17.08.2020

Земельний податок у місяці придбання землі: обчислюємо по-новому

За матеріалами категорії 111.06 Бази знань

висновок документа

Юрособа, до якої перейшло право власності на земділянку протягом року, сплачує земподаток за фактичний період перебування у неї землі у власності в поточному році

За правилами п. 286.5 ПКУ у разі переходу права власності на земділянку від одного власника — юрособи або фізособи до іншого протягом календарного року податок сплачується:

— попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на земділянку;

— новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув права власності.

Традиційно цю норму фіскали трактували так: у випадку переходу права власності на землю посеред року старий власник платить податок до початку місяця продажу землі, а новий з початку цього місяця (111.06 БЗ, консультація діяла до 23.05.2020 р.). Тобто, по суті, сплата податку відбувалася протягом року безперервно.

При цьому не мало значення, в який саме день місяця відбувся перехід права власності на землю. До прикладу, якщо продаж землі відбувся 29.07.2020 р., то новий власник платив податок за весь липень і до кінця року.

І от з 23.05.2020 р. позиція фіскалів змінилася. Підставою таких змін стала, як видно із роз’яснення, що коментується, їхня раптова знахідка у п. 287.1 ПКУ вимоги про те, що вносити плату за землю слід за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році. Хоча ця вимога у ПКУ міститься у цій нормі, які мінімум, з 01.01.2017 р.

Спираючись на це, фіскали і заявили, що старий власник землі, як і раніше, сплачує земподаток до початку місяця, в якому він продав землю, а от новий (!) тільки за період перебування у нього землі у власності.

Отже, якщо землю продано 29.07.2020 р., то новий власник має платити податок не за весь липень, а лише за ті дні, протягом яких він фактично був власником землі (за 3 дні липня).

Тобто в місяці, в якому продано землю, місцевий бюджет недоотримає податку за період з початку цього місяця по дату набуття права власності новим власником. Раніше за ці дні платив новий власник. Тепер вони випадають з-під оподаткування.

Чому фіскали змінили свій підхід, незрозуміло. Чи це не ще одне несподівано лояльне роз’яснення фіскалів, на кшталт роз’яснення щодо карантинного звільнення від адмінвідповідальності за ЄСВ-штрафи (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 62, с. 24)? Відповідь покрита мороком.

Тому радимо тим новим власникам землі, для яких таке роз’яснення на руку, перед тим як ним користуватися, отримати індивідуальне роз’яснення з цього приводу. І якщо воно буде лояльне, то можна по-новому нарахувати податок не тільки за місяць придбання землі після 23.05.2020 р., а й за минулі придбання в межах строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Хоча це роз’яснення в дечому несе і негатив. Спираючись на нього, можливо, фіскали забажають, щоб особи, які протягом одного місяця купили і продали землю, нараховувати податок за дні перебування у власності протягом одного місяця земділянки. Раніше їх від сплати і звітування звільняли. Але це роз’яснення (БЗ 111.05) теж стало нечинним з 23.05.2020 р. Тому перекупникам слід тримати ніс за вітром. Розмір податку може бути і невеликий, а от штрафи за незвітування і несплату можуть зіпсувати настрій кожному.