10.08.2020

Як укрупнюють інформацію у ф. № 20-ОПП

За матеріалами категорії 116.11 Бази знань

Висновок документа

Типи об’єктів оподаткування «верстат», «технологічне обладнання», «технічні агрегати» можна віднести до наявного у суб’єкта господарювання типу об’єкта оподаткування, який найбільш відповідає визначенню місця знаходження/зберігання такого обладнання

Тема ф. № 20-ОПП останнім часом буквально не сходить зі сторінок нашого видання (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 2, № 60, с. 2). Тож ця консультація з’явилася саме вчасно. У ній податківці вкотре спробували прояснити питання про те, як при заповненні ф. № 20-ОПП застосовувати принцип укрупнення інформації.

Логіка податківців така: якщо у ф. № 20-ОПП подається інформація про обладнання, яке безпосередньо пов’язане із діяльністю, усе воно укрупнюється і відображається у ф. № 20-ОПП як один об’єкт, який відповідає місцю зберігання і призначенню такого обладнання.

Наприклад, обладнання укрупнюється як:

— цех (код 148) або виробнича ділянка (код 587) — якщо воно експлуатується у масштабному виробничому процесі (скажімо, на промисловому підприємстві);

— майстерня (код 325) або швейна майстерня (код 327) — якщо обладнання експлуатується у невеликому виробничому процесі (припустимо, у ФОП — єдиноподатника групи 1 при наданні побутових послуг).

Інформація про такий укрупнений об’єкт подається, тільки якщо щодо нього ф. № 20-ОПП ще не подавалася. Якщо ж нове обладнання придбавається у цех чи майстерню, про які платник вже подавав ф. № 20-ОПП, укрупнений об’єкт просто «проковтне» новопридбане обладнання. Відтак, повторно ф. № 20-ОПП подавати не доведеться.

Роз’яснення витримане цілком у дусі листа ДПСУ від 17.07.2020 р. № 2937/ІПК/99-00-12-01-03-06. Відтак, воно ще раз підтверджує наше припущення, що, наприклад, бетономішалку слід укрупнювати й відображати у ф. № 20-ОПП за кодом «323» як майданчик (у сенсі — будівельний майданчик).

Укрупнювати таким чином можна лише об’єкти оподаткування, які мають однакове місцезнаходження. А от вид права на укрупнений об’єкт значення не має. Припустимо, підприємство закупило обладнання і зберігає його у приміщенні до введення в експлуатацію. Інформацію про таке обладнання можна укрупнити як склад (код 468). Підхід до укрупнення інформації буде однаковим, незалежно від того, у якому приміщенні зберігається обладнання — у власному чи орендованому.

Тобто приміщення в будь-якому випадку «проковтне» обладнання. Відрізнятися буде лише інформація у графах 9 і 10 ф. № 20-ОПП. Для орендованого приміщення (відображеного як склад) буде зазначено стан «8» (орендується) у графі 9 і вид права «7» або «8» (оренда) у графі 10. Натомість для власного складу зазначається стан «2» (експлуатується) у графі 9 і вид права «1» (власність) у графі 10. Інакше кажучи, якщо власне обладнання зберігається в орендованому приміщенні, укрупнення інформації здійснюється в загальному порядку.

Щоправда, податківці ніяк не роз’яснюють питання про те, яким чином підприємство має обліковувати укрупнення об’єктів оподаткування і де фіксувати, яке саме майно «проковтнув» укрупнений об’єкт. Тож рекомендуємо платникам самостійно організувати такий кількісний облік, аби мати можливість розшифрувати, які об’єкти «сидять» в укрупненому об’єкті, про який вже подано ф. № 20-ОПП. Це буде зовсім не зайвим, особливо якщо на підприємстві зміниться бухгалтер.