13.08.2020

Якщо декретна і навчальна відпустка збіглися

У період перебування працівниці в оплачуваній навчальній відпустці в неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як оплачується в такому разі лікарняний лист по вагітності та пологах?

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 3 ст. 25 Закону № 1105). При цьому днем виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами є дата відкриття листка непрацездатності.

Таким чином, роботодавець повинен оплатити листок непрацездатності, виданий працівниці у зв’язку з вагітністю та пологами, у повному розмірі.

Що стосується перерахунку відпускних, нарахованих і виплачених працівниці за дні навчальної відпустки, що збіглися з днями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то для нього немає правових підстав. Річ у тому, що ст. 22 Закону про відпустки передбачає відрахування надміру виплачених відпускних тільки в разі звільнення працівника та щодо щорічних відпусток, які надаються за робочий рік.

Отже, норми ст. 22 Закону про відпустки на «навчальні» відпускні не поширюються — перераховувати їх не потрібно.

Аналогічну позицію стосовно «збереження» відпускних у зв’язку з достроковим виходом працівника з навчальної відпустки Мінсоцполітики висловило в листі від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284.