиний рахунок для сплати податків: коли і як?

Закон України від 04.10.2019 р. № 190-IX

Услід за об’єднанням звітів з ЄСВ і за формою № 1ДФ* ми отримуємо закон про об’єднання рахунків. Він набуде чинності з 01.01.2021 р. (крім окремих положень).

* Детально про це нововведення, що відбудеться незабаром, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 80, с. 26.

висновок документа

З 01.01.2021 р. податки, збори, інші обов’язкові платежі (крім ПДВ, паливного і спиртового акцизу, а також держдивідендів) можна добровільно перераховувати на один рахунок

На що варто звернути увагу?

1. Єдиний рахунок (ЄР) — це рахунок, відкритий Казначейством для фіскалів, куди платники зможуть перераховувати практично усі податки, збори та інші обов’язкові платежі (ПДФО, ЄСВ, ЄП тощо). Не можна туди скидати тільки ПДВ, паливний і спиртовий акцизи, а також держдивіденди.

2. Якщо ви вирішили використовувати ЄР, то перераховувати податки і збори на інші бюджетні рахунки (тобто по-старому) не можна. Це триватиме, доки ви самі не відмовитеся від такої схеми (див. п. 3). Кошти, перераховані на окремі бюджетні рахунки, вважатимуться помилково сплаченими.

3. Обрати використання ЄР можна тільки 1 раз на рік. Для цього треба буде подати фіскалам відповідне повідомлення через електронний кабінет.

Відмовитися від ЄР можна тільки з 1 січня року, що йде за тим, в якому ви направили повідомлення про відмову. Наприклад, 01.02.2021 р. ви надіслали таке повідомлення. Тож сплачувати податки на різні бюджетні рахунки можна буде лише з 01.01.2022 р.

4. Фіскали самі розподілятимуть перераховані суми. Для цього щодня (окрім вихідних і святкових днів) вони повинні направляти Казначейству спеціальний реєстр в розрізі кожного платника. На підставі цього реєстру Казначейство перераховуватиме гроші до відповідного бюджету.

Виходячи з п. 351.5 ПКУ в редакції з 01.01.2021 р. при складанні реєстру фіскали враховуватимуть:

— інформацію з банківських платіжок;

— декларації (розрахунки), за якими настав строк сплати зобов’язань з урахуванням уточнюючих декларацій (розрахунків);

— звіти з ЄСВ, за якими настав строк сплати зобов’язань;

— іншу інформацію відповідно до ПКУ.

Декларація (розрахунок, звіт з ЄСВ) стане каталізатором списання коштів з ЄР, тільки якщо обов’язок перерахувати платіж виникає після її (його) подання (п. 351.5 ПКУ в редакції з 01.01.2021 р.). Наприклад, авансові платежі єдинників груп 1 і 2 повинні, ймовірно, списуватися з ЄР з урахуванням платіжки. Чекати на декларацію не будуть.

5. Днем виконання зобов’язання зі сплати податків і зборів при використанні ЄР вважатиметься день отримання банком платіжки для зарахування коштів на цей рахунок (п. 35.2 ПКУ в редакції з 01.01.2021 р.).

6. Розподіл коштів з ЄР такий: (1) суми недоїмки з ЄСВ; (2) податковий борг; (3) зобов’язання за податковими повідомленнями-рішеннями (на підставі інформації з платіжки); (4) зобов’язання за податками і ЄСВ (на підставі інформації з платіжки); (5) зобов’язання за деклараціями (розрахунками) з урахуванням строків їх сплати; (6) зобов’язання за місцевими податками; (7) інші підконтрольні податківцям платежі (на підставі інформації з платіжки).

Отже, судити про ефективність використання ЄР поки зарано. Слабкі і сильні сторони виявить тільки практика. Вона з’явиться нескоро. А оскільки розрахунки з бюджетом саме через ЄР не обов’язкові, то буде можливість прийняти зважене рішення.