14.10.2019

Пальний акциз: коли відображати АН/РК у декларації

За матеріалами категорії 116.05 Бази знань

висновок документа

У декларації акцизного податку відображаються АН/РК, зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається декларація, у тому числі ті, що складені в двох примірниках — у разі реєстрації в ЄРАН другого примірника в тому періоді, за який подається декларація

Ось він — момент фіскальної істини! Від відповіді на це запитання залежить алгоритм складання декларації акцизного податку в частині пального акцизу, тобто — додатка 11 і розділу В декларації.

А суть питання полягає в тому, в якому періоді платникові пального акцизу відображати в акцизній декларації обсяги пального із АН (РК) — як вхідних, так і вихідних. Оскільки дати виписування АН (РК) і дати їх реєстрації в ЄРАН — причому часто як першого, так і другого їх екземплярів — нерідко належать до різних податкових місяців. Безумовно, цей нюанс може впливати не лише на об’ємні показники декларації конкретного місяця, але й на оподаткування — тобто при відставанні реєстрації АН/РК від фактичних операцій у низці випадків може призвести до виникнення ПЗ з пального акцизу!

Порядок складання і подання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. № 189, це питання знову не прояснив. Там, як і раніше, йдеться (див. пп. 4 і 5 п. 2 розд. V Порядку) про обсяги пального, отриманого/реалізованого суб’єктом господарювання у звітному періоді згідно з МД і АН/РК, зареєстрованими в ЄРАН. Тобто так і не стало зрозуміло, в декларацію за який місяць включати «перехідні» АН/РК.

Як відомо, терміни реєстрації АН/РК, установлені в п. 231.6 ПКУ, різняться* від одного і до 15 днів від дати, в яку вони мають бути складені (зокрема, для реєстрації в ЄРАН другого екземпляра АН термін — три календарні дні, наступні за днем отримання пального його одержувачем, для реєстрації в ЄРАН будь-яких РК — також три календарні дні).

* Детальніше про терміни реєстрації див. в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 9.

Тому орієнтуватися доводиться на роз’яснення фіскалів. ☹ І ось після тримісячної «експлуатації» нових акцизних норм вони нарешті висловилися.

Що ж ми маємо? Податківці наполягають на даті реєстрації АН/РК в ЄРАН. Причому у разі виписування АН/РК у двох екземплярах орієнтир робиться на дату реєстрації в ЄРАН саме другого екземпляра АН/РК! Тобто поки одержувач не зареєструє АН/РК в ЄРАН, не лише він, але й постачальник, на думку фіскалів, не зможе провести ці обсяги в декларації. І тільки в декларації за той звітний період, в якому одержувач зареєструє в ЄРАН другий екземпляр АН/РК, обидві сторони (і одержувач, і постачальник пального) проведуть ці обсяги як реалізовані і отримані (відповідно) в декларації акцизного податку і, зокрема — в спеціальному «пально-акцизному» додатку 11 до декларації. Тому постачальники, що оформляють АН у двох екземплярах, повинні чітко стежити за реєстрацією в ЄРАН других екземплярів АН одержувачами, щоб відобразити свою реалізацію в «правильному» місяці. У світлі цього роз’яснення, мабуть, варто проаналізувати, як ви звітували за пальним акцизом за попередні два місяці, і за необхідності подати УР.

Зазначимо, що в тих непоодиноких випадках, коли вихідні АН випереджають вхідні, в декларації може вилазити ПЗ за пальним акцизом. При цьому запізнілі вхідні АН це ПЗ вже не зменшать, а потраплять на вхід лише в періоді їх реєстрації. Ось такі виходять віртуальні ігри в пальний акциз.☹

Крім того, в консультації, що коментується, податківці роз’яснили, як відображати в додатку 11 зареєстровані в ЄРАН РК: у графі 4 вказуються обсяги збільшення/зменшення пального згідно з РК до вхідних (отриманих) АН; у графі 5 зазначаються обсяги збільшення/зменшення пального згідно з РК до вихідних (відісланих) АН.

Нагадаємо, за вересень-2019 акцизна декларація подається за новою формою — з урахуванням змін, унесених до неї наказом Мінфіну № 189.

І ще відмітимо, що викладене вище рівною мірою стосується й акцизу за спиртом етиловим.