13.04.2020

Перевірка — в грудні, ППР — у січні: як заповнити декларацію з прибутку?

Підприємству — квартальному платникові податку на прибуток за актом перевірки від 27.12.2019 р. донарахували податок на прибуток за 9 місяців 2019 року (не була списана прострочена кредиторська заборгованість). Як відобразити результати перевірки в декларації з прибутку, якщо податкове повідомлення-рішення (ППР) отримане і погоджене в січні 2020 року?

Як заповнювати декларацію з податку на прибуток після проведеної перевірки податківців і погодження ППР, наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897 відповіді не дає. Тому щоб коректно врахувати в декларації знайдені при перевірці помилки, подивимося, що у цьому випадку радять чинити податківці.

Свою думку вони висловили в листі ГУ в Харківській обл. від 28.11.2019 р. № 1611/ІПК/20-40-04-04-10 (див. також «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 8, с. 40). Так, якщо контролери провели перевірку за звітний (податковий) період поточного року і за такий період донарахували податкове зобов’язання з податку на прибуток, прийняли ППР, яке платником не оспорюється, погоджені суми донарахованого податку і штрафних (фінансових) санкцій, нараховані в інтегрованій картці платника податків і сплачені до бюджету на підставі ППР, а строк подання декларації за наступний звітний (податковий) період у межах поточного звітного року не настав, то, оскільки декларація розраховується наростаючим підсумком,

результати перевірки впливають на фінансовий результат до оподаткування за наступний звітний (податковий) період поточного року

У такому разі показники декларації в рядках 01, 02 зазначаються за даними бухобліку з урахуванням результатів перевірки, які вплинули на показники фінансової звітності, складеної відповідно до П(С)БО або МСФЗ. Показник рядка 02 декларації обліковується при визначенні об’єкта оподаткування в рядку 04 декларації. Відповідно він впливає на обчислення податку на прибуток за поточний звітний (податковий) період.

У рядку 19 декларації відображають податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду. Визначають його як різницю показників: ряд. 17 - ряд. 18 декларації.

При цьому, щоб уникнути подвійного нарахування податку на прибуток за декларацією, в якій для визначення фінансового результату до оподаткування враховані результати документальної перевірки, доцільно в рядку 18 декларації за звітний період поточного року врахувати суму донарахованого за її результатами податкового зобов’язання з податку на прибуток. Додають тільки суму основного податку за звітний період поточного року (без урахування штрафних (фінансових) санкцій). Тобто на цю суму збільшують показник, який був відображений у рядку 17 декларації за попередній звітний (податковий) період поточного звітного року.

У вашій ситуації йдеться якраз про перевірку декларації з податку на прибуток, яка пройшла у рамках звітного 2019 року. За підсумками перевірки був донарахований податок на прибуток за 3 квартали 2019 року. І попри те, що ППР погоджене в січні 2020 року, на момент його погодження фінзвітність за 2019 рік ще не надана, а строк подання декларації за 2019 рік ще не настав (граничний строк подання декларації за 2019 рік — 02.03.2020 р.).

Тому, враховуючи роз’яснення податківців, показники такого січневого ППР (суму донарахованого доходу і суму донарахованого податку на прибуток)

платник повинен врахувати у фінансовій звітності і декларації з податку на прибуток за 2019 рік

На це, по суті, вказують і бухгалтерські правила виправлення помилок у фінзвітності, у тому числі й при донарахуванні податку на прибуток за результатами перевірки. Отримавши ППР в періоді (місяці) його погодження, підприємство повинне у бухобліку виправитися: донарахувати податок і фінансові санкції, вказані в такому ППР, і внести відповідні коригування у фінзвітність.

Причому якщо помилка виявлена після завершення звітного року, але до затвердження (подання) річної фінансової звітності за цей період, то відображають виправляючий запис у помилковому році — останнім числом грудня минулого року (п. 1.6 додатка до П(С)БО 6 «Виправлення помилок і виправлення у фінансових звітах», п. 16 П(С)БО 6).

Відповідно у бухобліку останнім днем минулого 2019 року ви повинні були зробити записи, які призвели до виникнення недоплати, виявленої податківцями при перевірці:

1) провести списання вашої кредиторської заборгованості:

— грошової (товари отримані, але не оплачені): Дт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» — Кт 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості» (на суму заборгованості, у тому числі ПДВ); Дт 641/ПДВ — Кт 644 (методом «червоне сторно» на суму ПДВ)*; Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт 644 (на суму ПДВ),

* Зверніть увагу! Коригування податкового кредиту від покупця в цьому випадку вимагають податківці, які традиційно вважають отримані, але не оплачені після закінчення строку позовної давності товари безкоштовно отриманими (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 44, с. 28).

чи

— товарної (аванс отриманий, але товари не відвантажені): Дт 681 «Розрахунки за авансами отриманими» — Кт 717 (на суму заборгованості, у тому числі ПДВ); Дт 643 — Кт 641/ПДВ (методом «червоне сторно» на суму ПДВ). Хоча податківці проти коригування ПЗ з ПДВ при списанні кредиторської заборгованості за невідвантажений товар, зважаючи на те, що РК до ПН, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН (див., наприклад, лист ДФСУ від 23.08.2019 р. № 3960/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);

2) донарахувати недоплату з податку на прибуток за ППР: Дт 98 «Податок на прибуток» — Кт 641/податок на прибуток — на суму донарахування податку на прибуток за 9 місяців 2019 року.

Уточнюючи за погодженим у січні ППР фінзвітність за 2019 рік, субрахунок 441 не чіпаємо.

Декларацію з податку на прибуток за 2019 рік заповнюємо наростаючим підсумком, але вже з правильними показниками

з урахуванням суми помилки, виявленої податківцями в декларації за 9 місяців 2019 року. А щоб уникнути задвоєння податкових зобов’язань до сплати, суму податку, донарахованого за ППР (без штрафу), відображаємо в рядку 18 цієї ж декларації.

Увага! Разом із декларацією податківці рекомендують надати пояснення такого заповнення в довільній формі (п. 46.4 ПКУ). Для цього пояснення в декларації є спеціальне поле.

А ось суму штрафу за ППР слід було врахувати вже у витратах січня 2020 року. Для цього на дату погодження ППР зробити запис Дт 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» — Кт 641/податок на прибуток — на суму штрафних санкцій за заниження і несвоєчасну сплату податку на прибуток. Тобто такі витрати відображаємо у фінзвітності за I квартал 2020 року і в декларації з податку на прибуток за I квартал 2020 року, яку заповнюють на її основі.