Теми статей
Обрати теми

Єдиній звітності з ЄСВ і ПДФО (ВЗ) бути!

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Закони України від 19.09.2019 р. № 115-IX і № 116-IX

висновок документа

Про переваги ідеї об’єднати звітність з ЄСВ і ПДФО (ВЗ) говорити поки рано. Але проблеми видно вже зараз. Це кардинально різні підходи при формуванні звітів, різні ознаки, бази і способи виправлення помилок.

Відбулося. Чутки про об’єднання звітності з ЄСВ і ПДФО (ВЗ) стали реальністю. Щоправда, не прямо зараз, а з 1 січня 2021 року. Саме з цієї дати закони, що коментуються, і новації, внесені ними, набудуть чинності. Якщо нічого знову не зміниться. Поки ж Мінфін повинен за погодженням з ПФУ і фондами соцстрахування встановити форму нової звітності, порядок її обробки і прийняття.

Як же планують об’єднати звітність? Розпочнемо з податкових агентів — страхувальників. Звітність про нарахування ЄСВ вони подаватимуть у складі звітності з ПДФО.

Судячи з редакції п. 51.1 ПКУ, яка набуде чинності з 01.01.2021 р., називатися нова форма буде Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Щоправда, в п. 119.2 ПКУ (версії 2021 року) ця назва розрахунку доповнена словами «а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги)». Але, вважаємо, хвилюватися, що таким чином нам хочуть нав’язати декларування витрат фізичних осіб, не варто. Річ у тім, що «товари (роботи, послуги)» в п. 119.2 ПКУ «живуть» аж з 2015 року (через неуважність законотворців). І, судячи з усього, житимуть і далі. ☺

Об’єднаний звіт матиме статус податкової декларації (розрахунку). Подаватимуть його податкові агенти, платники ЄСВ щокварталу з розбиттям за місяцями звітного кварталу. Тобто уперше об’єднану звітність їм доведеться заповнювати у квітні — травні 2021 року.

Переходимо до самозайнятих осіб. ФОП на загальній системі та особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність, отримають новий звіт на основі колишньої декларації про майновий стан і доходи, що подається за календарний рік. Єдиноподатники першої і другої груп відомості про ЄСВ відображатимуть у видозміненій декларації платника ЄП. Періодичність та ж, що і раніше, — за календарний рік. Єдиноподатникам групи 3 (фізособам) відомості про ЄСВ інтегрують у декларацію платника ЄП за IV квартал.

Штрафи. З 01.01.2021 р. за неподання і несвоєчасне подання об’єднаної звітності штрафуватимуть за п. 119.2 ПКУ. У частині ПДФО (ВЗ) помилки і недостовірні відомості, що призвели до заниження податкових зобов’язань та/або до зміни платника, також потраплять під п. 119.2 ПКУ. Зараз, до речі, штрафують за усі помилки, що зачепили зобов’язання, — як за збільшуючі, так і за зменшуючі.

У частині ж ЄСВ виникне колізія між ПКУ і профільним Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Виходячи з п. 119.2 ПКУ, штрафувати повинні за помилки і недостовірні відомості, що призвели до заниження цього внеску та/або до зміни застрахованої особи. А виходячи із Закону № 2464 — тільки за неподання, несвоєчасне подання і подання не за встановленою формою об’єднаного звіту в частині ЄСВ. По суті, норми Закону № 2464 мають пріоритет. Хоча як воно буде — життя покаже...

Санкції за п. 119.2 ПКУ на сьогодні складають 510 грн. (1020 грн.). І станом на 01.01.2021 р. вони можуть збільшитися. У Верховній Раді вже зареєстровані декілька законопроєктів щодо цього*.

* Законопроєкти від 30.08.2019 р. № 1210 і від 19.09.2019 р. № 1210-1.

Штрафи ж за несплату, несвоєчасну сплату і недоплату ЄСВ у Законі № 2464 залишаться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі