28.11.2019

Якщо хворів підприємець

Підприємець, сплачуючи ЄСВ, має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Про те, на що потрібно звернути увагу, щоб це право стало дійсністю, ми з вами поговоримо в цій статті.

Підстава. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є лікарняний лист. У загальному випадку він буде оформлений «на підприємця». Але якщо ФОП ще і як звичайна фізособа працює в іншого роботодавця, то в рядку з місцем роботи має бути найменування такого роботодавця. У цьому випадку оригінал лікарняного листа віддаємо роботодавцеві та попросимо в нього засвідчену копію такого листка непрацездатності для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності безпосередньо ФОП.

Призначення. Призначає допомогу комісія (уповноважений) із соцстрахування. Для ФОП винятків із цього правила немає. Тому якщо в підприємця менше 15 працівників або він працює сам, то призначає уповноваженим із соцстрахування самого себе (лист ФТВП від 29.04.2016 р. № 2.4-46-674). Рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності оформлює протоколом.

Розрахунок. Допомогу підприємцеві розраховуємо в загальному порядку.

Наприклад, ФОП хворів з 11 по 22 листопада 2019 року (12 к. дн.). Розрахунковий період: листопад 2018 року — жовтень 2019 року. Страховий стаж — 7 років 3 місяці. У розрахунковому періоді він сплачував ЄСВ з «мінімалки». Тоді сума середньоденної зарплати становитиме: (3723 грн. х 2 міс. + 4173 грн. х 10 міс.) : 365 к. дн. = 134,73 грн./к. дн.

Розрахуємо денну виплату залежно від стажу (див. «Страховий стаж» цього номера): 134,73 грн. х 70 % : 100 % = 94,31 грн.

Підприємець хворів 12 днів. Але допомога по тимчасовій непрацездатності в загальному випадку нараховується починаючи з 6-го дня хвороби. Отже, допомога буде нарахована тільки за 7 днів хвороби (з 16 по 22 січня). Сума допомоги становитиме:

7 к. дн. х 94,31 грн./к. дн. = 660,17 грн.

Заява-розрахунок +. Для отримання фінансування на виплату допомоги ФОП повинен скласти заяву-розрахунок, підготувати копії платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період, або довідку з податкового органу про сплату ЄСВ. Не зайвим буде прихопити із собою копію листка непрацездатності. З усім цим «добром» ідемо до ФСС.

Звітуємо. Про отримання допомоги ФОП потрібно повідомити ФСС за формою, наведеною в додатку 2 до Порядку № 12 (див. с. 15).

У формі № 1ДФ, ЄСВшних звітах лікарняні, шо отримав ФОП для себе, показувати не потрібно.

Оподаткування. Допомога по тимчасовій непрацездатності — це громадянський, а не підприємницький дохід. Причому в роз’ясненні в підкатегорії 103.02 БЗ податківці наполягають: допомога оподатковується ПДФО і ВЗ, а, увага, ФСС є податковим агентом щодо такого доходу. Тобто, на думку ДПСУ, саме Фонд повинен утримати ПДФО і ВЗ з такого доходу.

Водночас ФСС дотримується думки, що сплатити ПДФО і ВЗ повинен підприємець самостійно на підставі громадянської декларації.

Вам подобається позиція податківців? Тоді рекомендуємо отримати індивідуальне роз’яснення із цього питання у своїй податковій. Упевнені, воно не відрізнятиметься від того, яке наведено в БЗ.

Якщо вас влаштовує позиція ФСС, зазначте суму отриманої допомоги в річній декларації, розрахуйте і сплатіть із неї ПДФО і ВЗ.

ЄСВ окремо із суми допомоги сплачувати не потрібно. При цьому хвороба ніяк не позначиться на обов’язку ФОП сплатити ЄСВ за місяць у розмірі не нижче мінстрахвнеску.

Єдиний податок. Якщо хвороба тривала місяць або більше, ФОП на єдиному податку групи 1 або 2 без найманих працівників може бути звільнений від сплати єдиного податку. Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 85.