Теми статей
Обрати теми

Акцизна накладна

Павленко Олексій, податковий експерт
Дуже серйозні зміни зазнали також і норми, що стосуються порядку «оформлення» та «обігу» акцизних накладних (АН). У цьому матеріалі узагальнимо вже сказане нами на цю тему з нормами, які в цій частині пропонують свіжовидані нормативи.

Загальне

Норми, що регулюють питання «обігу» АН (див. ст. 231 ПКУ, нові Порядки № 262*, № 408 і № 545), сильно змінилися у бік ускладнення і громіздкості.

* На момент написання статті Порядок № 262 ще не був офіційно оприлюднений і не набрав чинності.

Та й самі нові АН (і РК до них) стали досить великого вигляду/розміру, і з ними платникам явно буде ненудно ☹. Для операцій з пальним застосовується форма АН з літерою «П» («пальне»)**. Причому нова форма АН повинна застосовуватися тільки для операцій, проведених починаючи з 1 липня. А для старих операцій (на відміну від подібних «ПДВшних» ситуацій із зміни форм ПН) повинна застосовуватися стара форма АН.

** Податківці вже розмістили її електронну форму (J/F1203201 — Акцизна накладна форми «П») в «Єдиному вікні».

Значно збільшилася кількість обов’язкових реквізитів АН (і РК)! До них додалися, зокрема: номер складу реалізації; номер складу отримання; держномер транспортного засобу, його тип ємність (для акцизного складу пересувного); ознака напряму використання пального; ознака роздрібної реалізації пального; ознака імпорту пального і ще низка реквізитів.

У зв’язку з цим в АН з’явилися комірки для зазначення низки додаткових кодів (ознак): операції, умов оподаткування, напряму використання.

Крім порядкового номера, в АН повинен зазначатися й номер примірника, оскільки в певних ситуаціях виписувати і реєструвати АН (і РК) в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) необхідно у двох примірниках (див. нижче).

АН, як і раніше, можна зареєструвати в ЄРАН тільки в межах регліміту (∑АНакл). При нестачі регліміту — плати грошики на електронний рахунок і подавай Заявку на поповнення обсягів. (Детальніше див. у матеріалі "СЕАРП і формула регліміту")

Норми нового Порядку № 545 (ведення ЄРАН), що стосуються реєстрації АН (РК), отримання квитанцій з ЄРАН, «автоматичній» реєстрації АН (РК) при неотриманні квитанції тощо, ідентичні нормам ПКУ для ПДВшних ПН. А як усе це застосовуватиметься на практиці — поживемо-побачимо...

АН тепер повинні складатися і реєструватися в ЄРАН платниками не лише при реалізації (1), власному споживанні (2), втратах (3), а й

при ввезенні пального в Україну — для розподілу його за акцизними складами пересувними, використовуваними при ввезенні (4)

Спеціально обумовлено, що АН складаються, зокрема, й на не оподатковувані або звільнені від акцизу операції, а також виробниками пального в тарі до 5 л*** (включно) і особами, які розливають пальне в таку тару, — на обсяги такого пального.

*** Оскільки інші операції з пальним у тарі до 5 літрів не вважаються «реалізацією пального» (п.п. 14.1.212 ПКУ).

Згідно з Порядком № 262 АН заповнюється українською мовою (латиниця допускається тільки в номерах транспортних засобів). На кожен окремий код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД, реалізований із зазначеного в такій АН акцизного складу / акцизного складу пересувного або отриманий на кожен окремий акцизний склад / акцизний склад пересувний, складається окрема АН. Обсяг пального, як і раніше, зазначається в АН у літрах, приведених до температури 15 °C, залишилася і «ретрографа» для зазначення обсягу в кг (хоча серед обов’язкових реквізитів – тільки в літрах).

Порядком № 262 передбачено, що порядковий номер АН (РК або Заявки на поповнення залишків пального) повинен містити тільки цифрові значення і не починатися з «0». Порядковий номер повинен відповідати послідовному номеру документа, складеного в цьому періоді.

Один або два примірники

Норми п. 231.3 ПКУ для різних випадків передбачають складання АН, як в одному, так й у двох примірниках.

В одному примірнику. Особа, яка реалізовує пальне, зобов’язана скласти АН в одному примірнику в разі реалізації його з акцизного складу або з акцизного складу пересувного:

— для власного споживання або промислової переробки, або на обсяги втраченого/зіпсованого/знищеного пального;

— будь-яким іншим особам — неплатникам акцизу.

Особа, яка ввозить пальне на митну територію України, також складає АН в одному примірнику на підставі даних митної декларації (МД).

РК до таких АН теж складається в одному примірнику і, незалежно від зміни обсягу пального в АН, реєструється в ЄРАН завжди особою, яка реалізовує пальне (п. 4 розд. VI Порядку № 262).

У двох примірниках. АН складається у разі реалізації пального:

а) з акцизного складу на інший акцизний склад, у тому числі через трубопровід або з використанням акцизного складу пересувного, у випадку якщо до реалізації пального такий інший акцизний склад уже відомий;

б) з акцизного складу на акцизний склад пересувний;

в) з акцизного складу пересувного на інший акцизний склад пересувний;

г) з акцизного складу пересувного на акцизний склад.

Тобто при реалізації пального іншим платникам акцизу ПН має завжди бути у двох примірниках

Аналогічно — і при перекиданні пального між своїми акцизними складами. Особа, яка склала АН у двох примірниках, зобов’язана зареєструвати перший примірник такої АН в ЄРАН, а другий примірник цієї АН у день її складання (!) надіслати розпорядникові акцизного складу — отримувачу пального. Таке надіслання АН у день її складання (!) фактично виконати на практиці для багатьох суб’єктів дуже проблематично, й другі примірники АН часто «відставатимуть від графіка» (у тому числі — їх реєстрації отримувачем в ЄРАН — див. нижче)...

Отримувач цього пального — розпорядник акцизного складу / акцизного складу пересувного зобов’язаний зареєструвати другий примірник такої АН в ЄРАН після реєстрації там першого примірника цієї АН і отримання пального на свій акцизний склад / акцизний склад пересувний. Якщо платник «ганяє» пальне між своїми акцизними складами, то порядок реєстрації двох примірників АН в ЄРАН такий же.

РК до таких АН теж мають свою специфіку «обігу». По-перше, до реєстрації в ЄРАН обох примірників АН коригування неможливе. По-друге, примірників РК повинно бути стільки ж, скільки й примірників АН, до якої він складається, тобто в цьому випадку — два.

Якщо обсяг реалізації збільшується або не змінюється: перший примірник РК реєструє в ЄРАН «реалізатор» пального, другий — отримувач (але тільки після отримання від «реалізатора» першого примірника РК, зареєстрованого в ЄРАН).

Якщо обсяг реалізації зменшується: «реалізатор» направляє отримувачу пального обидва примірники РК для реєстрації ним в ЄРАН, при цьому «реалізатор» зможе зменшити обсяг реалізації пального за декларацією тільки після реєстрації отримувачем обох примірників цього РК в ЄРАН.

Не допускається виправлення в АН даних про дату складання АН, її порядкового номера і реквізитів пересувного акцизного складу!

Види АН

Крім звичайних АН, нормативи, як і раніше, передбачають ще складання щоденно-підсумкових і зведених АН. Нагадаємо, для яких випадків призначені такі види АН.

Щоденні. АН за щоденними підсумками операцій (якщо АН не були складені на ці операції) може бути складена за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД при реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві (не госпсуб’єкту), з розрахунками через касу/РРО, через банківську установу або платіжний пристрій. При цьому окремі обов’язкові реквізити, що ідентифікують отримувача пального (з пп. «г», «ґ» п. 231.1 ПКУ), не заповнюються. Тут виникають запитання: наприклад, про (не) ідентифікацію суб’єктів («госп» або «негосп»?), які заправляються; щодо заправки за талонами/картками (оскільки це — не готівковий розрахунок); та інші, що вимагають спеціальних роз’яснень.

Що стосується першого запитання, то відзначимо, що з 1 липня при роздрібному відпуску пального з АЗС/АГЗС (тощо) суб’єктам господарювання (будь-яким, а не тільки платникам акцизу) необхідно складати на таких отримувачів окремі АН (див. передостанній абзац п. 231.1 ПКУ), ідентифікуючі цих отримувачів! Утім, фіскали й раніше вимагали те ж саме (БЗ 116.13.03) за умови пред’явлення ортимувачем документа, що підтверджує його повноваження. Тепер з цим, мабуть, стане набагато більш строго...

На госпсуб’єктів-неплатників. Крім того, з 1 липня, якщо отримувач-госпсуб’єкт не є платником «пального» акцизу, то в АН зазначається адреса місця зберігання пального, що не є акцизним складом, на якому такий отримувач зберігає пальне для власного споживання або промислової переробки (поштовий індекс, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку). Це не стосується всіх випадків заправки пальним безпосередньо у бак транспортного засобу неплатника.

Роздріб для платників. А ось при роздрібному відпуску через колонки платникам акцизу ситуація виходить цікавою. Схоже, податківці схильні вважати бак автомобіля пересувним акцизним складом і говорять про виписку в такому разі роздрібним продавцем АН у двох примірниках, і що другий він повинен надіслати отримувачу пального (див. лист ДФСУ від 15.05.2019 р. № 2181/6/99-99-12-02-02-15/ІПК). Нам здається, визначення пересувного акцизного складу (п.п. 14.1.61 ПКУ) не дає чітких підстав для такого висновку.

Та й фіскали ще, схоже, чіткої позиції в цьому питанні не сформували

Оскільки в іншому листі ДФСУ — від 25.06.2019 р. № 2900/6/99-99-12-02-02-15/ІПК – щодо бака буксира автори вже пишуть, що він не є пересувним акцизним складом.

У п. 7 розд. II Порядку № 262 зазначено, що при реалізації пального з місця його роздрібної торгівлі або з пересувного акцизного складу в бак транспортного засобу в АН реквізити акцизного складу або пересувного акцизного складу, на який фізично відпущено пальне, не вказуються. Загалом, яку СЕАРП будуть враховуватися такі обсяги і на якому етапі в таких випадках пальне закінчує свій рух у СЕАРП («дякуємо» законотворцям!), — доки до кінця не зрозуміло ☹...

Зведені звичайні. У разі забезпечення безперервного постачання пального особа, яка реалізовує пальне, може скласти для кожного отримувача пального — суб’єкта господарювання зведені АН за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД не пізніше за останній день місяця на увесь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця. Під безперервним постачанням розуміється забезпечення можливістю госпсуб’єкта-отримувача отримувати пальне в будь-який час доби і будь-який день відповідного місяця (таке, звичайно, можливо на заправках*). Якщо зведена АН складається на неплатника акцизу, то в АН також необхідно буде зазначати адресу місця зберігання пального отримувачем (це для випадків, коли заправки були не в баки транспортних засобів).

* Фіскали так вузько (через колонки) і трактують цей момент — див. лист ДФСУ від 02.07.2019 р. № 3038/6/99-99-12-02-02-15/ІПК.

Зведені на втрати. Допускається складання АН не пізніше за останній день звітного місяця — на загальний обсяг втраченого пального протягом такого місяця за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД.

А ось для витрачання пального на власні потреби складання зведених або хоча б щоденних підсумкових АН так і не передбачили! Виходить, формально необхідно, як і раніше, складати АН на кожен відпуск пального для власних потреб. ☹

АН при зміні власника. У п. 15 розд II Порядку № 262 прописано,

як заповнювати реквізити АН для випадку зміни власника пального, яке перебуває в акцизному складі пересувному,

без здійснення відвантаження (відпустки) пального на інший акцизний склад пересувний.

А ось коли в такій ситуації відбувається зміна власника пального, яке зберігається на «стаціонарному» акцизному складі, формально «реалізації пального» не відбувається і АН не повинна складатися — саме таку (парадоксальну) ситуацію ми описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 50, с. 19.

Розподіл і введення залишків у СЕАРП

Розподіл «старенькими». Пунктом 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ розписаний алгоритм дій платника для розподілу залишків обсягів пального станом на 01.07.2019 р. за місцями його зберігання.

Для цих цілей «старі» платники пального акцизу зобов’язані скласти АН (датовану 01.07.2019 р.!) у двох примірниках на такі обсяги пального, і перший примірник зареєструвати в ЄРАН з 16 до 20 липня 2019 року (включно), із зазначенням в АН акцизних складів / акцизних складів пересувних, де такі обсяги пального фактично перебували станом на 1 липня 2019 року, і розпорядників таких акцизних складів / акцизних складів пересувних шляхом заповнення обов’язкових реквізитів акцизної накладної, передбачених пп. «г», «ґ», «з» і «и» п. 231.1 ПКУ. Після реєстрації такої АН відповідний розпорядник акцизного складу / акцизного складу пересувного зобов’язаний з 16 до 22 липня 2019 року (включно) зареєструвати в ЄРАН другий примірник отриманої АН. Платники, що розподіляють обсяги між своїми складами, обидва примірники АН реєструють самі.

Введення в СЕАРП залишків «новачками». Механізм введення в СЕАРП залишків пального «новачками» передбачений у п. 45 Порядку № 408 і розписаний у розд. VII Порядку № 262.

Для цих цілей «новачки» повинні з 16 до 20 липня 2019 (включно) без сплати акцизного податку подати датовану 1 липня (!) Заявку на поповнення обсягів залишку пального станом на 1 липня 2019 року за усіма кодами УКТ ЗЕД наявного пального — окремо за кожним акцизним складом / акцизним складом пересувним — для подальшого використання виключно для власного споживання або промислової переробки. При цьому в Заявці (ках) у вікні «Умови оподаткування» зазначається ознака «5». Потім, при подальшому використанні (втратах) такого пального у виписуваних АН в такому ж вікні, теж потрібно буде зазначити ознаку «5».

Зауважимо, що введення «новачками» залишків пального в СЕАРП для інших цілей використання (наприклад, для його перепродажу) не передбачено. Тому з таких залишків доведеться сплачувати пальний акциз.

Що стосується Заявок на поповнення, то їх заповненню і реєстрації присвячений спеціальний розділ VII у Порядку № 262. Форма Заявки теж змінилася, адже тепер вона виписується і на конкретний акцизний склад.

Строки реєстрації АН (РК)

«Стандартні» строки реєстрації АН/РК в ЄРАН установлені в п. 231.6 ПКУ. Наводимо їх у табл. 1.

Таблиця 1. Строки реєстрації АН і РК в ЄРАН

АН, РК

Граничний строк реєстрації

АН, складені при реалізації пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримана ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним

не пізніше 15 календарних днів, що настають за датою їх складання

Перший примірник АН при реалізації пального з акцизного складу

у день складання такої АН, але не пізніше за здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу

Перший примірник АН при реалізації пального з акцизного складу пересувного на іншій пересувний

у день складання такої АН, але не пізніше за здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу пересувного

Перший примірник АН при реалізації пального з акцизного складу пересувного на акцизний склад

після фактичного отримання пального на акцизний склад, але не пізніше за три календарних дні, що настають за датою складання АН

Перший примірник АН при ввезенні пального в Україну

не пізніше за день, що настає за днем оформлення МД

Другий примірник АН

після фактичного отримання пального на акцизний склад / акцизний склад пересувний, але не пізніше за три календарних дні*, що настають за днем отримання пального на акцизний склад / акцизний склад пересувний, розпорядником цього складу — отримувачем пального

Розрахунок коригування

не пізніше трьох календарних днів, що настають за датою його складання (РК складаються в тій же кількості примірників, що й АН)

* За нереєстрацію в ЄРАН від цієї граничної дати протягом 120 днів другого примірника АН передбачений штраф на отримувача в розмірі 2 % суми акцизу (ст. 1202 ПКУ).

Зверніть увагу, що стосовно реєстрації старих/нових АН/РК п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ передбачає перехідний період (див. табл. 2).

Таблиця 2. Перехідні строки реєстрації АН/РК

Період складання АН (РК)

Граничні строки реєстрації

До 30.06.2019 р. (включно)

до 15.07.2019 р. (включно)

З 01 по 31.07.2019 р.(включно)

з 23.07 до 15.08.2019 р. (включно)

З 01.08.2019 р.

у строки, передбачені п. 231.6 ПКУ (див. у табл. 1)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі