13.08.2020

Практиканти: оподатковуємо і відображаємо

Приводом для написання цієї статті слугувала така ситуація, описана нашим читачем: підприємство уклало з професійно-технічним навчальним закладом договір про надання робочих місць для проходження учнями виробничої практики. Трудові договори з практикантами не укладалися. За виконану роботу зароблені практикантами суми підприємство розподілятиме так: 50 % суми — перераховувати навчальному закладу; інші 50 % — виплачувати безпосередньо практикантам. Як ці суми оподатковувати і відображати у формі № 1 ДФ та Звіті за формою № Д4?

Тут танцюватимемо від варіанта оформлення відносин. Трудових договорів з практикантами не укладали, а робочі місця для проходження практики надані згідно з договором про навчально-виробничу практику, укладеним із закладом освіти. Отже, трудові відносини з учнями під час виробничої практики не виникають.

Важливо! Хоча абз. 1 п. 17 Порядку № 992 і називає оплату практикантам «заробітна плата», але такі суми явно не відповідають визначенню заробітної плати зі ст. 1 Закону про оплату праці, ст. 94 КЗпП і п.п. 14.1.48 ПКУ. Адже трудового договору і трудових відносин між сторонами немає. Беручи це до уваги, визначимося з оподаткуванням.

Оподаткування виплат

ПДФО і ВЗ. На наш погляд, логічно було б узагалі не розглядати як дохід учня суми, які надходять безпосередньо закладу профтехосвіти. Але в податківців із цього приводу абсолютно інша думка (див. 103.02 БЗ). Вони наполягають на тому, що вся сума (100 %), зароблена практикантом за виконану в процесі практики роботу, є його доходом. Тому

утримувати 18 % ПДФО і 1,5 % ВЗ слід з усієї нарахованої практиканту суми, незважаючи на те, що її половина буде направлена навчальному закладу

Не готові з ними сперечатися? Тоді доведеться утримати. ☹

Якщо говорити про вид доходу, то, на нашу думку, нарахована практикантові плата за виконану роботу підлягає оподаткуванню ПДФО на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ — як «інші доходи».

Відповідно податкову соціальну пільгу до такої виплати не застосовуємо (вона застосовується тільки до зарплати).

ЄСВ. Здавалося б, раз ідеться не про зарплату та не про винагороду за цивільно-правовим договором за виконані роботи (надані послуги), то і ЄСВ не повинно бути.

Правильність цього твердження свого часу підтверджував Пенсійний фонд (див. лист від 14.08.2012 р. № 18973/03-20). Але, на жаль, «вудила» адміністрування ЄСВ передали податківцям, а вони наполягають на включенні всієї суми (100 %) доходу за виконану практикантом роботу до бази нарахування ЄСВ (див. роз’яснення ДПСУ в підкатегорії 201.03 БЗ).

Як можна протягнути такі виплати до бази нарахування ЄСВ? Через невдале формулювання, що міститься в п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464: платниками ЄСВ є підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. Плюс виплати, які підприємство здійснює учневі в межах договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом профтехосвіти, не зазначені в Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Чи потрібно при цьому стежити за виконанням вимоги про ЄСВ з мінімалки? А ось тут, на жаль, єдиної позиції податківці досі не виробили.

На наш погляд, якщо підприємство нараховує виплати згідно з договором про навчально-виробничу практику практикантам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах, то вимога про сплату ЄСВ з мінімалки виконувати не потрібно. Адже підприємство не є основним місцем роботи практиканта.

Переходимо до звітності.

Відображаємо у звітах

Форма № 1ДФ. Суми доходів, зароблених практикантами, повинні потрапити до розділів I, а також II (у рядку «Військовий збір») Податкового розрахунку.

Для заповнення графи 5 розділу I застосовуєте ознаку доходу «127». А ось графи 6 і 7 «Дата прийняття / звільнення...» залишайте не заповненими.

До графи «Працювало за трудовими договорами» податкового розрахунку практикантів, з якими не укладено трудового договору, включати не потрібно.

Звіт за формою № Д4. Оскільки трудові відносини з учнями закладів профтехосвіти під час виробничого навчання або виробничої практики не виникають, а оформлення трудових договорів не здійснювалося, то

інформацію про початок/закінчення проходження практики учнями в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 відображати не потрібно

Не включаємо практикантів і до показників «Середньооблікова кількість штатних працівників...» та «Облікова кількість штатних працівників» заголовної частини таблиці 1.

Водночас виплати, які підприємство їм здійснює за час проходження виробничої практики, мають бути відображені в таблиці 6. А самі практиканти — включені до показника «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату...» в основних реквізитах заголовної частини таблиці 1.

Повернемося до таблиці 6. «Практикантський» дохід відображаємо в окремих рядках. Причому оскільки спеціальний код категорії застрахованої особи для практикантів у таблиці 6 не передбачений, фахівці Пенсійного фонду пропонують проставляти в графі 9 — «1». У графі 15 зазначаєте кількість календарних днів проходження виробничої практики у відповідному місяці, а в графі 17 — загальну суму доходу (у тому числі й ту частину, яка буде направлена закладу профтехосвіти) (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 86).

Припустимо, що в липні практикантові був нарахований дохід у сумі 6000 грн (ЄСВ — 1320 грн). Тоді відомості про нього будуть відображені в таблиці 6 (див. рисунок).

завантажити файл